Hlavní obsah

V Česku se otestoval rekordní počet lidí. Pomohly dva detaily

Foto: Getty Images

V Česku roste počet lidí, které se daří denně otestovat na koronavirus.

Reklama

Během soboty podstoupilo test na covid-19 přes 36 tisíc lidí. Zhruba jedna třetina z toho byla pozitivní.

Článek

Tak, jak se v Česku prudce zvedá počet nakažených novým typem koronaviru, stoupá další důležitý údaj.

Během první jarní vlny pandemie se dařilo otestovat za jeden den maximálně 9383 lidí a před pěti týdny to bylo nejvíce 20 tisíc.

Tento týden však dosáhl tento údaj dokonce přes 40 tisíc otestovaných. Nejvyšší číslo je ze čtvrtka, kdy byl test na covid-19 proveden u 46 364 lidí.

Šéf laboratorní skupiny covid-19 při Ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch zdůvodnil, že počty testů rostou zejména ze dvou důvodů.

„Zapojili jsme více laboratoří a zvýšila se automatizace v procesech,“ napsal pro Seznam Zprávy Hajdúch.

Hajdúch vysvětlil, že laboratoře v současné době využívají například automatické pipetory nebo dochází k takzvané extrakci nukleových kyselin. Díky tomu zvládne jedna laboratoř více testů během jediného dne.

Ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla, který se spolupodílí na projektu Chytrá karanténa, pak doplnil, že navíc svoje kapacity v poslední době navýšily třeba Ústřední vojenská nemocnice nebo nemocnice v Ostravě a Brně.

Rekordní - co se týče počtu otestovaných - byla také sobota.

I když budou v této souvislosti oficiálně data na webu Ministerstva zdravotnictví dostupná až v neděli večer, tak Dzurilla pro Seznam Zprávy již uvedl, že bylo otestováno 36 032 lidí.

Z toho 12 472 - tedy zhruba jedna třetina - mělo test pozitivní. Z tabulky, které Dzurilla poskytl (a která je níže), vyplývá, že ještě během soboty se operátoři dovolali 6764 nově nakaženým a zhruba dalším více 4678 lidem, kteří s nimi byli v kontaktu.

„Byli jsme kritizováni za to, že nedokážeme udělat ani dvacet tisíc testů za den, a teď jich je více než čtyřicet tisíc,“ připomněla ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO) v neděli v pořadu Partie televize Prima.

Foto: Vladimír Dzurilla, Seznam Zprávy

Jak daří trasovat nakažené koronavirem.

A podobně se v neděli vyjádřil v České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO), který vyzdvihl, jak se počet testů zvedl.

Zároveň prohlásil, že do čtrnácti dnů začne celoplošné testování. Vedle domovů pro seniory a nemocnic by se mělo týkat také velkých firem.

Prymula by měl příští týden ve funkci ministra zdravotnictví skončit. Důvodem jeho odchodu jsou fotografie, které zveřejnil deník Blesk. Na nich je vidět, jak vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Ty musí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko.

V této restauraci - jak se ukázalo - jednal v noci se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Ten ještě v pátek předal premiérovi Andreji Babišovi rezignaci na post prvního místopředsedy ANO.

Reklama

Doporučované