Hlavní obsah

V Česku se sexuální obtěžování bagatelizuje víc než jinde. Politici ho neberou vážně, říká novinářka Lauder

Rozhovor s novinářkou Silvií Lauder o sexuálním obtěžováníVideo: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Je to téměř dva a půl roku, co sociální sítě zaplavilo hnutí #metoo. Prostřednictvím hashtagu začaly ženy na sociálních sítích sdílet své zážitky se sexuálním obtěžováním. Studie z loňského října ukázala, že ho na Twitteru do té doby použilo 19 milionů žen.

Článek

K hnutí se připojila i novinářka Silvie Lauder. Mluvila jak s oběťmi sexuálního obtěžování i násilí, tak i s vrcholnými politiky, kteří se k tématu vyjadřovali. A celý problém bagatelizovali.

„Znamenalo to pro ně velkou úlevu,” říká Lauder na adresu žen, které díky hashtagu zjistily, že zkušenost se sexuálním obtěžováním nemají jen ony samy. Na druhé straně byla veřejnost, která díky hashtagu mohla zjistit, jak běžně se tento jev ve společnosti vyskytuje a že je o něm potřeba mluvit.

Přesto se téma sexuálního obtěžování stále zlehčuje: „Víceméně všechny ženy, se kterými jsem mluvila, měly ve svém okolí někoho, kdo to nějakým způsobem bagatelizoval. Rodina, kamarádi, partner,” tvrdí Lauder s tím, že ty ženy, které se se svým případem dostaly k soudu, se často setkaly s nepříjemnými reakcemi i například od policie.

Že Češi neberou sexuální obtěžování vážně novinářka dokládá průzkumem společnosti Eurobarometer: „Česká republika vyšla jako země, kde si lidé nejméně myslí, že tento fenomén je ve společnosti rozšířený a častý, přestože z výzkumů a dat víme, že je podobně rozšířený jako v jiných zemích.”

Zásadním problémem je neznalost, která se ale netýká jen obecné veřejnosti. „Velmi hlubokou a zásadní neznalost mají i lidé, kteří veřejnost ovlivňují. Politici, spisovatelé, novináři.”

Jako pozitivní příklad redaktorka Respektu Lauder uvádí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který sexuální obtěžování označil za jeden z nejzávažnějších současných problémů.

Nic podobného se ale v Česku neděje. „Lidé, které jsme si zvolili proto, aby za nás řešili závažné problémy společnosti, o tom nemluví,” dodáva Lauder. A pokud tento fenomén řeší, dopouští se již zmiňované bagatelizace – například jako nynější předseda senátu Jaroslav Kubera, který hnutí #metoo označil za výstřelek doby. Statistikám o sexuálním obtěžování a násilí nevěří, problém vidí jako úmyslně nadazený, aby se na něm mohly živit „ultrafeministky.”

Lauder tvrdí, že Kubera opakovaně k tématu říká věci, které jsem prokazatelně nepravdivé a dopady jeho výroků označuje jako zásadní. „Není divu, že lidé nemají pocit, že to je důležité.”

Reklama

Související témata:

Doporučované