Hlavní obsah

V Česku roste počet onemocnění meningokokem. Primářka doporučuje, jak se bránit. A kdo jsou rizikové skupiny?

Primářka Hana Roháčová v rozhovoru popisuje rizikové skupiny, mezi nimiž se infekce šíří, i prevenci, jak se nemoci vyhnout.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké riziko nákazy je na akcích jako letní festivaly, kde se sdružuje hodně mladých lidí. Až pětina lidí od patnácti do dvaceti let jsou totiž přenašeči této nemoci, aniž by o tom věděli.

Článek

Meningokoková infekce může postihnout kohokoliv, od kojenců až po dospělé. Nemoc napadá ochranné obaly mozku a míchy a postupuje velmi rychle.

„Setkáváme se i s tím, že rodiče dají spát dítě s horečkou s tím, že má chřipku, a ráno jej najdou už polomrtvé,“ tvrdí primářka Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí.

Počet nakažených v Česku roste. V roce 2017 se zvýšil oproti předchozímu roku zhruba o třetinu. Deset lidí kvůli nákaze zemřelo.

Celosvětově meningokoková infekce postihuje ročně kolem 2,8 milionu lidí, většina těchto případů je způsobená séroskupinami, proti kterým jsou dostupné vakcíny. Právě očkování je podle Roháčové nejlepší formou obrany.

„Proti nemoci se jinak nedá v podstatě bránit. Očkování je nejlepším způsobem prevence, doporučuji ho už u dětí,“ říká lékařka.

Jak se nemoc přenáší? Jak se léčí? A jaké nákazy si Češi nejčastěji vozí z dovolené?

Podívejte se na Víkendový rozhovor s infektoložkou Hanou Roháčovou, primářkou pražské Nemocnice Na Bulovce.

Reklama

Související témata:

Doporučované