Hlavní obsah
Online

Večer přibylo 8075 případů, přes 5000 lidí je v nemocnicích

Foto: Kristina Cikorkova

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Premiér Andrej Babiš navrhl prezidentovi odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymulu po tom, co ho deník Blesk přistihl - a nafotil - jak před půlnocí na čtvrtek vycházel z restaurace na pražském Vyšehradě, která v tu chvíli měla být už dávno zavřená a i předtím mohla fungovat pouze přes výdejní okénko. Navíc se ministr venku vedle svého řidiče pohyboval bez roušky - další porušení vládního nařízení. Roman Prymula na odpolední tiskové konferenci uvedl, že rezignovat nehodlá.

- Od čtvrtka platí omezení pohybu na nejnutnější pochůzky, jako je cesta do práce, nákupy, k lékaři nebo péče o blízké. Až na výjimky je zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Lidé mohu nakoupit jen základní zboží. Kompletní přehled opatření najdete zde.

- Denní nárůst nových případů koronaviru v Česku přesáhl podruhé od začátku epidemie 14 000. Ve čtvrtek laboratoře zaznamenaly 14 151 nakažených, zhruba o 800 méně než v rekordní středu. Do statistik od čtvrtečního podvečera přibylo dalších 17 úmrtí, celkem s nemocí covid-19 zemřelo 1845 lidí, nejvyšší počet úmrtí připadá na středu, a to 113. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví 4777 lidí, z toho 735 ve vážném stavu.

- Do pátečních 18 hodin přibylo dalších 8075 potvrzených případů nákazy. Počet hospitalizovaných přesáhl 5000.

- V Brně na výstavišti vyroste v příštím týdnu další polní nemocnice. Stavět by se měla začít v pondělí, její kapacita bude 302 lůžek.

  • V královéhradecké fakultní nemocnici ruší neakutní péči

    Fakultní nemocnice Hradec Králové zrušila v souvislosti se současnou epidemickou situací plánované neakutní operace, aby byla připravena zajistit dostatek lůžek potřebných pro péči o covid pozitivní pacienty. Opatření je v platnosti do odvolání, akutní péče o pacienty je samozřejmě i nadále zajištěna.

  • Vláda prodloužila zákaz návštěv v nemocnicích a domovech seniorů

    Zákaz návštěv v nemocnicích, léčebnách a v domovech pro seniory, postižené či lidi s demencí se prodlouží. Trvat by měl do 3. listopadu, kdy má v Česku skončit nouzový stav. Rozhodla o tom dnes na mimořádném jednání vláda, informovala Strakova akademie na Twitteru. Návštěvy vláda zakázala od 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny. Opatření tak mělo skončit v neděli o půlnoci.

  • Ventilátory dodá Nizozemsko i Rakousko

  • V pátek zatím 8075 potvrzených případů

    Do pátečních 18 hodin laboratoře odhalily 8075 nových případů nákazy covid-19. S nemocí tak v Česku nyní bojuje 137 616 lidí, 91 589 se jich vyléčilo. V nemocnicích je nyní 5044 hospitalizovaných, 1941 osob nemoci podlehlo. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví k dnešní 18. hodině.

  • NATO poskytne ventilátory

  • V Česku se dnes nakazila více než tisícovka zdravotníků

  • Další polní nemocnice vznikne v Brně

    Na brněnském výstavišti vyroste v příštím týdnu polní nemocnice. Informaci pro Seznam Zprávy potvrdil mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek. „Stavět by se mělo od pondělí. Počítáme s tím, že bude hotovo za tři dny,“ uvedl mluvčí.

    Vedení města teď ve spolupráci s armádou dolaďuje podrobnosti, schválilo takzvaný koncernový výbor. „Platí, že tato nemocnice bude mít kapacitu 302 lůžek,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. První takové zařízení už armáda zřizuje v pražských Letňanech.

  • Prymula rezignovat nechce. Nic jsem neporušil, řekl

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula, kterého dopoledne vyzval k rezignaci ministerský předseda Andrej Babiš, po půl jedné předstoupil před novináře, aby jim objasnil detaily kolem schůzky, na které ho ve středu večer zachytili fotografové. Popsal, že schůzka s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem ostravské nemocnice Jiřím Havrlantem se odehrála v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, nikoliv v restauraci, před níž je fotografové zachytili. Roušku si prý nasadil hned po nástupu do auta. „Nic jsem neporušil a z tohoto důvodu já sám rezignovat nehodlám,“ uvedl.

  • Feri: Do 14 dnů by měl vzniknout srozumitelný web s opatřeními

    Do dvou týdnů by měly vzniknout vládní webové stránky, kde budou srozumitelně shrnuta veškerá opatření vyhlášená kvůli koronavirové epidemii. Po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou to novinářům řekl poslanec opoziční TOP 09 Dominik Feri. Schůzka se uskutečnila den poté, co předseda vlády podpořil při sněmovních interpelacích Feriho námět, aby vláda vysvětlovala opatření k omezení šíření covidu-19 srozumitelnou formou.

    „Podařilo se mi pana premiéra přesvědčit. Do 14 dnů by měl vzniknout jednotný vládní web, kde budou shrnuta všechna opatření a budou lidskou řečí vysvětlena veřejnosti,“ řekl Feri. Mrzí jej, že stránky vzniknout až více než půl roku po vypuknutí epidemie v České republice a že podle něj musela premiéra k tomuto kroku přesvědčit opozice. „S panem Dzurillou začneme spolupracovat a web do dvou týdnů připravíme,“ dodal Feri.

  • Vojtěch: Pandemický plán měla přepsat Rážová. Nevím, proč to nesplnila

    Pandemický plán ČR neprošel před druhou vlnou covidu-19 aktualizací, ač to prý hlavní hygienička dostala za úkol. Jiný plán, který řeší hromadné nákazy osob, sice upraven byl, ale veřejnost se k němu nemá šanci dostat.

    Více čtěte v článku Jiřího Pšeničky

  • Sněmovna schválila úpravy insolvencí a exekucí kvůli covidu-19

    Změny některých pravidel insolvencí a exekucí se v souvislosti s nynější koronavirovou krizí zřejmě prodlouží nebo obnoví. Například podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Předpokládá to vládní novela zákona přijatého za jarní fáze epidemie covidu-19, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Do konce ledna by měly být podle předlohy pozastaveny až na výjimky exekuce movitých i nemovitých věcí. Vláda původně navrhovala moratorium jen u movitých věcí až do konce února. Sněmovna ustanovení upravila podle požadavků Marka Bendy (ODS) v případě období a Dominika Feriho (TOP 09) v případě okruhu omezených exekucí.

  • Celníci zadrželi na hranicích nevyhovující zdravotnický materiál

    Celníci v rámci šestitýdenní kontrolní akce nepustili do Česka více než šest milionů nevyhovujících roušek a respirátorů, 9 000 chirurgických nástrojů, 2 500 testovacích sad na covid-19 a další zdravotnický materiál, který nevyhovoval posudkům Státního ústavu pro kontrolu léčiv a České obchodní inspekce. Kontroly byly součástí celosvětové celní operace, jejímž cílem bylo zamezení pohybu nelegálních a nezákonných léčivých přípravků, zdravotnických prostředků a biocidních přípravků. Hodnotu zadrženého zboží celníci vyčíslují. V souvislosti s celosvětovým bojem proti pandemii celní správy zaznamenaly zvýšený výskyt nelegálních zásilek. Správy celkem odhalily 1 233 případů a zadržely 1 683 podezřelých. Nejvíce případů – 515 – zaznamenali celníci v Evropě.

  • Čínská ambasáda se ohradila proti Prymulovu výroku o původu viru

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) by jako odborník měl vědět, že výzkum původu koronaviru je složitou vědeckou otázkou a zatím neexistuje jednoznačná odpověď. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v ČR v reakci na Prymulova čtvrteční slova ve Sněmovně, že je téměř jisté, že koronavirus unikl z laboratoře v Číně. Ministr zdůraznil, že virus určitě nebyl vyroben uměle. „Je téměř jisté, že ten virus přišel z laboratoře v Číně. Ne že by tam byl uměle vyroben, nicméně unikl, protože tam se běžně prováděly různé výzkumy, které vycházely z přírodních rezervoárů, to znamená z různých netopýrů a podobně. Na modelovém zvířeti se ten virus zřejmě dostal ven, dostal se na trh a začala celosvětová katastrofa,“ uvedl ve čtvrtek Prymula.

  • Část personálu Dětské nemocnice FN Brno přejde k pacientům s covidem-19

    Dětská nemocnice FN Brno od pondělí utlumí péči na některých lůžkových odděleních. Část personálu posílí kolegy z Fakultní nemocnice Brno, kteří pečují o pacienty s covidem-19. „Může se stát, že hospitalizace vašeho dítěte bude odložena,“ oznámila nemocnice na svém webu. Opatření se nevztahuje na pacienty v akutním stavu a onkologické pacienty. Omezený zatím nebude ani provoz ambulantní části Dětské nemocnice. „K tomuto kroku přistupujeme proto, že lékaři a sestry z Dětské nemocnice budou dočasně převedeni do bohunické nemocnice, kde je nutné navýšit počty personálu pečujícího o pacienty s onemocněním covid-19,“ uvedl zdravotnický náměstek Jan Blatný.

  • Koronavirus odsouvá zrušení střídání času, zřejmě na dlouho

    Koronavirová krize odsouvá možné zrušení pravidelného střídání času, zřejmě na dlouhou dobu. Evropská komise původně navrhovala zrušení střídání času na letošní nebo příští rok, v současnosti se však o věci nejedná a je otázkou, zda se s ohledem na současnou krizi a její dopady téma na jednací stůl vůbec vrátí. ČTK to řekl mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka. V noci na neděli 25. října se hodinové ručičky ve 03:00 posunou o hodinu zpět. „V současné době je situace taková, že se nevyjednává a věc se kvůli aktuální situaci odsouvá na později. Je otázkou, jestli se toto téma vůbec vrátí na jednací stůl, kde se teď řeší spíše současné problémy,“ řekl Jemelka.

  • Na výzvu Plzně a FN reagovalo za dva dny sto dobrovolníků

    Senioři, ženy na rodičovské dovolené, studenti i zaměstnanci utlumených firem, celkem asi sto lidí zareagovalo během dvou dní na výzvu Plzně a místní fakultní nemocnice (FN). Jako dobrovolníci jsou v době pandemie koronaviru ochotní se zapojit do práce jako pečovatelé v sociálních službách nebo jako pomocníci ve FN Plzeň. Na výzvu zareagovaly matky na rodičovské dovolené, které se v péči o své děti prostřídají s manželem a babičkami a často preferují noční služby, studenti různých oborů, kteří slibují, že se rychle zaučí, ale také zaměstnanci utlumených firem nebo ti, kteří pracují na směny a chtějí pomoci ve svém volnu. Hlásí se studenti práv, bývalí ošetřovatelé, kteří mají zájem o práci o víkendech. Pomáhat chtějí úředníci, pracovníci z gastronomie, kteří nabízejí pomoc v nemocniční kuchyni, lidé se zkušeností asistentů postižených, IT specialisté a další.

  • Ode dneška nesmí za vězni návštěvy, nařízení platí do 3.listopadu

    Do věznic a detenčních ústavů ode dneška nesmí návštěvy. Vláda je zakázala kvůli šíření nákazy koronaviru minulý pátek a opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Server Česká justice uvedl, že podle Vězeňské služby (VS) by při průniku onemocnění do věznic s ostrahou hrozilo prakticky nekontrolovatelné šíření nemoci. Ze zhruba 11 000 dozorců a civilních zaměstnanců VS byl ke čtvrtku potvrzen covid-19 u 285 lidí a u 18 vězňů, z toho jeden je vazebně stíhaný. V karanténě bylo na 90 lidí z řad personálu, sdělila ČTK ve čtvrtek mluvčí sboru Petra Kučerová.

  • V brněnské FN u svaté Anny nyní leží 117 pacientů s covidem

    V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny nyní leží 117 pacientů s onemocněním covid-19. „Třináct je na anesteziologicko-resuscitační klinice, z toho dvanáct pacientů na umělé plicní ventilaci. Dva z nich také na přístroji ECMO, jeden na podpoře kyslíkem. Zdravotní stav všech je vážný,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská. Přibývá také nakaženého personálu. Pozitivní test mělo 18 lékařů, 73 nelékařů, 6 fyzioterapeutů. „V pracovní karanténě máme 195 zaměstnanců, v domácí karanténě 45. Kvůli ošetřování členů rodiny zůstává doma 37 zaměstnanců,“ doplnila. Nemocnice od pondělí otevře už třetí odběrové místo, denně tak zvládne 330 stěrů.

  • Pobyt vojenských zdravotníků v Česku projednají poslanci v úterý

    Sněmovní výbor pro obranu doporučil dnes ráno dolní parlamentní komoře, aby schválila mandát, který umožní práci až třem stovkám zahraničních vojenských lékařů při zvládání epidemie koronaviru v Česku. Na Twitteru o tom s poděkováním informoval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Pobyt vojenských zdravotníků členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie v Česku budou poslanci schvalovat v úterý odpoledne. Sejdou se kvůli tomu na svolané mimořádné schůzi. Vláda navrhuje, aby mohlo přicestovat na pomoc s epidemií nového typu koronaviru až 300 lidí. Mohli by v České republice působit až 90 dnů.

Reklama

Hlavní zprávy