Hlavní obsah

V Česku se Babiš kauzami promlčel. V Evropě to nefunguje

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Europarlament je jiný sekáč než liknavé české úřady.

Reklama

Článek

V Česku střet zájmů předsedy vlády nevadí. Alespoň úřadům. Fungují tu mlčení a nadávky. Proti EU ale tyhle recepty nezaberou.

Počátkem března jsme v Seznam Zprávách psali o jednom zdánlivě banálním e-mailu. Soukromá firma Batesys Design nabízela druhé soukromé firmě Deza z holdingu Agrofert možnost spolupráce. Nic neobvyklého.

Kdyby se ovšem tento vytištěný e-mail nedostal začátkem února 2018 na stůl premiérovi Andreji Babišovi. Ten samozřejmě nemá se svou bývalou firmou vůbec nic společného a vytištěný e-mail vůbec ručně neopoznámkoval a nenechal onu nabídku posoudit náměstkovi na ministerstvu průmyslu.

A Babišova reakce na tato zjištění? Na jednu tiskovku nepřišel. Na druhé spílal, že celá reportáž je nesmysl. A na třetí rovnou zaútočil slovy: „Chováte se jako organizovaný zločin. Seznam Zprávy lžou o mé rodině, lžou o mé bývalé firmě.“

Zkrátka odpověď na banální otázky: nula.

O měsíc později další zjištění. E-mail, který běžně premiér používal k pracovní komunikaci s ministry a náměstky, vlastní a spravuje zaměstnanec Agrofertu a běží na poštovním serveru firmy. Propojení s ní je opět jistě zase jen náhodné, ale podle Michala Bláhy z Hlídače státu jde o jasné bezpečnostní riziko. Opět mnoho otázek, opět bez odpovědi.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A proč o tom mluvím? Protože v České republice se premiér může kauzou pronadávat nebo promlčet. Jenže v pátek přišel větší sekáč. Evropský parlament. Rezoluci ohledně premiérova střetu zájmů schválila drtivá většina europoslanců. V textu na straně pět se píše: „Jsme velmi znepokojeni zprávami, které se v nedávné době objevily ve sdělovacích prostředcích a podle nichž předseda vlády vykonává i nadále kontrolu nad obchodními rozhodnutími Agrofertu.“ Pod čarou jsou odkazy na články Seznam Zpráv.

V Česku premiérovo propojení s Agrofertem zjevně úřadům nevadí. V Evropě, kam jeho moc nesahá, to ovšem vidí jinak. Tam jeho mlčení jen tak nepřejdou.

Reklama

Doporučované