Hlavní obsah
Online

Rozhodnuto, Británie přidala Česko na karanténní seznam

Tisková konference Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zahraničních věcí k aktuální epidemické situaci v Evropě a doporučením pro cestovatele.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- Ve středu přibylo v Česku 399 nových případů nákazy koronavirem. Je to druhý nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Dosud se nakazilo 22 951 lidí, za tento týden přibylo již více než tisíc nakažených. Z nemoci se v ČR vyléčilo 16 954 lidí, obětí je 418. Aktuálně tak v Česku je 5579 nakažených.

- V nemocnici bylo ke středečnímu večeru s koronavirem 130 lidí, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu je 31 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku. Výrazně nižší než na jaře je ale podíl hospitalizovaných z celkového počtu aktuálně nakažených. V nemocnici je nyní zhruba 2,5 procenta lidí, u nichž byl koronavirus diagnostikován. V březnu, dubnu a květnu to bylo i více než deset procent.

- Británie vyřadila Česko ze seznamu bezpečných zemí. Pro Čechy to znamená, že v případě cesty do Británie by museli podstoupit dvoutýdenní karanténu. Stejná povinnost platí i pro britské občany cestující z Česka. Opatření začne platit v sobotu ráno.

- Ministerstvo zdravotnictví pro následující týden nebude měnit podmínky pro návrat z Chorvatska. Vydalo pouze doporučení pro turisty. Mezi nimi je důkladné mytí rukou nebo vyhýbání se místům, kde je větší počet lidí. Navrátilci by pak měli následující dva týdny sledovat svůj zdravotní stav a nosit roušku na veřejných místech.

- Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse už počet infikovaných ve světě překročil 24 milionů. Nejvíce infikovaných je ve Spojených státech, pak v Brazílii a třetí nejvyšší počet jich má Indie. Spojené státy nyní evidují asi 5,8 milionu nakažených, Brazílie 3,67 milionu a Indie 3,23 milionu.

  • USA hlásí 180 000 obětí epidemie, ale i pozitivní signály

    Počet úmrtí spojovaných s covidem-19 už ve Spojených státech podle agentury Reuters a Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přesáhl 180 000. Stalo se tak v době, kdy země hlásí nižší počty nákaz i úmrtí oproti předchozím týdnům, jakož i značný pokles vytíženosti nemocnic. Podle agentury AP experti vývoj spojují mimo jiné s rozšířenějším používáním roušek, ale také s nedostatečným testováním potenciálních nakažených.

    Nošení roušek na veřejnosti během léta v jisté podobě požadovaly úřady ve většině amerických států. Nakonec jejich používání podpořil i prezident Donald Trump, který předtím v této souvislosti vysílal protichůdné signály a na veřejnosti se dlouho ukazoval jedině s nezahaleným obličejem.

  • WHO sestaví komisi, která přehodnotí pravidla pro vyhlašování stavů nouze

    Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že po kritice reakce na pandemii covid-19 zřizuje výbor, který by měl zvážit změnu pravidel pro vyhlašování stavu mezinárodní zdravotnické nouze. WHO kvůli koronaviru tento stav vyhlásila 30. ledna, kdy se mimo Čínu nenakazilo ani 100 lidí a nikdo na nemoc nezemřel. Ale podle současných Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) upravujících připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví vlastně ani neexistuje nižší úroveň poplachu, ať už v celosvětovém nebo regionálním měřítku.

    Podle Washingtonu ale WHO bila na poplach příliš pozdě. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že organizace zřídí revizní výbor pro globální předpisy, aby zjistil, zda skutečně nepotřebují nějakou změnu.

  • Slovensko nařídí karanténu pro navrátilce z dalších šesti zemí

    Slovensko od začátku září zařadí kvůli pandemii nemoci covid-19 šest států včetně Chorvatska mezi rizikové země. Znamená to, že obyvatelé Slovenska budou muset po návratu do vlasti z Chorvatska, Španělska, Francie, Nizozemska, Belgie a Malty nastoupit do domácí karantény a následně až na výjimky podstoupit test na koronavirus.

  • Španělsko hlásí 3 781 nakažených za den, nejvíce od konce dubna

    Ve Španělsku se za posledních 24 hodin potvrdilo 3 781 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvíce od konce dubna a o 187 případů více než o den dříve. Informoval o tom deník La Vanguardia s odvoláním na nejnovější údaje ministerstva zdravotnictví. Nejvíce nových případů zaznamenal opět madridský region.

  • Dosud za dnešek přibylo 221 nových případů

    Za dnešek zatím do 18:00 přibylo 221 potvrzených případů nemoci covid-19, podobně jako v předchozích dnech za stejnou dobu.

  • Británie vyřadila Česko ze seznamu bezpečných zemí

    Pro Čechy to znamená, že v případě cesty do Británie by museli podstoupit dvoutýdenní karanténu. Stejná povinnost platí i pro britské občany cestující z Česka. Informovala o tom ve čtvrtek odpoledne BBC. Kromě Česka se nové opatření týká i Švýcarska a Jamajky. Začne platit v sobotu ráno.

  • Itálie hlásí 1411 dalších nakažených, nejvíc za den od května

    V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo 1411 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, je to nejvíce za den od počátku května a o čtyři desítky více než o den dříve. O nejnovějších údajích informovala televize Rai s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Podle ní ale byl také za poslední den proveden rekordních počet testů - 94 024.

  • Z bezpečných zemí zvažuje Česko vyřadit Británie

    Zkomplikovat se Čechům může cestování do Británie. Podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Smolka uvažuje Londýn o vyřazení Česka ze seznamu bezpečných zemí s platností od sobotního rána, což by znamenalo, že po příjezdu do Británie by Češi museli do dvoutýdenní karantény. Česko se snaží ještě s britskou vládou jednat o změně, konečné rozhodnutí by mělo padnout dnes večer.

  • Testy z Chorvatska a Francie povinné nebudou nejméně do 7. září

    Čechům ve Francii a Chorvatsku hygienici doporučují vyhýbat se místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky, nosit roušky, dodržovat odstupy a častěji si mít ruce. Testy povinné nebudou nejméně do 7. září, řekli dnes hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zdravotnictví Martin Smolek. Testy na covid-19 zůstanou dál povinné při cestě ze Španělska a Rumunska. Už je nemusí mít zahraniční pracovníci z Belgie a Bulharska zaměstnaní v ČR.

    „Debata o Chorvatsku dneska nebyla vůbec jednoduchá. V Chorvatsku je aktuálně minimálně 60 000 Čechů, to jsme také zohledňovali,“ uvedl Smolek. Podle něj je riziková oblast Splitsko-dalmatinské župy, kde i sami Chorvaté zpřísnili přijatá opatření. Povinné jsou roušky nejen v obchodech či hromadné dopravě, ale i v restauracích. Už před týdnem podle Smolka Chorvaté zakázali provoz nočních barů, odkud se nákaza často rekrutovala.

  • Prymula: ČR by měla mít v polovině 2021 dost vakcín pro všechny

    Česko by mělo mít v polovině příštího roku dostatek vakcín proti koronaviru pro všechny zájemce. Do té doby by mělo být očkování k dispozici hlavně pro lidi z ohrožených skupin. Na tiskové konferenci po jednání zástupců resortu zdravotnictví s vedením Hospodářské komory to dnes řekl epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

  • Argentina třetí den po sobě hlásí rekord

    Už třetí den v řadě zaznamenala rekordní nárůst počtu nakažených Argentina, kde přibylo 10 550 infikovaných, o den dříve to bylo 8771 a předtím 8713 případů. Celkem se tak v této zemi s téměř 45 miliony obyvatel potvrdilo 370 188 nakažených, z toho téměř dvě třetiny připadají na provincii Buenos Aires, kde za poslední den přibylo 6628 případů. To je víc než polovina celkového počtu za celou zemi. Úmrtí s covid-19 Argentina eviduje 7839, z toho 276 za poslední den. V metropolitní oblasti Buenos Aires jsou podle agentury Europa Press lůžka intenzivní péče zaplněna už téměř ze 70 procent.

  • Chorvatsko zatím není na seznamu rizikových zemí

    Ministerstvo zdravotnictví pro následující týden nebude měnit podmínky pro návrat z Chorvatska. Vydalo pouze doporučení pro turisty. Mezi nimi je důkladné mytí rukou nebo vyhýbání se místům, kde je větší počet lidí. Navrátilci by pak měli následující dva týdny sledovat svůj zdravotní stav a nosit roušku na veřejných místech. Stejná doporučení platí také pro cestování do Francie. Uvedla to hlavní hygienička Jarmila Rážová. Pokud se ale bude epidemiologická situace v Chorvatsku zhoršovat, mohla by se opatření změnit od 7. září. Týkala by se především splitsko-dalmatské oblasti, kde je situace nejhorší.

  • Některé školy v Libereckém kraji budou žákům měřit teplotu

    Školy v Libereckém kraji se připravují na zahájení školního roku za přísnějších hygienických opatření. Ředitelé většinou nečekali na covidový manuál z Ministerstva školství a předzásobili školy dezinfekcí, látkové ručníky nahradí jednorázovými a někde budou měřit i teplotu. Přestože roušky ve školách zatím žáci a pedagogové nosit nemusí, většina škol má připravenou zásobu.

  • Brazílie má dalších 47 000 nakažených

    V Brazílii za poslední den přibylo 47 161 lidí nakažených novým koronavirem a dalších 1086 pacientů tam v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. Vyplývá to z údajů, které ve středu večer zveřejnilo brazilské ministerstvo zdravotnictví. Denní nárůst počtu nakažených v nejlidnatější zemi Latinské Ameriky tak byl zhruba stejný jako o den dříve.

    Brazílie je po Spojených státech v nynější pandemii druhou nejvíce zasaženou zemí. Testy tam koronavirovou infekci potvrdily u 3,7 milionu lidí, z toho 117 665 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo. Za uplynulý den jich bylo 1085. Denní nárůsty počtu nakažených v Brazílii, která má zhruba 210 milionů obyvatel, už dva měsíce většinou přesahují 40 000, nižší počty jsou obvykle hlášeny za víkend.

  • Společnost DispoMask Czech dodá státu 16 milionů roušek

    Správě státních hmotných rezerv (SSHR) dodá 16 milionů roušek český výrobce DispoMask Czech. Zvítězil ve čtyřech výběrových řízeních, informoval dnes v tiskové zprávě za společnost Tomáš Fiala. Smlouvu se správou podepsal výrobce ve středu. Vláda prostřednictvím SSHR nakupuje do strategických zásob státu pro další možnou koronavirovou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek.

  • WHO: Evropu čeká se začátkem školního roku obtížný moment

    Evropu čeká se začátkem nového školního roku obtížný okamžik v boji s koronavirem. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Na půdě WHO vznikla dnes také nová evropská komise, která má vyhodnotit dosavadní vývoj pandemie a stanovit zásady boje proti šíření virů do budoucna, informovala agentura DPA.

    „Dosud víme, že školní prostředí nebylo hlavním hybatelem epidemie,“ uvedl Kluge. V poslední době se ale podle něj objevuje stále více důkazů o tom, že děti hrají důležitou roli při přenosu viru, a to především v různých smíšených skupinách, kde se od nich nakazí dospělí. Právě mezi dětmi a mladistvými se přitom SARS-CoV-2 šířil v letních měsících ve zvýšené míře.

  • Od září bude mít chytrá karanténa centrální linku 1221

  • Vojtěch: Vláda zvažuje opatření pro určité části Chorvatska

    Epidemická situace v Chorvatsku se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zhoršila. Opatření po příjezdu ze země zpět do Česka by podle něj mohla být rozdílná podle regionu, z něhož se Češi vrátili. Od 14:00 jednají zástupci ministerstva zdravotnictví, vnitra a zahraničích věcí, uvedl ministr.

    Na 17:00 je oznámena tisková konference hlavní hygieničky Jarmily Rážové a náměstka ministra zahraničních věcí Martina Smolka k takzvanému cestovatelskému semaforu. „Kolegové teď o případných opatřeních jednají na základě dat, která máme k dispozici,“ řekl Vojtěch při návštěvě farmaceutické firmy Zentiva. Podle něj by se mělo jít cestou konkrétních lokalit. „Uvidíme jestli bude možné vyhodnotit, odkud člověk jel. Chápeme, že je tam celá řada českých turistů, tak to budeme zvažovat,“ dodal.

  • Některé školy změní organizaci 1. září i další provoz

    Kvůli opatřením proti koronaviru se letos v některých pražských základních školách změní tradiční zahájení školního roku i další provoz. Školy nově zakážou rodičům vstup do budovy nebo pustí do učeben rodiče prvňáků pouze s rouškou. Pro nadcházející měsíce připravují třeba i striktní dodržování zasedacího pořádku ve třídách nebo snížení počtu židlí u stolů v jídelně. Jinde větší změny oproti minulosti nechystají. Vyplývá to z informací od ředitelů pražských škol, které oslovila ČTK.

  • Koronavirem se nakazila pětina kmene Velkých Andamanců

    Koronavirem se nakazilo deset příslušníků kmene Velkých Andamanců z Andamanských ostrovů, jež patří z velké části do indického svazového teritoria Andamany a Nikobary. Kmen má už jenom padesát členů a žije na ostrůvku plně závislém na indické vládě, informovala dnes agentura AFP.

    Souostroví Andamany a Nikobary leží v Bengálském zálivu mezi Indií a Barmou a je domovem asi 400 000 lidí. Koronavirus tam byl potvrzen u 2 268 osob, s covidem-19 jich zemřelo 37. Velcí Andamanci žijí na ostrově Jižní Andamán. Indická vláda do města Port Blair, které je střediskem teritoria a kam někteří Velcí Andamanci jezdí za prací, poslala o víkendu lékařský tým. V Port Blairu mělo šest příslušníků kmene pozitivní testy a další čtyři případy se pak potvrdily z 37 provedených testů jinde.

Reklama

Hlavní zprávy