Hlavní obsah

V Česku otevírá největší fabrika na nanomembrány. Budou z nich i roušky

Michal Mareš, šéf společnosti Nafigate Park.Video: Anita Plasová

 

Reklama

V Andělské hoře nedaleko Liberce otevřela společnost Nafigate výrobu laminovaných membrán s nanovlákny. Měsíčně by tak mělo vznikat 180 tisíc roušek s nanofiltry české výroby. Pro příští rok jsou cílem tržby 150 milionů korun.

Článek

Bývalá textilka Feigl & Widrich v Andělské hoře z roku 1904 opět ožila. A to nejmodernějšími technologiemi.

Společnost Nafigate, která už patnáct let úzce spolupracuje s výrobcem strojů na nanovlákenné materiály Elmarco, spustila průmyslovou výrobu laminovaného materiálu s jednou vrstvou nanovláken. Měsíčně tak má vznikat zhruba 200 tisíc metrů čtverečních nanomembrán, z nichž se následně budou vyrábět filtry pro speciální roušky a časem i respirátory.

„Jejich výhodou je kromě efektivní filtrace také možnost je opakovaně prát a dezinfikovat bez toho, aby ztratily své vlastnosti,“ říká Michal Mareš, šéf a spolumajitel firmy Nafigate Park, která se vydělila na výrobu z mateřské Nafigate Corporation. Investice v řádu desítek milionů korun má už příští rok přinášet tržby kolem 150 milionů Kč a návratnost je spočítaná na dva až tři roky.

Připravovat se přitom začala už před covidovou nákazou, ta ale částečně změnila její zaměření. Časem by tak k membránám do roušek a respirátorů (u roušek se třídy nezkoumají, respirátory by měly být na úrovni FFP2) měly přibýt nanomembrány pro filtraci vzduchu a vody. Roušky by měly být na trhu pod značkou Nafigo s cenou kolem 300 Kč bez DPH, jejich autoři přitom cenu ospravedlňují možností opakovaného používání.

Zákazníci se podle Mareše postupně naučí rozlišovat mezi produkty, které využívají označení „nano“ jako marketingový trik, a těmi, za nimiž stojí skutečné technologie. Nanomembrány společnosti Nafigate testoval Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR. Nanomembrány vznikají na strojích Nanospider od firmy Elmarco a Nafigate registruje kromě Česka poptávku také například z Arabského poloostrova.

Reklama

Doporučované