Hlavní obsah
Online

Po návratu ze Španělska nově čeká Čechy test na covid nebo karanténa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií u nás i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie přesáhl 21 000. Ve čtvrtek jich přibylo 247 na celkových 21 045. Tři čtvrtiny z nich už se uzdravily, aktuálně nemocných je 4753 lidí. Kvůli nákaze jednoho pracovníka skončilo v karanténě slavné ústecké Činoherní studio. Divadlo zrušilo všechna představení naplánovaná na tento týden.

- Roušky budou od září povinné jen na úřadech, v MHD či u voleb. Naopak v hospodách, obchodech nebo ve službách jako jsou kadeřníci ne. Stejně tak ve školách budou muset roušky nosit děti jen v případě, že se v daném okrese zhorší epidemiologická situace. Veletoč v nařízeních obhajoval Andrej Babiš tím, že ministr Vojtěch byl uveden v omyl.

- Lidé v Česku musejí mít od pondělí 24. srpna při návratu ze Španělska negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let.

  • Počet infikovaných koronavirem v Indii se blíží ke třem milionům

    Počet nakažených koronavirem v Indii stále roste a země má nyní 2,9 milionu případů nákazy covidem-19. Podle dnešních údajů federálního ministerstva zdravotnictví přibylo za posledních 24 hodin 68 898 nově nakažených a 983 lidí s covidem-19 zemřelo. Celkový počet mrtvých tak stoupl na 54 849, informovala agentura Reuters.

  • Koronaviru celosvětově podlehlo více než 800 tisíc lidí

  • Od pondělí zpřísní pravidla pro pracovníky z rizikových zemí

    Od pondělí se podle ministerstva také zpřísňují pravidla pro pracovníky z rizikových zemí, po 14 dnech od příjezdu do ČR musejí podstoupit druhý test na covid-19. Ministerstvo jako důvod změny uvádí „poměrně výrazné šíření onemocnění v těchto komunitách“. Bez testu s negativním výsledkem nesmějí do práce. Zároveň ale ministerstvo od 24. srpna uvolňuje podávání žádostí o krátkodobá pracovní víza pro Ukrajince. Zaměstnavatelé v Česku musejí nyní zajišťovat testování u pracovníků z pěti unijních zemí, jde o Belgii, Maltu, Bulharsko, Lucembursko a Španělsko.

    Seznam bezpečných zemí, na základě kterých ministerstvo zahraničí aktualizuje Mapu cestovatele s pravidly pro cesty do zahraničí s ohledem na vývoj epidemie koronaviru, ministerstvo zdravotnictví aktualizuje jednou týdně v pátek. Při některých z minulých aktualizací ministerstvo upozorňovalo na vyšší míru rizika v některých evropských zemích, dnešní tisková zpráva takovéto varování neobsahuje.

  • Při návratu ze Španělska bude nutný test na covid nebo karanténa

    Lidé v Česku musejí mít od pondělí 24. srpna při návratu ze Španělska negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let. Na svém webu to dnes večer oznámilo ministerstvo zdravotnictví, které tak potvrdilo dříve avizované zařazení Španělska mezi země s vysokým rizikem nákazy. Ministerstvo také zveřejnilo doporučení pro Čechy vracející se z Chorvatska.

    Z evropských zemí hodnotí ministerstvo jako rizikové nadále také Rumunsko. Turisté se musejí bezprostředně po návratu z těchto zemí telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu jejich bydliště. Následně musejí absolvovat test na covid-19, který si sami zaplatí, a jeho výsledek oznámit hygienikům nejpozději do 72 hodin od návratu. Pokud test nepodstoupí, čeká je dvoutýdenní karanténa.

  • Koronavirová pandemie bude do dvou let minulostí, věří WHO

    Světová zdravotnická organizace (WHO) doufá, že koronavirová pandemie bude za méně než dva roky minulostí. Řekl to dnes podle agentury Reuters šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že dva roky trvala pandemie španělské chřipky, která propukla v roce 1918.

    WHO byly vždy opatrná v odhadech toho, jak rychle se podaří pandemii zastavit, protože dosud není k dispozici prověřená očkovací látka. Nyní WHO doufá, že koronavirová pandemie bude kratší než španělská chřipka a potrvá méně než dva roky, pokud se svět sjednotí a nalezne vakcínu.

  • Zhoršující se situace v Itálii znepokojuje ředitele škol

    Stoupající čísla v Itálii znepokojují mimo jiné i ředitele škol, které mají v půlce září poprvé od uzavření v březnu přivítat miliony žáků. Žáci a studenti budou muset dodržovat přísná hygienická pravidla, sedět v lavicích po jednom, na chodbách nosit roušky a v případě jakékoli indispozice zůstat doma. Agentura AFP napsala, že žáci a učitelé budou mít každý den k dispozici zdarma 11 milionů jednorázových roušek, každý týden do škol poputuje 170 000 litrů dezinfekčního roztoku.

  • V Itálii mají nejvíc nových případů nákazy od května, skoro 1000

    Itálie opět hlásí nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem. Za poslední den jich bylo 947, což je nejvíc od 14. května, uvedl s odvoláním na data ministerstva zdravotnictví list La Stampa. V Británii se nově nakazilo přes 1000 lidí, což bylo naopak zhruba o stovku méně, než úřady uváděly ve čtvrteční bilanci.

    Itálie se v posledních týdnech potýká s rostoucím počtem nových případů nákazy, které se opět soustřeďují do několika regionů na severu země. Z dnešní statistiky vyplývá, že infikovaných nejvíce přibývá v Lombardii, Benátsku a Laziu. Ve čtvrtek bylo nových případů 845, ve středu 642 a v úterý 403.

  • Kvůli porušení koronavirových pravidel odstoupil v Irsku ministr

    Kvůli účasti na slavnostní večeři, na které bylo více lidí, než je nyní povoleno, dnes z funkce odstoupil irský ministr zemědělství Dara Calleary. Na galavečer v golfovém klubu na západě Irska dorazilo přes 80 hostů, hromadných akcí se kvůli šíření koronaviru může ale v Irsku podle aktuálních pravidel účastnit maximálně 50 lidí, informovala stanice RTÉ.

    Calleary, který je členem strany Fianna Fáil premiéra Micheála Martina, strávil ve funkci ministra zemědělství jen pět týdnů. Martin jeho účast na večírku označil za chybu.

  • Tempo šíření koronaviru v USA výrazně zpomalilo

    Tempo šíření koronaviru ve Spojených státech, kde se jím nakazilo vůbec nejvíc lidí na světě, v posledních dvou týdnech výrazně zpomalilo. Zatímco ještě v červenci hlásily USA i 70 000 nových případů za den, v posledním týdnu to bylo průměrně kolem 46 000 případů, uvedl list The New York Times (NYT). Šéf Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield však varoval, že pozitivní trend klesajícího počtu nakažených zatím nepocítili lidé ve více než 20 státech, zejména na Středozápadě.

  • Předseda Evropské rady Michel kvůli pandemii odložil svatbu

    Předseda Evropské rady Charles Michel kvůli pandemii covidu-19 odložil svatbu. Původně si měl bývalý belgický premiér svou dlouholetou partnerku Amélii Derbaudrenghienovou vzít v sobotu v jižní Francii. Kvůli opatření belgických úřadů, kvůli kterým by měl po návratu do karantény, ale veselku prozatím zrušil, informoval dnes list Le Soir.

    Čtyřiačtyřicetiletý Michel si chtěl svou o šest let mladší partnerku Derbaudrenghienovou vzít v jihofrancouzském městečku Montmeyan, které leží asi 60 kilometrů severovýchodně od Marseille. Podle belgických médií v obci vlastní rekreační objekt. Montmeyan ovšem leží v departementu Var, který belgické úřady označily na koronavirovém semaforu oranžovou barvou.

  • Ministr v omylu

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má stále místo ve vládě. Novinářům to dnes v Liberci řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle premiéra ale ministra odborné týmy uvedly v omyl. Pravidla pro nošení roušek ve školách, která vláda zveřejnila v pondělí, byla podle Babiše jen materiálem k diskusi a změnila se i na základě kritiky ze škol.

    Podle Babiše důsledkem špatné komunikace mezi třemi odbornými týmy ministerstva. „Byly tam rozpory, ministra o tom neinformovali, on potom byl uveden v omyl a došlo k tomu, k čemu došlo,“ řekl Babiš.

  • Poláci plánují rozšířit seznam zakázaných letů

  • Po debaklu s rouškami mění Vojtěch týmy

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poslal podřízeným e-mail, v němž je informuje o změnách v souvislosti s fungováním týmu, který řeší situaci kolem koronaviru v Česku. Více v článku Zdislavy Pokorné a Radka Nohla:

  • Ústecké Činoherní studio je v karanténě

    V Ústeckém kraji od minulého pátku přibylo 41 potvrzených nákaz koronavirem, o 26 méně než předešlý týden. Krajská hygienická stanice ke čtvrtečnímu večeru evidovala 103 nakažených pacientů v regionu, jeden z nich je zaměstnancem Činoherního studia v Ústí nad Labem. Většina personálu divadla tak musí být v karanténě. ČTK to dnes řekl mluvčí divadla Petr Kuneš.

    Herecký soubor byl testován negativně, přesto divadlo zrušilo všechna představení naplánovaná na tento týden. Provoz divadla by se měl obnovit koncem příštího týdne, pokud budou všichni zaměstnanci divadla negativní na covid-19, dodal Kuneš.

  • Rekord i v Polsku

    Po Slovensku dnes oznámilo nový rekord v denním počtu nakažených i Polsko. Za čtvrtek odhalily testy 903 nakažených. Nejvyšší denní číslo bylo dosud 843 případů z 8. srpna. Shodou okolností rekord padl den po oznámení nástupu nového ministra zdravotnictví – úřad má nově řídit Adam Niedzielski, dosavadní ředitel státního Národního zdravotního fondu.

  • Slovensko zaznamenalo nový rekord v počtu nakažených

    Na Slovensku za čtvrtek zaznamenali 123 nových případů nákazy covidem-19. Jde o nový rekord v počtu odhalených nemocných, dosud nejvíc nakažených (114) přibylo 15. dubna.

  • Chorvatsko zůstane zelené. Nebezpečným se od pondělí stane Španělsko

    Lidé, kteří se od pondělí vrátí ze Španělska, budou muset do karantény. Země se totiž dostane na seznam států, kde je epidemiologická situace vážná, a lidé, kteří se z ní vrátí, budou muset do karantény. Výjimkou jsou Kanárské ostrovy. V Radiožurnálu to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Uvedl také, že ač stále více zemí řadí na červený seznam Chorvatsko, Česko se tak zatím učinit nechystá a stále ho řadí mezi bezpečné země.

  • Mexiko má dostat nejméně 2 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V

    Mexiko dostane nejméně 2 000 dávek kontroverzní ruské vakcíny proti covidu-19 nazvané Sputnik V, aby je otestovalo na své populaci. Ve čtvrtek o tom informoval mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard, kterého dnes citovala agentura Reuters.

  • Peking zrušil povinné nošení roušek, 13 dní nepřibyli nakažení

    Zdravotní úřady Pekingu dnes zrušily povinné nošení roušek ve venkovních prostorách poté, co čínská metropole posledních 13 dní nezaznamenala žádné nové případy koronavirové nákazy. Navzdory tomu se ale dnes velká část lidí v ulicích stále pohybovala s ochrannými rouškami, informovala agentura Reuters.

Reklama

Hlavní zprávy