Hlavní obsah

V Česku rostou čísla, Rakousko vrací roušky. Jak to vypadá kolem nás?

Foto: Profimedia.cz

Testovací vůz v Německu (ilustrační foto).

Reklama

Kde zůstávají povinné roušky a jak to vypadá s pandemií koronaviru ve střední Evropě? Přinášíme aktuální přehled.

Článek

Polsko má kolem 400 případů denně

Kromě lokálních ohnisek, což jsou hlavně nákazy na svatbách nebo pohřbech, hlásí dál nejvíc nových případů koronaviru Slezské vojvodství. V úterý Polsko hlásilo 399 nových případů, ve středu 380, z toho bylo 140, respektive 113 právě ze Slezska.

Tam se nákaza začala v květnu šířit mezi horníky a jejich rodinami, po hromadném testování a několikatýdenním uzavření dolů se situace zlepšila. Česko ale se Slezskem na nějakou dobu uzavřelo hranice.

V Polsku se od začátku pandemie potvrdila nákaza u 40 782 lidí, zemřelo jich 1636. V posledních týdnech se provádí kolem 20 000 testů denně, pozitivních případů bývá mezi 200-400. Zatím nejvyšší denní nárůst, 599 případů, zaznamenali Poláci 8. června.

V zemi dál platí povinnost minimální dvoumetrové vzdálenosti mezi lidmi, a pokud to není možné, musí se nosit rouška. Ta je pořád povinná i v obchodech a městské hromadné dopravě, v bance, na poště, na trhu i v kulturních institucích.

Dýchací cesty si v Polsku nemusíte zakrývat v restauracích a barech, pokud pijete drink nebo jíte jídlo, v práci či v lese. V MHD platí omezení počtu pasažérů, v kostelích limity neplatí, lidé ale musí mít roušky. Polské hranice jsou v rámci EU otevřené bez omezení.

Ohnisko u Nitry

Na Slovensku přibývalo případů nákazy od konce dubna jen minimálně, o něco vyšší nárůsty země zaznamenává od konce června. Čísla se pohybují zhruba mezi 15 až 50 případy denně. V pondělí přibylo 41 nových případů, v úterý 37.

Ohnisko nákazy je v ubytovně v okrese Nitra, kde onemocnělo hned několik srbských občanů a lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny a Gruzie. Celkem ale na Slovensku zaznamenali jen 2058 případů koronaviru, zemřelo 28 lidí.

Venku je na Slovensku nošení roušek dobrovolné, v interiérech mimo domov je ale pořád až na výjimky povinné. Opatření se od poslední vlny uvolňování na začátku června nijak nezpřísňovala.

V Rakousku se vrací roušky

O návratu některých opatření ale tento týden rozhodla rakouská vláda. Roušky budou od pátku opět povinné v některých obchodech, na poštách a v bankách. Na jižních hranicích se budou kontrolovat lidé přijíždějící z rizikových oblastí, pro vstup do země budou potřebovat negativní test. Povinnost nosit roušky v obchodech se přitom zrušila 15. července.

V květnu a v červnu přibývalo v Rakousku maximálně 50 případů denně, v posledních týdnech ale počty vystoupaly na zhruba stovku případů denně. Ohniska jsou zejména ve Vídni, Dolním Rakousku a Horním Rakousku, kde se roušky v interiérech zavedly zpět už 7. července.

Rakousko ve středu hlásilo 110 nově odhalených případů nákazy, celkem je to od začátku epidemie 19 929 lidí, mrtvých je 711. V zemi je teď aktuálně 1369 nemocných.

V průběhu srpna by měla vláda zavést čtyřstupňový semafor, podle kterého by se posuzovala aktuální situace v jednotlivých okresech. Koronavirových opatření se týká i středeční nález rakouského ústavního soudu. Podle něj byl zákaz vycházení, tedy omezení pohybu v době sílící epidemie, protiústavní. Protiústavní byl i postup při uvolňování opatření v ekonomice. Malé obchody a železářství se totiž otevřely dřív než obchody nad 400 metrů čtverečních.

Do školky znovu i s rýmou

V Německu přibylo za poslední den 454 potvrzených případů nákazy. Celkově se v zemi nakazilo už téměř 203 000 lidí. Čísla zveřejnil Institut Roberta Kocha. Během pandemie už v Německu nemoci podlehlo 9095 lidí.

Nejpostiženější zemí je dál Bavorsko, kde se nakazilo už 50 000 lidí a 2617 jich zemřelo. V zemi dál platí povinnost nošení roušek ve veřejné dopravě a v obchodech.

Protikoronavirová opatření se liší podle jednotlivých spolkových zemí. V Berlíně a v Dolním Sasku teď mohou děti s rýmou chodit znovu do školek. Nachlazení je totiž z preventivních důvodů automaticky vylučovalo z docházky.

Reklama

Související témata:

Doporučované