Hlavní obsah

V Česku samé zúžení, Slovinsko otevřelo dálnici. Podívejte se na cestu do Chorvatska

Podívejte se, jak vypadá letos cesta do Chorvatska.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po roce se na Jadran vydají opět sta tisíce Čechů na cestu autem k moři. Podle ÚAMK lze předpokládat, že letos na Jadran vyrazí více než 850 tisíc lidí a přes 87 % Čechů vlastním autem. Na cestu do Chorvatska se vydal i reportér Seznamu.

Článek

Z Prahy reportér Seznamu vyrazil po 9. hodině a do navigace zadal trasu Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – Zadar. Cesta z Prahy do Brna se protáhla kvůli několika zúžením. Potvrdila se tedy slova Ústředního automotoklubu, že řidiči budou muset mít při cestě do Chorvatska letos největší trpělivost na české dálnici.

Cesta dále vedla kolem Mikulova na česko-rakouskou hranici, kde jsme koupili rakouskou i slovinskou dálniční známku. Desetidenní rakouská stojí 9,2 euro, tedy ne více než 200 korun. Slovinci mají svojí atypickou 7denní známku za 15 euro, tedy necelých 400 korun.

Cesta Rakouskem byla bez vetších komplikací. Z Vídně směrem na Graz se objevilo několik zúžení, kolony se ale netvořily.

Asi největší novinkou pro české řidiče letos bude dostavěná slovinská dálnice, kterou se podle odborníka z ÚAMK už nevyplatí objíždět. „Ta časová ztráta je teď ještě delší, to znamená asi o hodinu a půl. Musíte sjet na posledním sjezdu před slovinskými hranicemi, tedy ještě v Rakousku, a celé Slovinsko projet mimo dálnici. Časová ztráta je tedy velká, a i když má Slovinsko 7denní dálniční známku, tedy kratší než ostatní země, tak se to nevyplatí,“ radí řidičům před cestou mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Je tedy otázkou, jestli u slovinsko-chorvatské hranice letos budou kolony. Pokud ano, kvůli stavebním pracím to nebude. Je nutné počítat s tím, že celníci chtějí vidět občanský průkaz nebo pas. Kolony by se tedy mohly tvořit kvůli kontrole na hranici.

V Chorvatsku byl provoz bez komplikací a na řidiče tady nečeká žádné velké zúžení nebo uzavírka. Lze ale předpokládat, že o práznidnách budou u mýtnic tradiční kolony, jako v minulých letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované