Hlavní obsah

V Česku se učí stejně jako před třiceti lety, říká mladík. A tak si koupil gymnázium

Rozhovor s Ondřejem Kaniou.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Měl jsem špatné známky z matematiky a dnes řídím svůj byznys, říká Ondřej Kania v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Když je člověku třiadvacet, mívá nejrůznější sny, co by si rád jednou koupil. Ondřej Kania v tom věku nesnil, ale konal: Se svým společníkem si koupili majoritní podíl v jedné pražské střední škole, přejmenovali ji na Pražské humanitní gymnázium a právě teď končí „svůj" první školní rok.

A aby toho nebylo málo, v září budou mladí muži otevírat první americkou střední školu v Česku: American Academy in Prague. A Ondřej Kania žertem říká, že „koupě" školy byla tak trochu i „pomstou českému školskému systému", který v jistý čas začal Ondřeje odměňovat trojkami a čtyřkami z matematiky či fyziky.

„V českém školství se učí stejně jako před třiceti lety," říká Ondřej Kania, jenž v sedmnácti letech napsal stovky e-mailů na americké střední školy a nakonec vystudoval malou církevní školu ve státě New York - a na školné si přivydělával podomním prodejem cukrovinek. „Naše koncepce vychází z toho, že chceme, aby se studenti věnovali věcem, na něž mají nadání a které je baví. Patnáct šestnáct let je právě ten čas, kdy už děti mají penzum všeobecných znalostí dostatečné tak, aby se začaly profilovat, začaly hledat svoje zaměření a snažily se naplnit svůj potenciál."

Pusťte si celý rozhovor s Ondřejem Kaniou v úvodu článku. Hovoří o tom, proč by rodičům doporučil poslat děti na studia do světa, o tom, jak učit fyziku, aby bavila. A také o své kandidatuře do Sněmovny za TOP 09.

Reklama

Doporučované