Hlavní obsah

V Česku není špatné být bankéřem. Čtyři banky hlásí zisk 33 miliard

Rozhovor o výsledcích tuzemských bank s Vladimírem Vávrou z Wood & Company.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komerční banka, Moneta, „Rajfka“ a UniCredit oznámily ve stejný den, jak jim loni šel byznys.

Článek

Třem bankám, které ve čtvrtek oznamovaly výsledky svého loňského hospodaření, se vedlo lépe než rok předtím, jen čtvrté naopak zisk klesl.

Bankovní čtyřka – KB, Moneta, UniCredit a Raiffeisenbank – za loňský rok vydělala dohromady 33 miliard korun. Z pohledu absolutního zisku nejúspěšnější bankou byla největší z nich – Komerční banka vydělala 14,9 miliardy korun a oproti roku 2018 si polepšila bezmála o jeden procentní bod.

Ani česká a slovenská UniCredit Bank si nestěžuje. Loni vykázala zisk 9,9 miliardy, v jejím případě to znamená růst o 12,4 %. Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně nejvíc – o 25 procent na 4,2 miliardy korun. A pouze Moneta Money Bank svým akcionářům vydělala o 4,3 procenta méně než rok předtím – celkem čtyři miliardy korun.

KB: dividenda 58 korun na akcii

Představenstvo Komerční banky navrhlo valné hromadě, aby vyplatila dividendu ve výši 11 miliard korun (ze zisku 14 miliard), což vychází 58 korun na akcii. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, se obchoduje na burze v Praze.

Její celkové výnosy loni vzrostly o 1,1 procenta na 32,6 miliardy korun. „Příčinou tohoto růstu byly čisté úrokové výnosy, které vzrostly oproti předchozímu roku o 3,9 procenta na 23,6 miliardy Kč díky nárůstu objemu úvěrů a vkladů,“ uvedla banka.

Moneta: dividenda na dva poločasy

Monetě Money Bank provozní výnosy stouply o 3,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Vedení společnosti očekává, že banka vzhledem k výsledkům vyplatí akcionářům dividendu ve výši 3,35 koruny na akcii tak, aby dostála svému závazku celkové dividendy 6,65 koruny za akcii. Pololetní dividendu 3,30 koruny na akcii již banka svým akcionářům vyplatila loni v prosinci.

UniCredit: rostou vklady i úvěry

Česká a slovenská UniCredit Bank zvýšila loni objem vkladů o 12 procent na 409 miliard korun. Úvěrů poskytla o osm procent více, v peněžním vyjádření to dělá 436 miliard korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně stouply o 3,1 procenta na 3,9 miliardy Kč, čisté úrokové výnosy se zvýšily o 2,4 procenta na 14,3 miliardy korun.

UniCredit Bank působí na českém trhu od listopadu 2007, vznikla spojením HVB Bank a Živnostenské banky. V Česku a na Slovensku má více než 750 tisíc klientů.

Raiffeisenbank: vklady klientů rostly

Celková aktiva Raiffeisenbank vzrostla o 2,2 procenta na 371 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů klientům se oproti roku 2018 zvýšil o 5,4 procenta na 247 miliard Kč. Objem přijatých vkladů od klientů meziročně stoupl o 7,2 procenta na 291 miliard Kč. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Reklama

Související témata:

Doporučované