Hlavní obsah

Pavel: Mám plán, jak vyvést Česko z krize. Na vrcholu musí stát jen jeden muž

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl generál ve výslužbě Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Čeští epidemiologové varují před růsty nakažených a novou mutací delta. Některá opatření už vláda zpřísnila. Jak by se měl kabinet v případě další krize chovat?

Hostem Ptám se já byl generál Petr Pavel.

„Chci Česko lépe připravit na zvládání krizí,“ oznámil před několika týdny Pavel s tím, že chystá plán, jak by se mohla následující vláda s podobnými situacemi, jako je pandemie, v budoucnu lépe vypořádávat. Současná vláda se podle něj totiž za poslední rok v krizovém řízení neosvědčila.

„Za více než rok a půl jsme si mohli všimnout, že zdaleka ne všechno fungovalo. Některé věci skřípaly, jinde se improvizovalo, některé se řešily ad hoc a chaoticky. Každá krize by nás měla trochu nakopnout, jestli ten systém funguje dobře a pokusili se ho nastavit lépe,“ popisoval v rozhovoru svůj záměr Pavel s tím, že plán hodlá představit do voleb.

„Jsem poslední, kdo by řekl, že všechno je špatně a je třeba všechno překopat. Ale systém by měl mít hierarchickou strukturu. Na vrcholu, kde měl stát jeden člověk, který měl být krizovým manažerem, se to střídalo. Celý systém měl několik hlav a tak vypadala komunikace a rozhodování,“ dodal Pavel. Své návrhy přitom prý už prezentoval zástupcům parlamentních stran ve Sněmovně i Senátu.

„Výsledek je ale zatím vlažný, protože to představuje spoustu práce, úpravy kompetencí, někoho to možná bude trochu bolet a do toho se nikomu moc nechce,“ vysvětlil.

O Petru Pavlovi se hovoří jako o kandidátovi v prezidentské volbě. Chybí mu ale poslední krok – oficiální přihláška „do boje“. Na tu ale podle Pavla ještě není správný čas. „Jsem připraven kandidovat na prezidenta. Pokud by byly vyhlášeny volby zítra, tak bych řekl, že jdu do toho. Ale ty volby jsou za rok a půl, máme před sebou parlamentní volby, možná další vlnu covidu, takže jsou prioritnější věci než hovořit o tom, kdo bude nebo nebude prezidentským kandidátem,“ vysvětlil.

Již nyní funguje ale jeho podpůrná iniciativa s názvem Spolu silnější. Muž s generálskou hodností objíždí Česko a povolává na svou stranu ty, kteří s ním v covidových časech chtějí zlepšit krizové řízení země. A dokonce do svého týmu povolal špičkového poradce pro volební kampaně Michala Repu, stratéga cesty Zuzany Čaputové do čela Slovenska.

A co říká na kroky současného prezidenta? „Jak sleduji českého prezidenta, mám pocit, že k výkladu ústavy dlouhodobě přistupuje velmi tvořivým způsobem. Do maximální možné míry využívá mandát, který mu dává přímá volba. Ústavní zvyklosti a nepsané zákony ignoruje, nebo si vykládá po svém.“ S tím, že Zeman svým jednáním často komplikuje i obraz Česka na Západě a mezi Spojenci.

Kdy plánuje Pavel odstartovat svou kampaň? A co říká na plánovanou cestu prezidenta do Číny?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl generál Petr Pavel.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované