Hlavní obsah
Online

ONLINE: Silnice na Boží Dar je kvůli sněhu uzavřena, v Ostravě povolali silničáři posily

Reportáž Jaroslava Gavendy z jízdy kamionem po dálnici D1.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Většinu České republiky v noci na dnešek zasáhlo sněžení. Do středečního rána napadne podle meteorologů v nižších polohách od pěti do 15 centimetrů sněhu a na horách mezi deseti až 40 centimetry. V Čechách fouká i silný vítr a na silnicích se místy tvoří sněhové jazyky nebo závěje.

Článek

Vítr může dosáhnout v Čechách rychlosti v nárazech až 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině. V noci na středu začne pomalu slábnout, přičemž na severozápadě zeslábne ve středu večer. „V důsledku kombinace větru a sněhu se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Jejich tvorba bude ustávat během středečního rána,“ uvedli meteorologové.

Se sněhovými jazyky by měli řidiči počítat do středečního rána ve většině krajích v polohách nad 500 metrů nad mořem, v Pardubickém kraji a na Vysočině od 400 metrů nad mořem. Sněhovou pokrývku avizovali meteorologové pro celý Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj a Vysočinu a pro část okresů Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Vzhledem ke sněžení a silnému větru doporučují meteorologové řidičům, aby jezdili maximálně opatrně a na cesty se nevydávali bez zimní výbavy, do hor i se sněhovými řetězy. Turisté by se pak neměli vydávat do hřebenových částí.

Meteorolog Petr Dvořák popisuje, jaké nás v týdnu čeká počasí:

Zimní tlaková níže přinese ve středu další sníh.Video: Petr Dvořák

  • Silnice na Vysočině jsou až na jedinou výjimku průjezdné

    Po poledni přestalo na Vysočině platit varování před kluzkými vozovkami, takřka všechny silnice už jsou ošetřené. Podle krajských silničářů by navíc s výjimkou východní části kraje už nemělo sněžit. Kvůli zapadlému kamionu zůstává neprůjezdná jen silnice číslo 348 u obce Štoky na Havlíčkobrodsku.

  • Dopravu ve Zlínském kraji zkomplikovaly kamiony

    Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje od rána sněžení, které snižuje dohlednost. Silnice v nižších polohách pokrývá po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu. Na vozovkách ve vyšších polohách leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem, hrozí navíc jejich namrzání. Především ráno a dopoledne podle něj způsobovaly problémy v dopravě kamiony, které kvůli hustému sněžení uvázly pod táhlými kopci. „Potíže s nimi byly na Syrákově, Petrůvce, u Zádveřic, v Buchlovských kopcích nebo mezi Dolní a Horní Bečvou,” řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. Nyní už by podle něj měly být všechny silnice v kraji průjezdné.

  • Silnice na Boží Dar byla uzavřena

    Kvůli špatným povětrnostním podmínkám je uzavřena silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar. Dopravu tam řídí policie, v Jáchymově posílá řidiče zpět, uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Uzavřena je také silnice z Božího Daru od kruhového objezdu směrem na Neklid a Klínovec. Potíže jsou i jinde v Krušných horách, dvě dopravní nehody se staly na Kraslicku. Silnice na vrchol Klínovce je také uzavřena, další komunikace v oblasti se zatím daří udržovat sjízdné s maximálním úsilím silničářů. Sněžení a silný vítr na horách přetrvají asi nejméně do středečního časného rána.

  • Sníh zastavil v Libereckém kraji i železniční dopravu

    Sníh ráno zastavil frekventovanou železniční trať z Kořenova přes Harrachov do Sklářské Poreby v Polsku. Provoz byl hodinu po poledni obnoven. Na železnici do Polska se kvůli sněhu zastavil provoz přibližně v osm hodin ráno, vlaky nejezdily z Kořenova dál na Harrachov a do Polska. Zavedena nebyla ani náhradní autobusová doprava. První vlak, který mohl pokračovat až do Polska, vyjel z Liberce ve 12:35.

  • V nižších polohách Libereckého kraje střídá sněžení déšť

    V Libereckém kraji stále místy sněží, v nižších polohách ale většinou prší. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností, silnice dnes mohou klouzat. Problémy měli dopoledne řidiči kamionů na Českolipsku na silnici 13 na Práchni nebo na silnici 9 u Svoru. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

  • Turisté a řidiči by se měli vyhnout Božímu Daru v Krušných horách

    Řidiči by kvůli silnému větru a sněžení neměli jezdit do Krušných hor, zejména na Boží Dar. Silnice na vrchol Klínovce je uzavřena, další silnice v oblasti se zatím daří udržovat sjízdné s maximálním úsilím silničářů. Do hor by se neměli vydávat ani běžkaři a turisté, varoval starosta Božího Daru Jan Horník. Varování vydala i policie. „Podle aktuální situace se zřejmě bude uzavírat silnice z Božího Daru od kruhového objezdu směrem na Neklid, Klínovec a Vejprty. Žádáme řidiče o respektování nastalé situace, aby do hor raději nejezdili,“ uvedl v tiskové zprávě Horník. Přerušen byl také provoz skibusů mezi Fichtelbergem, Neklidem a Klínovcem. Skiareály včetně lanovek zatím zůstávají v provozu.

  • Kolona na D1 nedaleko Lipníku nad Bečvou se dala do pohybu

    Nehoda dvou nákladních automobilů komplikuje provoz na dálnici D1 nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ve směru od Ostravy na Prahu. Část dálnice v místě nehody byla krátce po nehodě neprůjezdná. Před polednem byl zprovozněn jeden jízdní pruh, sedmikilometrová kolona se tak mohla dát do pohybu.

  • Na českých horách bude sněžit až do čtvrtka, připadne půl metru

    Na severozápadě a severu Čech bude vydatně sněžit až do čtvrtečního rána, na horách připadne 20 až 50 centimetrů sněhu, oznámil Český hydrometeorologický ústav. V Jeseníkách a Beskydech by mělo sněžit do středečního rána a nová sněhová pokrývka by tam měla měřit mezi 10 a 25 centimetry. Upozornění platí pro polohy nad 700 metrů nad mořem. Kvůli větru se budou ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a závěje. Vítr může nárazově dosáhnout rychlosti 70 kilometrů v hodině, na horách dokonce až 90 kilometrů v hodině.

  • Největší komplikace jsou na Moravě

  • V Ostravě poprvé vyjely kvůli sněhu posily

    Sníh působí problémy v Ostravě, kde dnes poprvé museli v ulicích využít i posilovou techniku. Jeden sypač byl speciálně na žádost dopravního podniku vyčleněn na údržbu silnice na Bazalech, aby tam mohly bez problémů projet trolejbusy. „Pustili jsme ven veškeré sypače i ty, co máme jako náhradní. Jelo jich ven sedmnáct. Poprvé jsme také povolávali posily, takže k sypačům jezdí od rána ještě 12 traktorů s pluhy. Takové pluhování ještě potřeba nebylo,“ uvedl mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř.

  • Nehoda dvou nákladních aut zastavila provoz na D1 ve směru na Prahu

    Nehoda dvou nákladních automobilů krátce po desáté hodině zastavila provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. V místě hustě sněží a tvoří se kolona. Nyní se rozhoduje, zda při vyšetřování a odstraňování následků nehody budou moci vozidla jezdit alespoň jedním pruhem.

  • Úsek D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem je zatím dobře průjezdný

  • D1 na 26. kilometru jede bez problémů

    D1 za Prahou je průjezdná bez problémů.Video: Jaroslav Gavenda

  • V Královéhradeckém kraji policie napočítala 24 nehod

    Policie od časného rána do 9:30 evidovala v královéhradeckém kraji 24 nehod. S výjimkou havárie auta u Lipovky na Rychnovsku se obešly bez zranění. Na několika místech havarovaly kamiony. „Nejhorší situace je na silnicích v okresech Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Náchod. Žádná silnice nemusela být kvůli sněžení uzavřena,“ oznámila mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

  • Vzpříčený kamion stále blokuje silnici u Opatovce

    Silnice I/35 je u odbočky na Opatovec stále zcela uzavřena z důvodu vzpříčeného kamionu. Objízdná trasa vede přes Svitavy a Mikuleč.

  • Pro kamiony jsou nesjízdné úseky silnic I/43 a I/54

    Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu v Jihomoravském kraji. Kolony se tvoří na D1 kolem 204. km, pro kamiony jsou nesjízdné některé úseky silnic I/43 a I/54. Policie nabádá řidiče, aby jeli opatrně a počítali s delší brzdnou dráhou.

  • Dopravu na Vysočině trápí zapadlé kamiony

    Dopravu na Vysočině, kde od noci sněží, dnes komplikují zapadlé kamiony. U Jitkova na Havlíčkobrodsku na silnici 34 jich je podle údajů na policejním webu zapadlých pět. Bez zranění se obešla ranní nehoda autobusu na náměstí Svobody v Pacově na Pelhřimovsku. Kamion zapadl také u Brzkova na Jihlavsku, kde je kvůli tomu silnice mezi Přibyslaví a Polnou neprůjezdná. Zapadlý kamion stojí také v ulici Zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. V Novém Městě na Moravě na silnici číslo 19 také zapadl kamion, podle mluvčí hasičů Petry Musilové hrozí, že se převrátí.

  • Dálnice D1 má kvůli zúžení, kamionům a nehodám problémy v obou směrech

    Odstavený kamion komplikuje provoz na dálnici D1, stojí na 100. kilometru ve směru na Prahu. Ve směru na Brno na 96. kilometru havarovala v 8:30 dvě osobní auta. Nikdo se nezranil, ale tvoří se kolony. Nehoda na dálnici se stala v místě zúžení, kde se kvůli modernizaci jezdí jen dvěma jízdními pruhy. Kvůli kolizi dvou osobních aut je levý jízdní pruh neprůjezdný.

  • Mezi Černou Horou a Závistí brzdí dopravu kyvadlový provoz

    Řidiči na silnici I/43 mezi Černou Horou a Brnem se pravděpodobně dnes dopoledne značně zdrží. Důvodem je kyvadlový provoz mezi Černou Horou a Závistí, kde do 9:00 hasiči a policie odstraňovali nehody. Až k Milonicím hlásí policisté náledí na úseku delším než čtyři kilometry, silnici zcela uzavřeli pro nákladní auta nad 12 tun. Autobusy mohou podle webu nabírat zpoždění až 60 minut.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy