Hlavní obsah
Online

Ve Vietnamu našli „supercovid“. Šíří se velmi snadno a velmi rychle

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Domácí i světové dění v souvislosti s koronavirovou pandemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo 454 nových případů. Páteční číslo je nejnižší za všední den od 28. srpna.

- Česko čeká velké rozvolnění. Od pondělní půlnoci se například otevřou restaurace. Budou v nich platit přísná protiepidemická opatření, počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. Otevřou se také bary a diskotéky. Zároveň ale není povolena živá hudba a tanec, ministr to označil za logické.

- Vietnam ohlásil, že objevil novou variantu koronaviru. Jde o rychleji se šířící hybrid mezi indickou a britskou mutací.

- Co vše se změnilo od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Tisíce lidí demonstrovaly v Bruselu proti pandemickým omezením

    Tisíce lidí se dnes zúčastnily protestního průvodu směřujícího k sídlům institucí EU v Bruselu, demonstrovaly proti pandemickým restrikcím. Podle agentury AP došlo i na menší potyčky s policií kvůli nepovolenému shromáždění.

    Dav lidí se nejdřív sešel v jednom z bruselských parků na akci otevřeně ignorující opatření, která zavedly belgické úřady kvůli šíření covidu-19. Demonstranti rovněž vyzvali Evropany, aby žádali návrat svých svobod. Odpůrci opatření se pak vydali do čtvrti unijních institucí. Zastavila je však policie a vpodvečer po menších potyčkách protestující rozehnala.

    Podobných manifestací proti lockdownu se v minulých týdnech v lesoparku La Cambre účastnily tisícovky lidí a policie proti neurvalým davům použila i slzný plyn a vodní děla. Mnoho lidí bylo také zadrženo a zraněno.

  • První premiéru po koronavirové přestávce uvedlo v Praze Švandovo divadlo

    První divadelní premiérou uvedenou v Praze po koronavirové pandemii se dnes večer stala hra Ať vejde ten pravý v podání Švandova divadla. Inscenace stojí na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu. V roli ústřední dvojice se představili Denisa Barešová a Oskar Hes, dva nejmladší členové smíchovského souboru.

    Dramatizaci švédského románu od Johna Lindqvista zrežíroval Jan Holec, umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče. Do Švandova divadla přivedl netradiční hororový žánr. Holec před premiérou uvedl, že za hlavní téma inscenace pokládá lidskou jinakost a krizi identity.

  • V Paříži přišlo 5000 lidí na rockový koncert, měli roušky a testy

    Francouzská rocková skupina Indochine dnes měla uvnitř pařížské Bercy arény koncert pro 5000 lidí, kteří si tak mohli vychutnat závan předcovidových časů. Museli však mít roušky a negativní test na koronavirus, uvedla agentura AFP. Úřady si koncertem chtějí ověřit, za jakých podmínek bude možné znovu pořádat hromadné akce.

    Francie postupně ukončuje restrikce související s koronavirovou krizí. V zemi se tento měsíc po půl roce opět otevřely například restaurace a kavárny. Zatím ale není jasné, za jakých podmínek bude možné povolit velké koncerty a další davové akce.

    „Za prvé, miluji Indochine. Je vždycky příjemné zajít na koncert, a navíc můžeme pomoci vědě při těchto zkouškách, takže to má přínos pro obě strany,“ řekla Reuters 22letá fanynka pařížské rockové kapely Sandra Terrinová. „Díky tomuto jsme o trochu méně sklíčení. Fakt, že můžeme opět vidět lidi, koncert, hudbu a všechno to, je opravdu příjemný,“ pochvalovala si návštěvnice koncertu.

    Pro experimentální akci byly vybrány dvě skupiny lidí. Skupina 5000 lidí byla vpuštěna na koncert poté, co byli minulý týden a znovu dnes testováni na koronavirus. Dalších 2500 lidí posloužilo jako kontrolní skupina a zůstali doma. Členové obou skupin budou znovu otestováni příští týden a výsledky experimentu budou zveřejněny na konci června.

  • Bezpečí turistů v hotelech i restauracích má zaručit štítek Safe Stay in Croatia

    První letošní vlak spojující Českou republiku se Splitem dnes na nádraží druhého největšího chorvatského města přivítali zástupci cestovního ruchu a místní média. České turisty řadí k nejdůležitějším a tvrdí, že jsou připraveni i na početné návštěvy. Bezpečí chtějí zaručit štítkem Safe Stay in Croatia (Bezpečný pobyt v Chorvatsku), který získají zařízení splňující přísné hygienické podmínky. Novinářům to řekla Monika Udovičičová z chorvatského ministerstva turistiky a sportu.

  • Zásadní překážka při cestě do Chorvatska padla, oznámil ministr

    Čechům bude ke vstupu do Chorvatska stačit, aby měli 22 dní po očkování první dávkou, a budou moci oblíbenou turistickou destinaci navštívit bez testu. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek po jednání v Záhřebu.

  • Počet nově nakažených koronavirem v Indii klesá

    Indické úřady dnes ohlásily, že za posledních 24 hodin se oficiálně prokázalo zhruba 174 000 nových případů nákazy, což je o zhruba 12 000 méně než v pátek. Dnešní počet je tak nejnižší od poloviny dubna. Mírně klesla také množství úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Za posledních 24 hodin jich bylo 3617, v pátek to bylo 3660 úmrtí, uvedla agentura Reuters.

  • Vévodkyně z Cambridge Kate dostala první dávku vakcíny

    Vévodkyně z Cambridge Kate dostala první dávku vakcíny proti covidu. Při té příležitosti vyjádřila vděk všem, kteří se podílejí na očkovací kampani. Británie od tohoto týdne očkuje lidi starší 30 let; Kate je 39.

    Kate dostala svou první dávku proticovidové vakcíny několik týdnů po svém manželovi princi Williamovi. Pro injekci si přišla do londýnského Vědeckého muzea (Science Museum), které nyní slouží jako vakcinační centrum a je nedaleko Kensingtonského paláce, kde Kate s Williamem a rodinou sídlí.

    „Jsem obrovsky vděčná všem, kteří se podílejí na očkování – děkuji za všechno, co děláte,“ napsala dnes Kate na Twitteru, kde také zveřejnila fotografii z pátečního očkování.

  • Praha hlásí 51 případů

  • Vojtěch vyzývá k opatrnosti

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl na svém twitterovém účtu, že pondělní rozvolnění přišlo o něco dřív, než vláda původně zamýšlela. Vyzývá k opatrnosti.

  • Případů je nejméně za všední den od 28. srpna

    V Česku v pátek přibylo 454 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o 217 méně než před týdnem. Za všední den je to nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od loňského 28. srpna. Nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 000 obyvatel bylo v pátek 32, o den dřív 34. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo na hodnotu 0,68 z předchozích 0,71. V poslední době postupně klesá. Na přelomu dubna a května se číslo pohybovalo kolem 0,89. Pokud je hodnota nižší než jedna, kde bylo naposledy v polovině dubna, šíření nákazy zpomaluje.

  • Vietnam objevil hybrid indické a britské varianty covidu-19

    Vietnam objevil novou variantu covidu-19, která je kombinací indické a britské mutace. Nová varianta se rychle šíří vzduchem, uvedl podle místního internetového zpravodajského serveru VnExpress vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long.

    Vietnamu se loni dařilo mít šíření nemoci pod kontrolou. Nyní však bojuje s novým ohniskem a nemoc se šíří rychleji. Od konce dubna se nakazilo 3600 lidí v 31 z 63 měst a provincií. To je více než polovina z celkového počtu nakažených, napsala agentura Reuters.

    „Po sekvenování genů u nově zjištěných pacientů jsme objevili novou variantu, která je kombinací indické a britské,“ prohlásil podle VnExpress ministr. „Přesněji, je to indická varianta s mutacemi, které původně patřily britské variantě,“ dodal s tím, že Vietnam nově odhalenou variantu brzy představí.

  • 454 nových případů

    Laboratoře v Česku odhalily v pátek 454 nových případů koronaviru. To je o více než dvě stě případů méně než před týdnem.

Reklama

Hlavní zprávy