Hlavní obsah

Padl rekord. Za sklo ještě v Česku nikdo tolik v dražbě nezaplatil

 

Reklama

Za jeden a půl milionu korun si koupil soukromník z Česka skleněnou plastiku v aukci. Dílo je červené, váží sto kilogramů a jmenuje se Křížová hlava.

Článek

Nejdražší skleněnou plastikou na českém trhu s uměním je od čtvrtečního večera Křížová hlava tvůrčího tandemu Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. V aukci Dorothea v Praze se prodala za rekordních 1,56 milionu korun. Dílo vzniklo v osmdesátých letech, kdy autoři zažívali nejplodnější tvůrčí období.

Skleněné dílo má nového majitele, dal za něj 1,5 milionu korun.

Expert aukční síně Dorotheum Miroslav Zíka popsal, jak probíhala dražba.

,,Vyvolávací cena byla 900 tisíc korun a postupně to vystoupalo po poměrně dramatickém boji na 1,56 milionu. Dílo původně bylo zhotoveno roku 1988, ale toto je verze z roku 2004. Byla zhotovena pro potřeby jedné galerie, která to vozila po celém světě. Nyní se vrátila do Čech," řekl Seznamu Zíka.

Monumentální skleněné dílo má na výšku kolem jednoho metru a váží přes sto kilogramů. Aukční boj svedli dražitelé i o další dílo Libenského a Brychtové. Plastika Hlava I z let 1957 až 1958 se začala vyvolávat na 340.000 korunách, nakonec se vyšplhala na 720.000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované