Hlavní obsah
Online

Prudce poskočil podíl pozitivních testů. Do večera je nových 2678 nakažených

Tisková konference ministra Blatného a šéfa ÚZIS Ladislava Duška o úmrtnosti na covid-19.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Čísla nakažených podle ministra vnitra Jana Hamáčka neklesají podle představ. Rozvolňování by se tak mohlo zpomalit. „V některých oblastech došlo v poslední době dokonce k růstu. Musíme být opatrní,“ uvedl.

- Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku 500 000. V úterý laboratoře odhalily 5854 pozitivních testů. A to při 22 tisících provedených testech. Pozitivita prvotestů proto v úterý prudce vyskočila na 26 procent, v pondělí to bylo přitom jen 19 a sedmidenní průměr je pod 23 procenty. Do středy 18. hodiny večerní pak přibylo 2678 pozitivně testovaných. To je méně než včera večer.

- Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že celkový počet zemřelých s diagnostikovaným covidem-19 do konce roku 2020 dosáhne 9 až 10 tisíc. Uvedl to ministr Blatný.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Havlíček: Máme téměř hotový dotační program pro veletrhy

    Ministerstvo průmyslu a obchodu má téměř hotový dotační program pro veletrhy a kongresové agentury s alokací kolem 500 milionů korun. Výzva by měla být vyhlášena ještě letos. ČTK to dnes řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

  • Večerní čísla: 2678 pozitivních testů

    Statistiky Ministerstva zdravotnictví publikované okolo 18. hodiny večerní říkají následující: 2678 nových pozitivních nálezů. Je to menší číslo než včera, kdy touto dobou bylo odhaleno přes 3000 pozitivních. Včerejší data pak ukazují, že proběhlo „jen“ 22 241 testů a všechny byly prvotesty, přičemž celkem bylo zachyceno 5857 nakažených. Pozitivita tak vyskočila na více než 26 procent, což je vysoko nad průměrem posledních dní.

    O den dříve to bylo například 19 procent a sedmidenní průměr se pohybuje okolo 22,5 procenta.

  • Za kolik úmrtí může přímo covid? Podle statistik za víc než čtvrtinu

    V prvním pololetí byl covid-19 příčinou úmrtí zhruba u 27 procent zemřelých, kteří byli pozitivně testovaní, ve druhém podle prozatím dostupných dat asi u 40 procent.

    U 10 procent je to naopak úplně jiná příčina. U zbylých pacientů koronavirus zkomplikoval jiná onemocnění, vyplývá z ministerských dat.

  • Do konce roku bude až 10 tisíc mrtvých s covidem

    Z dat lze podle ministra Blatného predikovat, že počet pacientů, kteří zemřeli a byli pozitivní na covid-19, může být za rok 2020 mezi 9 až 10 tisíci.

    „I přesto, že onemocnění covid-19 je hlavním důvodem zvýšené mortality v České republice, říjnová data ukazují také nárůst mortality z jiných důvodů, než je pravě covid-19. Klíčové proto momentálně je, aby se co možná nejrychleji podařilo restartovat standardní nemocniční zdravotní péči,“ dodal ministr zdravotnictví Blatný.

  • Průměrný věk zemřelých na covid je 79 až 80 let

    Epidemie onemocnění covid-19 se projevuje na celkové mortalitě v České republice. Průměrný věk zemřelých pacientů, kteří byli pozitivní na toto onemocnění, je 79 až 80 let. Značná část zemřelých zároveň vykazovala řadu jiných onemocnění, která průběh nemoci komplikovala. Vyplývá to z dat, které Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky prezentovaly na odborném semináři zabývajícím se hodnocením mortality v souvislosti s onemocněním covid-19.

  • Blatný: Data o úmrtích mají zpoždění

    „Správné určení příčin úmrtí není možné dělat v reálném čase. Proto mají data o úmrtích zpoždění na webu ministerstva,“ uvedl ministr zdravotnictví.

  • Česko mezi nejhoršími. Nezvládá koronavirus, píše Bloomberg

    Česká republika je pátou nejhorší zemí v žebříčku odolnosti vůči koronaviru (Covid Resilience Ranking), který vypracovala agentura Bloomberg. Na konci hodnocení pěti desítek států se nachází Mexiko, Argentina a Peru, jak dnes upozorňují tamní média. Nejlepší hodnocení získaly Nový Zéland a Japonsko. Žebříček bere v potaz nejen výskyt koronaviru v zemi, ale také přísnost přijatých opatření či dopad na ekonomiku.

    V žebříčku Česká republika dosáhla 47 bodů ze 100. Nejhorší výsledky ČR vykazuje v počtu nově nakažených za poslední měsíc na 100 000 obyvatel, v přísnosti opatření a omezení pohybu. Hodnocení země naopak zvyšuje vysoký index lidského rozvoje, kvalita zdravotnického systému či relativně nízká smrtnost.

  • Dva kraje jsou na hraně nejhoršího stupně rizika

    Karlovarský kraj a Kraj Vysočina hlásí nejhorší situaci, co se týče rizika šíření epidemie koronaviru. První z nich vykazuje v systému PES hodnotu 74, druhý dokonce 75. To je přitom hranice mezi 4. a 5. stupněm systému Ministerstva zdravotnictví.

    Podrobnou mapu, jak se šíří nákaza, naleznete v odkazu:

  • Nemůžeme pomoct s plošným testováním, hlásí část hejtmanů

    Některým hejtmanům se nelíbí, že by se kraje měly před Vánoci masivně zapojit do širšího využití antigenních testů na covid. Nedovedou si takové řešení teď představit. Výhrady mají například jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) nebo hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS). Problém v tom naopak nevidí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). O zapojení krajů dnes po jednání Ústředního krizového štábu mluvil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že v první polovině prosince by měli dostat možnost absolvovat testy učitelé. Mezi 18. a 31. prosincem by se pak mohli dobrovolně otestovat všichni zájemci.

    Grolichovi takový postup přijde nesmyslný. „Byl jsem na antigenním testu a není to jednoduché. Musí to dělat zdravotníci a my teď máme omezenou kapacitu, takže nemůžeme poskytnout personál,“ řekl. Není představitelné, že by kraj poskytl zdravotníky pro otestování všech lidí, uvedl.

    Tisková konference Jana Hamáčka po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK, ČTK

  • Téměř každý pátý nakažený lékař byl ambulantní specialista

    Nejvíc nakažených novým typem koronaviru mezi lékaři bylo ambulantních specialistů. Onemocnělo jich 748, téměř každý pátý. V tiskové zprávě o tom dnes s odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky informovalo Sdružení ambulantních specialistů. Naopak nejméně, pod jedno procento, bylo nakažených mezi zubními lékaři. V úterý to řekl na odborné konferenci Efektivní nemocnice prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

    „Dle dat, která máme k dispozici, onemocnělo koronavirem od ledna celkem 748 ambulantních specialistů. Při celkovém počtu asi 4500 lékařů je to tedy téměř každý pátý z nich. Praktických lékařů přitom průměrně onemocnělo jen asi šest procent a nemocničních asi 16 procent,“ uvedl předseda sdružení Zorjan Jojko.

  • Nemocnice se potýkají s výrazným nárůstem infekčního odpadu

    Mnohé nemocnice, které se starají o pacienty s covidem-19, se v poslední době potýkají s výrazným nárůstem infekčního odpadu. U některých se množství zvýšilo až o polovinu proti normálnímu provozu. Zařízení kvůli tomu musela pořídit další kontejnery nebo přístřešky, kam se odpad odkládá, a zajistit častější odvoz. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK poskytly jednotlivé nemocnice. Problém mají i některé spalovny infekčních odpadů, podle ministerstva životního prostředí se dostávají na únosnou mez svého zatížení.

  • Glosa Jaroslava Maška

    Fakt mi toho moc nechybí. Ještě mám dost párů bot, než bych vážně musel vyrazit pro nové do Tesca. Ale obchody, restaurace, kadeřníci a další zavřené služby už tolik času nemají. Zaprvé – potřebují moje peníze. Zadruhé – nejistota, které teď čelí, je enormní. V neděli se mají dívat napjatě na obrazovky, zda jim vláda povolí jít v pondělí do práce. Absurdní. Desítky tisíc lidí ve vzduchoprázdnu, vše navíc kořeněné návratem dalších dětí do škol. Půjdu ráno vařit? Půjdu vytápět krám? V kolik se v pondělí večer vrátím domů?

    Přečtěte si celou glosu Jaroslava Maška

  • Komora: Stát by měl kompenzovat firmám povinné testování

    Hospodářská komora ČR požaduje, aby stát a zdravotní pojišťovny alespoň částečně kompenzovaly náklady firem v případě zákonné povinnosti testovat zaměstnance na koronavirus. ČTK to dnes řekl mluvčí komory Miroslav Diro. Stát by podle něj měl zajistit i dostatečnou kapacitu laboratoří, které velké množství testů v rozumném čase zpracují. Podle pátečního sdělení ministra zdravotnictví Jana Blatného by aktualizovaná strategie testování na covid-19 měla být hotová tento týden.

  • V první vlně pandemie ubylo hlášených případů domácího násilí

    V první vlně koronavirové epidemie ubylo ohlášených a objasněných případů domácího násilí, znásilnění a pronásledování. Přibylo naopak vražd, kde hrály roli osobní vztahy. Vyplývá to z policejních statistik. Údaje za první pololetí letoška a předchozí dva roky na dnešní konferenci o násilí na ženách v době covidové pandemie představila Petra Kalenská z Úřadu vlády ze sekretariátu vládní rady pro rovnost žen a mužů. Na dnešek připadá Mezinárodní den proti násilí na ženách.

  • Stát si nechal srovnat testy na covid-19. Seniorům poslal ten, který nezkoumal

    Ministerstvo zdravotnictví v říjnu zadalo studii na srovnání pěti různých antigenních testů na covid-19. Podle zjištění Seznam Zpráv však mezi zkoumanými typy chybí test od firmy Abbott, který vláda rozeslala do domovů seniorů.

    Více v článku Tomáše Perglera

  • Pivovary budou zřejmě trvale osvobozeny od daně za vylité pivo

    Pivovary zřejmě budou i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Předpokládá to vládní novela, kterou Sněmovna podle dnešního stanoviska svého rozpočtového výboru schválí. Nyní platí tento princip v souvislosti s koronavirovou krizí do konce letošního roku. Předloha, o níž by měli poslanci hlasovat ve čtvrtek, jej zavádí trvale.

  • Máme otevřeno, ale v obchodních domech spadly tržby až o 80 procent

    Mít otevřeno v době pandemie nemusí být výhoda. Potvrzuje to Pavel Staněk z firmy Potten & Pannen – Staněk. V některých obchodních centrech totiž jejich prodejny hlásí kvůli malé návštěvnosti propad i o 80 procent.

    Více v následujícím článku

  • Hamáček: Antigenní testování bude vyžadovat velké zapojení krajů

    Širší využití antigenních testů na covid-19 před Vánoci by podle vicepremiéra Jana Hamáčka vyžadovalo masivní zapojení krajů. Hamáček to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání Ústředního krizového štábu. Jednotlivým odběrovým místům by mohli ve větší míře pomáhat se svými mobilními týmy i hasiči. Centrální řídící tým dnes podle generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby požádal ministerstvo vnitra, aby hasiči své odběrové týmy posílili.

  • Vakcinolog: Pro velkou část lidí jsou roušky zbytečné, jen na ně neumíme ukázat

    Zřejmě nás čeká další fáze rozvolňování protiepidemických opatření. Přijde kvůli tomu další vlna nákazy? Zachrání nás vakcína? A která to bude? Otázky pro epidemiologa a vakcinologa Jiřího Berana z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové, který přijal Výzvu Seznam Zpráv.

    Celý rozhovor naleznete v následujícím článku

  • Denní přírůstek moravskoslezských nakažených vzrostl

    V Moravskoslezském kraji přibylo v úterý 704 lidí nakažených koronavirem. Proti pondělí je to nárůst o 288 případů. „Bohužel se potvrdily mé obavy z toho, že nízký počet testů ‚tají‘ skutečný stav šíření nákazy. PES tak snižuje svou vypovídací schopnost. Včerejší (úterní) nárůsty to potvrzují. Ale nechci zjednodušeně sklouznout k nějakému přílišnému pesimismu, tak si počkejme na vývoj v dalších dnech,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák. Opakovaně poukazuje na to, že klesající počet prováděných testů je problém. V kraji bylo v úterý provedeno 4 347 testů, z toho bylo 1 065 pozitivních, tedy 24,5 procenta. V kraji se nedělají jen testy pacientů z Moravskoslezského kraje, ale i z jiných regionů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy