Hlavní obsah
Online

Počet nakažených je znovu rekordní, roušky budou povinné i ve firmách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci budou roušky povinné od 10. 9. uvnitř budov v celé České republice. Oznámil na na svém twitterovém účtu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Apeloval na dodržování pravidla 3 R - roušky, rozestupy, ruce.

- Všichni občané starší 60 let dostanou od státu jeden respirátor a pět roušek, rozhodla na svém dnešním mimořádném zasedání vláda.

- Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí.

- Premiér Babiš ohlásil projekt sebetrasování: Ať si lidé pozitivní na covid sami nahlásí kontakty. Ekonomická opatření jeho vláda nechystá: Nemůžeme si to dovolit, řekl.

- Podle vývoje nákazy koronavirem za 14 dnů jsou na tom v Evropské unii hůř než Česko jen Španělsko, Francie, Chorvatsko, Rumunsko a Malta.

- Počet nových případů nemoci covid-19 v Česku k večeru opět překonal rekord. K 18:00 bylo nakažených za dnešek zaznamenáno už 701. Dnešek tak přesáhl původní úterní rekord nových případů k večeru o skoro pět desítek. V úterý byl přitom následně zaznamenán rekordní nárůst nakažených za celý den, který činil téměř 1200 případů.

  • Roušky budou od čtvrtka povinné také v jeskyních

    Návštěvníci ve všech zpřístupněných jeskyních, které provozuje Správa jeskyní České republiky, budou od čtvrtka muset nosit roušky. Používat by měli také dezinfekci u pokladen, vstupů či východů z podzemí, informoval dnes mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. V celém Česku se od čtvrtka budou muset nosit roušky na úřadech, v obchodech, firmách, kancelářích i ve všech dalších vnitřních prostorách. Důvodem je rychle rostoucí počet nakažených novým koronavirem.

  • Vláda se na kurzarbeitu opět nedohodla

    Vláda se ani dnes večer nedohodla na pravidlech takzvaného kurzarbeitu, k jednání se vrátí v pondělí. Po videokonferenci kabinetu to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Spor podle ní ministři vedou o možnost vzdělávat se pro lidi, kteří budou mimo práci, a výši náhrady od státu. Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas. „Chceme, aby se lidi mohli vzdělávat na návrh Úřadu práce a aby měli alespoň 70 procent,“ uvedla. Oponenti uvnitř vlády podle ní mluví o rozpětí mezi 60 až 75 procenty náhrady čistého výdělku.

  • Senioři dostanou zásobu jen na několik dnů

    Vláda rozhodla, že seniory a další ohrožené skupiny zásobí ochrannými pomůckami. Jednorázová dodávka je však podle odborníků jen na několik dnů. Jak roušky, tak respirátory jsou jen na jedno použití. Opakovaně ztrácí účinnost.

    Více v následujícím článku

  • Lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek

    Všichni občané starší 60 let dostanou od státu jeden respirátor a pět roušek, rozhodla na svém dnešním mimořádném zasedání vláda. Na Twitteru o tom informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na dodání ochranných prostředků proti koronaviru ze zásob státu České poště, která je bude distribuovat, začnou hasiči a policisté pracovat ve čtvrtek ráno, dodal Hamáček.

  • Mezi nemocnými je nyní i šéf Státního zdravotního ústavu

    Infekční choroba covid-19 postihla dalšího čelního představitele resortu zdravotnictví, který se podílí na řešení problémů s ní spojených. Vedle hlavní hygieničky Jarmily Rážové a ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je podle informací Seznam Zpráv nyní mezi nemocnými i ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

  • V Olomouckém kraji v úterý přibyly čtyři desítky nakažených

    V Olomouckém kraji v úterý i ve středu přibyly čtyři desítky potvrzených nákaz novým typem koronaviru, což je zhruba stejný nárůst jako v letních měsících za celý týden. Podobně vysoké denní přírůstky byly v kraji zaznamenány naposledy na jaře. Vyplývá to z údajů hejtmanství a hygieniků, kteří v kraji od začátku pandemie v Olomouckém kraji do dnešního večera evidují celkem 1431 případů nákazy covidem-19. Z nemoci se vyléčilo 1172 lidí. Během dneška bylo provedeno na odběrových místech 330 odběrů.

  • Německo zařadilo Prahu na seznam rizikových oblastí

    Německo kvůli nepříznivé epidemické situaci zařazuje od čtvrtka region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Oznámil to dnes německý národní Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Na rizikovém označení Prahy se dohodly německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Německé rozhodnutí neznamená uzavření hranic, pro cesty z Prahy do Německa ale bude vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Kdo ho mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se otestovat v Německu.

  • Ministr Vojtěch čelí výhrůžkám, případ řeší policie

    Policie prověřuje výhrůžky, kterým čelí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO). Došlo k tomu poté, co jedna taková zpráva přišla v úterý odpoledne e-mailem přímo úředníkům ministerstva. Pisatel v této zprávě hrozí útokem v případě, že mu bude ministerstvo omezovat život rouškami a opět mu bude zavírat obchody. V e-mailu vyhrožuje, že také napadne ministra.

    „Celá věc byla předána Policii ČR, která ji prověřila jednak v budově úřadu a jednak ji nadále prověřuje,“ napsal státní tajemník Stanislav Měšťan všem pracovníkům Ministerstva zdravotnictví. Zároveň vyzval úředníky, aby jakékoliv další zprávy s urážkami nebo výhrůžkami oznámili svým nadřízeným.

  • Za 24 hodiny přibylo v Praze 216 případů covidu-19

    V Praze přibylo od úterního podvečera 216 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to o pět méně než v úterý, kdy byl nárůst v hlavním městě nejvyšší od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu pražských hygieniků k dnešním 18:00. V Praze ode dneška platí přísnější opatření proti šíření nového koronaviru. Do obchodů a nákupních center je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená.

  • Počet případů covidu v ČR k večeru opět překonal rekord

    Počet nových případů nemoci covid-19 v Česku k večeru opět překonal rekord. K 18:00 bylo nakažených za dnešek zaznamenáno už 701. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Dnešek tak přesáhl původní úterní rekord nových případů k večeru o skoro pět desítek. V úterý byl přitom následně zaznamenán rekordní nárůst nakažených za celý den, který činil téměř 1200 případů.

  • Trasování covidu otáčí směr

    Trasování lidí nakažených koronavirem v Česku se změní. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu přiblížil první detail připravované strategie - doposud o ní přitom příliš nevědí ani sami hygienici.

    Více v následujícím článku

  • Na Kladensku výrazně přibylo lidí s koronavirem včetně školáků

    Na Kladensku výrazně přibylo lidí s koronavirem, značný podíl na tom mají žáci základních a středních škol. Ve středních Čechách je k dnešku 1092 nakažených koronavirem, počet hospitalizovaných strmě neroste, řekla dnes ČTK mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. „K dnešnímu je v kraji devět hospilizovaných, z toho dva jsou ve vážnějším stavu,“ uveda Šalamunová. Podle ní má převážná většina lidí, u kterých byl test na koronavirus pozitivní, lehký průběh onemocnění nebo netrpí žádnými příznaky.

  • V Úpici na Trutnovsku se dál šíří nákaza

    Nákaza koronaviru se v šestitisícové Úpici na Trutnovsku dál šíří. Od úterý do dnešního poledne hygienici testováním zjistili 27 nových případů nemoci, celkem covidem-19 zatím onemocnělo 57 lidí. Ohniskem nákazy je úpický soukromý domov seniorů Beránek. Nákaza pronikla i do škol. Kvůli situaci v Úpici dnes odpoledne zasedla Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje. „Ohniska v Úpici jsou lokalizována. Některé akce v Úpici byly zrušeny. Je to na selském rozumu, dnes dělat velkou kontaktní akci je absolutní nesmysl,“ uvedl po zasedání rady hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

  • Tak v Praze vypadal první den comebacku roušek

    Čeká nás to všechny: V celém Česku se od čtvrtka budou muset nosit roušky na úřadech, v obchodech, firmách, kancelářích i ve všech dalších vnitřních prostorách. Praha si to vyzkoušela v předstihu: opatření začalo platit ve středu.

  • Poslanci chtějí znát nabídku kvalitních roušek v Česku

    Ministerstvo zdravotnictví má poskytnout informaci o nabídce kvalitních roušek a respirátorů na českém trhu. Vyžádal si ji dnes sněmovní zdravotnický výbor v souvislosti s rostoucím počtem nakažených koronavirem. Podle epidemiologa Romana Prymuly by respirátory měli dostat učitelé, pokud roušky nebudou muset mít žáci a studenti ve třídách. „Pokud budeme mít děti bez roušek, odstřelíme učitele,“ uvedl bývalý náměstek ministra zdravotnictví Prymula, který je nyní vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Reagoval tak na rozhodnutí, podle něhož bude od čtvrtka obnoveno povinné nošení roušek.

  • Přehledně: kdy nemusíte mít roušku a kdo má výjimku zcela

    Od čtvrtka platí povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách budov. Ministerstvo ovšem vypsalo 25 situací, kdy zakrytá ústa a nos nebudou vyžadovány nebo na koho se povinnost nevztahuje.

    Více v následujícím článku

  • V armádě má nákazu 50 vojáků

    Armáda má 50 vojáků nakažených novým koronavirem. Armádní hygienici vysledovali dvě ohniska v Olomouci a v Brně, nakažení jednotlivci jsou i v dalších posádkách. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V preventivní karanténě je 170 vojáků. Počet nakažených se podle Dvořákové v poslední době zvýšil z jednotlivců na pět desítek. Počet nakažených narostl podobně jako v jiných oblastech České republiky.

  • Univerzita Hradec Králové zavede roušky také při výuce

    Univerzita Hradec Králové (UHK) počítá s povinnými rouškami i během výuky. Do začátku akademického roku pořídí techniku pro výuku na dálku za 750 000 korun, půjde hlavně o audiovizuální techniku potřebnou pro streamování. Zvažuje také rozdělování studentů do menších skupin. Přednášky s účastí studentů nad sto osob bude škola živě přenášet. Nový akademický rok na UHK začne 29. září.

  • V Nové Vsi na Plzeňsku budou ve čtvrtek plošně testovat obyvatele

    Zdravotníci z mobilního odběrového týmu budou ve čtvrtek plošně odebírat vzorky na testování na koronavirus obyvatelům Nové Vsi na jižním Plzeňsku, kde se objevilo nové ohnisko nákazy. Koronavirus zatím testy prokázaly u více než 20 lidí z obce, řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Hromadné testování podstoupí všichni lidé, kteří se dosud testům nepodrobili. V obci platí mimořádná opatření. Lidé musí na veřejných místech nosit roušky a dodržovat odstupy, je zavřený hostinec, nesmí se konat žádné veřejné ani soukromé akce, zavřený je i obecní úřad.

Reklama

Hlavní zprávy