Hlavní obsah
Online

Mrtvice i zánět mozku. Koronavirus může způsobit neurologické problémy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Od začátku vypuknutí pandemie se na celém světě nakazilo více než 11,8 milionu lidí. Nejvíce případů hlásí Spojené státy, Brazílie, Indie a Rusko. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět:

- Experti z University College London (UCL) v novém výzkumu popisují, že koronavirus může způsobit neurologické komplikace, včetně mrtvice, poškození nervů a potenciálně fatálního zánětu mozku. Během výzkumu bylo zkoumáno 43 pacientů ve věku od 16 do 85 let. Mezi těmito pacienty vědci našli 10 případů „dočasné mozkové dysfunkce“ a deliria, 12 případů zánětu mozku, osm případů mrtvice a osm případů poškození nervů.

- Rakousko vydalo kvůli koronaviru varování před cestami do Rumunska, Bulharska a Moldavska. Lidé, kteří se při návratu z těchto zemí neprokážou negativním testem na koronavirus, budou muset do dvoutýdenní karantény, oznámil dnes kancléř Sebastian Kurz. Novinářům také podle agentury Reuters sdělil, že Rakousko zesílí kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

- USA hlásí rekordní přírůstek. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se za 24 hodin infekce potvrdila u více než 60 000 lidí. Byl tak překonán smutný ani ne týden starý rekord, kdy se v USA 3. července potvrdila nákaza u téměř 57 000 lidí. Rovněž Brazílie jako druhá nejpostiženější země hlásí prudký nárůst nakažených. V Brazílii za 24 hodin stoupl počet nakažených koronavirem o více než 45 000.

  • Rekordní bilance z USA: přes 60 tisíc nakažených

    V USA zaznamenaly úřady dosud nejvyšší denní bilanci nových případů nákazy koronavirem. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se za 24 hodin infekce potvrdila u více než 60 000 lidí. Byl tak překonán smutný, ani ne týden starý rekord, kdy se v USA 3. července potvrdila nákaza téměř u 57 000 lidí.

  • V Izraeli se kvůli epidemii znovu jedná o uzávěře některých měst

    Izraelský ministr obrany a klíčový koaliční partner Benny Ganc musel kvůli kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem do karantény. V zemi za den zaznamenali 1289 nových případů nákazy a vláda jedná o uzavření devíti dalších měst s vysokým počtem infikovaných. Podle izraelské televize by k nim měl patřit Jeruzalém, Lod, Ramla i Ašdod.

    Ke kritikům vlády za nezvládání současné vlny pandemie se dnes připojil prezident Reuven Rivlin. Podle něj kabinet nemá jasnou strategii a Izrael by měl jmenovat centrální orgán, který bude problémy řešit. V zemi rychle přibývá pacientů ve vážném stavu - minulý týden jich bylo 45, dnes 107. Celkem se nákaza potvrdila u 33 175 lidí a 344 pacientů zemřelo. Vláda v posledních dnech opět zpřísňuje mnohá opatření, která už předtím odvolala.

  • Výzkum: Koronavirus může způsobit vážné neurologické problémy

    Experti z University College London (UCL) v novém výzkumu popisují, že koronavirus může způsobit neurologické komplikace, včetně mrtvice, poškození nervů a potenciálně fatálního zánětu mozku. A to i přestože pacient nevykazuje závažné respirační symptomy spojované s touto nemocí. „Měli bychom být ostražití a hledat tyto komplikace u lidí, kteří měli covid-19,“ uvedl vedoucí autor Michael Zandi v tiskové zprávě UCL.

    Během výzkumu bylo zkoumáno 43 pacientů ve věku od 16 do 85 let léčených v londýnských nemocnicích. V průběhu onemocnění vykazovali lehčí i těžší příznaky. Mezi těmito pacienty vědci našli 10 případů „dočasné mozkové dysfunkce“ a deliria, 12 případů zánětu mozku, osm případů mrtvice a osm případů poškození nervů. Jedna žena během halucinací viděla kolem sebe lvy a opice. Jiní popisovali necitlivost končetin nebo obličeje, dvojité vidění, někteří trpěli dezorientací.

    Celý původní výzkum najdete zde.

  • Izraelci vyvinuli test, který nabídne výsledek do 30 minut

    Izraelská společnost AID Genomics vyvinula testovací soupravu na koronavirus, která by měla výsledky nabídnout do půl hodiny. Společnost očekává, že se jejich testy stanou celosvětově využívané. Izhak Haviv, hlavní vědec AID Genomics, uvedl, že výzkumníci změnili enzymy a další komponenty běžně používané v testovacích soupravách, aby umožnili zpracování malého počtu testů za 30 minut, při větším množství testovaných pak za přibližně dvakrát více času.

    „Zpracovat várku cestujících by mělo trvat 75 minut, čas se ještě budeme snažit stlačit na hodinu,“ řekl a dodal, že očekává, že testovací sady, které mají být vyráběny a používány v mezinárodním měřítku, a mají podobnou úroveň přesnosti a falešné pozitivity jako již používané testy.

  • Harvard zahájil soudní boj s Trumpovou administrativou

    Prestižní americké vzdělávací instituce Harvardova univerzita a Massachusettský technologický institut (MIT) požádaly federální soud, aby dočasně zastavil rozhodnutí administrativy prezidenta Donalda Trumpa odebírat víza těm zahraničním studentům, jimž se kvůli koronaviru zcela přesune podzimní výuka na internet. Napsala to agentura Reuters.

  • V Íránu už zemřelo s novým koronavirem více než 12 000 lidí

    Počet lidí, kteří v Íránu zemřeli s novým typem koronaviru, dnes překročil 12 000. Země totiž za uplynulý den zaznamenala 153 nových úmrtí. Nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, se nakazilo 248 379 lidí, z nichž 209 463 už se zotavilo. Rostoucí počet nakažených hlásí také Omán, kde počet případů nákazy koronavirem dnes překročil 50 000, z nichž 233 zemřelo. Za poslední den přibylo 1 200 nových případů nákazy a devět mrtvých.

  • Slovenská vláda navrhla výrazně zvýšit rozpočtový schodek

    Slovenská vláda dnes schválila návrh zvýšit schodek letošního státního rozpočtu na 11,95 miliardy eur (320 miliard Kč), což je více než čtyřnásobek původně plánované částky 2,77 miliardy eur (74,2 miliardy Kč). Důvodem jsou především negativní dopady pandemie nemoci covid-19, informovalo ministerstvo financí. Novelu zákona o státním rozpočtu projedná parlament, ve kterém se kabinet premiéra Igora Matoviče opírá o pohodlnou většinu.

  • Na Slovensku přibylo nejvíce nakažených od druhé poloviny dubna

    Slovensko zaznamenalo v pondělí nejvyšší denní nárůst počtu potvrzených případů koronaviru od druhé poloviny dubna. Testy odhalily dalších 31 nakažených, celkový počet infikovaných ale zůstává v zemi spíše nízký. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily slovenské úřady. Navzdory stoupajícímu počtu nakažených je situace podle hygieniků pod kontrolou.

  • Rakousko zesílí kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem

    Rakousko vydalo kvůli koronaviru varování před cestami do Rumunska, Bulharska a Moldavska. Lidé, kteří se při návratu z těchto zemí neprokážou negativním testem na koronavirus, budou muset do dvoutýdenní karantény, oznámil dnes kancléř Sebastian Kurz. Novinářům také podle agentury Reuters sdělil, že Rakousko zesílí kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

  • V Rusku počet případů nákazy koronavirem přesáhl 700 000

    Rusko dnes oznámilo 6 562 nových případů nákazy koronavirem a 173 úmrtí během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 6 368 případů a 198 úmrtí. Celkový počet nakažených v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od počátku pandemie vzrostl na 700 792, uvedla agentura TASS s odvoláním na krizový štáb. Zdůraznila, že již třináct dnů zůstávají denní přírůstky nových případů pod 7 000.

  • Bolsonaro užívá „Trumpův lék“

    U brazilského prezidenta Jaira Bolsonara se potvrdila nákaza koronavirem, hlava státu se tak podle svých slov léčí hydroxychlorochinem. V úterý prezident na svém Facebooku zveřejnil video, na kterém užívá lék sloužící jako antimalarikum a propagovaný jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem. „Dnes se cítím mnohem lépe, takže lék pravděpodobně zabírá,“ říká na videu Bolsonaro. Červnová studie však prokázala to, před čím varovali epidemiologové i lékaři po celém světě, a sice že hydroxychlorochin nemá ani preventivní, ani léčebné účinky na tuto koronavirovou nákazu. Podle výzkumu dokonce nemá silnější obranné účinky než placebo.

  • Podle WHO se koronavirus šíří vzduchem více, než se předpokládalo

    Světová zdravotnická organizace představila studii dokazující to, že se koronavirus šíří ve vzduchu ve větší míře, než se původně předpokládalo, uvádí deník The Guardian. Den poté, co skupina vědců uvedla, že svět podceňuje riziko přenosu ve vzduchu mezi lidmi, uvedl jeden z vyšších úředníků WHO, že se objevil „důkaz“ o vzdušném přenosu koronaviru. „Nelze vyloučit možnost vzdušného přenosu ve veřejných prostředcích – zejména za velmi specifických podmínek, v přeplněných, uzavřených a špatně větraných prostorech,“ uvedla Benedetta Allegranziová.

  • V Německu přibylo na 400 nakažených, stejně jako v úterý

    V Německu za poslední den přibylo 397 lidí, kteří se nově nakazili koronavirem. Je to zhruba stejně jako o den dříve, kdy bylo nových případů 390, píše ČTK. Celkový počet infikovaných v zemi překročil 197 000, 9 036 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo, z toho 12 za uplynulých 24 hodin. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha.

  • Varovné zprávy z Texasu a Kalifornie

    Americké státy Texas a Kalifornie zaznamenaly nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku epidemie. V Texasu zdravotníci za 24 hodin odhalili přes 10 000 nových případů, v Kalifornii téměř 9 000. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Celkem už podle údajů deníku The New York Times počet infikovaných virem SARS-CoV-2 ve Spojených státech překročil tři miliony.

  • V Brazílii 45 tisíc nově nakažených. Mezi nimi i prezident

    V Brazílii za 24 hodin stoupl počet nakažených koronavirem o více než 45 000, což je dvojnásobek oproti předchozímu dni. Obětí viru přibylo 1 254, což je oproti předchozí denní bilanci, která činila 620 úmrtí, taktéž dvojnásobek. Informovalo o tom podle agentury Reuters brazilské ministerstvo zdravotnictví. Mezi nakaženými je nově i prezident Jair Bolsonaro.

    Jihoamerickou zemi s 210 miliony obyvatel postihla nákaza virem SARS-CoV-2 velmi citelně, od začátku epidemie se infekce prokázala u 1,6 milionu lidí, z nichž 66 741 zemřelo. To je nejvíce na světě po Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy