Hlavní obsah

V Česku od rána hustě sněží, situace se má během dne ještě zhoršit

(ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Meteorologové varují před hustým sněžením ve většině krajů v Čechách, na Moravě se naopak otepluje a hrozí povodně.

Článek

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu by měli být řidiči v Praze, Středočeském, Libereckém, Plzeňském a Jihočeském kraji velmi opatrní. Důvodem je silné sněžení, které panuje v podstatné části ČR.

„Intenzita sněžení bude přechodně i silná s úhrny kolem 3 cm za hodinu,” informuje ústav o situaci v nejrizikovějších oblastech. Silnice začínají být pokryty novou sněhovou pokrývkou, která může zapříčinit ztíženou sjízdnost. Ve zmiňovaných krajích může nastat kalamitní situace, napadnout má během neděle 5 až 20 centimetrů sněhu.

I přes současnou sněhovou nadílku to vypadá, že sněhové počasí bude jen několik dní. „Před víkendem se už bude oteplovat a zřejmě po 10. až 15. únoru by mělo být kolem 10 °C. Zatím to tedy nevypadá na trvalejší návrat zimy,“ uvedl meteorolog Petr Dvořák.

Sněží také v Praze. Problémy mají hlavně městské i příměstské autobusy MHD, některé komunikace jsou podle webu pražského dopravního podniku kvůli napadanému sněhu nesjízdné, mnoho spojů nabírá zpoždění a řada příměstských linek vůbec nevyjela.

„Z důvodu zhoršené sjízdnosti komunikací vlivem sněžení mohou být autobusové spoje opožděny nebo zcela zrušeny,“ informovala na webu také společnost Ropid, která organizuje dopravu v hlavním městě a okolí.

Husté sněžení komplikuje provoz na pražském letišti. Mnoho letadel krouží na vyčkávacích okruzích a čeká na přistání. Let z Amsterodamu byl odkloněn do Brna a přesměrované na jiná letiště budou zřejmě i někkteré další.

Dálnici D8 na osmém kilometru ve směru na Prahu dnes dopoledne zhruba na půl hodiny zablokovaly tři kamiony, které uvízly na špatně sjízdné vozovce. Muselo se počkat na cestáře, až dálnici upraví. Doprava byla odkláněna na Úžice, řekla ČTK policejní mluvčí Eva Hašlová.

Událost byla hlášena před 09:30. „Kvůli špatné sjízdnosti dálnice tři kamiony zablokovaly průjezd ve směru na Prahu,“ uvedla mluvčí. Před 10:00 se podařilo obnovit provoz pro osobní auta, která úsekem začala opatrně projíždět. Nákladním autům policie nedoporučovala pokračovat v jízdě po dálnici.

V ostatních krajích panuje nízký stupeň nebezpečí, například v Beskydech na Frýdecko-Místecku je na silnicích rozbředlá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré, v Moravskoslezském kraji dohlednost ztěžuje déšť. Silničáři proto zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka pak pokrývá rozbředlá vrstva sněhu, případně zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. Místy komplikují řidičům dohlednost mlhy.

Reklama

Doporučované