Hlavní obsah

V Česku se vylévalo pivo do kanálů. Australané z něj udělali účinný pohon

Foto: Pixabay.com

ilustrační foto.

Reklama

Zatímco Češi prošlé pivo prostě vylili, Australané ho zužitkovali a vyrobili z něj elektřinu.

Článek

Ve chvíli, kdy australská vláda v březnu uzavřela „kohoutky“ australským barům a restauracím, způsobila obrovské ztráty také tamním pivovarům. Tisíce hektolitrů piva totiž prošly svou minimální trvanlivostí a byly doslova na vyhození.

Místo klasického vylévání do odpadu ale v Jižní Austrálii pro zkažené pivo našli jiné užití. Pivo začalo pohánět čistírnu odpadních vod Glenelg.

Ta leží na západ od hlavního města Adelaide a v posledních měsících přeměnila miliony litrů nepoužitého piva z místních pivovarů na energii z obnovitelných zdrojů.

Zařízení mísí organický průmyslový odpad s čistírenským kalem za účelem výroby bioplynu, který se pak přeměňuje na elektřinu, jež pohání celé zařízení. Obvykle produkuje dostatek bioplynu, který zajistí asi 80 procent jeho energetických potřeb.

Nedávný příliv piva však zvýšil produkci energie na novou úroveň a dosáhl 654 megawatthodin za jediný měsíc, uvedla Lisa Hannantová, vedoucí výroby a zpracování ve společnosti SA Water.

„Přidáním přibližně 150 000 litrů prošlého piva týdně jsme v květnu vygenerovali rekordních 355 200 metrů krychlových bioplynu a dalších 320 000 metrů krychlových v červnu, což je dost pro napájení asi 1200 domů,“ vysvětlila Hannantová pro CNN.

Vysoká kalorická hodnota alkoholu a množství tepla uvolněného během spalování ho činí „dokonalým“ pro proces anaerobního trávení, dodala.

O tom, že koronavirus tvrdě zasáhl australské pivovary, svědčí výsledky jednoho z největších. V květnu společnost Lion Beer Australia, jeden z největších pivovarů v zemi, uvedla, že musela vypustit 90 000 sudů, tedy až 4,5 milionu litrů prošlého piva.

S problémem prošlého chmelového nápoje bojoval i národ pivařů. Koronavirus totiž tvrdě zasáhl byznys spojený s nejoblíbenějším alkoholem v Česku. Ekonomické ztráty pivovarnického průmyslu přesahují za období březen až květen letošního roku částku 4,7 miliardy korun.

Pivo v českých kanálech

Do nevratných ztrát si pivovary musely započítat i převážně nefiltrovaná a nepasterovaná sudová piva, která během koronavirové krize došla k limitu své spotřeby. Téměř každý podnik musel do kanálů vylévat hektolitry chmelového nápoje.

Pivo je možné do kanalizace vylít pouze po předchozí konzultaci s provozovateli čističek odpadních vod (ČOV) a jen v postupných dávkách, aby nedošlo k zahlcení jejich technologie. Na to však některé pivovary podle výkonné ředitelky ČSPS Martiny Ferencové nedbaly a následně se potýkaly s vysokými pokutami za znečištění odpadních vod.

Generální ředitelství cel už koncem května evidovalo žádosti o likvidaci více než 500 tisíc hektolitrů piva, zjistit jeho celkovou hodnotu však není možné.

„Pro výrobce je to citlivá záležitost,“ řekla na tiskové konferenci Ferencová. Jak oznámil spolumajitel největší restaurace v Česku Červený Jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboš Kastner, jen jeho společnost se musela zbavit 19 tanků, tedy 17 100 litrů piva.

Reklama

Související témata:

Doporučované