Hlavní obsah
Online

Další kraj v pozoru. Zčásti se vrací povinné roušky

Foto: Shutterstock.com

Epidemie koronaviru opět nabrala v Česku dynamiku.

Reklama

aktualizováno •

Počet případů koronaviru v Česku rychle roste. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Počet potvrzených případů covid-19 přesáhl v Česku od začátku epidemie 14 000. V pondělí jejich počet stoupl o 169 na 14 114. Nárůst denních případů je nejvyšší od konce června.

Aktuálně nemocných tak je 4957, nejvíc od začátku epidemie. Více než tři pětiny nakažených už se z nemoci uzdravily, naopak 359 lidí s novým koronavirem zemřelo.

Za dnešek zatím do 14:00 přibyly asi čtyři desítky nově potvrzených případů nákazy na celkových 14 152.

Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 62 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100 000 obyvatel.

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100 000 obyvatel. V Libereckém kraji bylo nařízeno povinné nošení roušek v nemocnicích a v sociálních zařízeních.

  • Nemocnice v Havlíčkově Brodu zakáže návštěvy

    Havlíčkobrodská nemocnice zakáže kvůli covidu-19 od středy návštěvy v lůžkových částech. Podle mluvčí nemocnice Petry Černo je to reakce na aktuální epidemiologickou situaci v regionu. Na Havlíčkobrodsku onemocnělo od začátku koronavirové pandemie podle hygieniků 103 lidí, nejvíc z okresů Vysočiny. Nemocní nyní přibývají také na Jihlavsku, nákaza se do dneška potvrdila i u sedmi zaměstnanců výrobce autodílů Bosch Diesel v Jihlavě.

  • Počet nakažených v Česku přesáhl 14 tisíc

    Počet potvrzených případů covidu-19 přesáhl v Česku od začátku epidemie 14 tisíc. V pondělí jejich počet stoupl o 169, což byl nejvyšší denní nárůst od konce června. Dnes zatím laboratoře odhalily 46 nakažených koronavirem. Od začátku epidemie tak potvrdily 14 160 případů. Více než tři pětiny nakažených už se z nemoci uzdravily, naopak 360 pacientů nakažených novým koronavirem zemřelo. Aktuálně nemocných je 4901 lidí, zhruba o padesát méně oproti odpoledním údajům, kdy jich bylo nejvíce od začátku epidemie. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

  • Prymulu v křesle náměstka vystřídá děkan Šedo

    Novým náměstkem pro zdravotní péči na Ministerstvu zdravotnictví bude děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo. Nahradí epidemiologa Romana Prymulu, který na ministerstvu skončil na konci května a stal se vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Šedo byl na post náměstka jediným kandidátem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenoval dnes s účinností k 1. září. Informoval o tom Zdravotnický deník.

    Jedním z důvodů pro Prymulův odchod z ministerstva bylo to, že nezískal bezpečnostní prověrku. Prymula v té souvislosti dříve řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity, což Vojtěch odmítl. Zdůraznil, že povinnost prověrek se zavedla už loni, tedy dlouho před pandemií, a že všichni náměstci kromě Prymuly prověrku získali.

    Devětapadesátiletý Šedo vede lékařskou fakultu UK druhé volební období. Letos mu mandát končí a znovu kandidovat nemůže.

  • Vojtěch: Opatření v Moravskoslezském kraji se možná místy zmírní

    Opatření přijatá kvůli epidemii nového typu koronaviru se možná v některých regionech Moravskoslezského kraje zmírní. V plánu je jejich vyhodnocení na konci týdne. Nejspíš se ale neuvolní všechna najednou, řekl na dotaz ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V Moravskoslezském kraji bylo pozitivně testovaných od začátku pandemie přes 4000 lidí. V pátek tam krajská hygienická stanice s okamžitou platností plošně zpřísnila opatření pro celý kraj, což vyvolalo vlnu kritiky.

    „Dohodli jsme se s hygienou, že se do konce týdne na ta data podíváme. Když bude v okrese nulový výskyt nebo minimální, tak by se mohlo přistoupit ne třeba k úplnému rozvolnění, ale ke zmírnění pravidel,“ řekl ministr.

  • Lotyšsko a Estonsko vrátily ČR mezi bezpečné státy

    Lotyšsko a Estonsko vrátily Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Cestování do těchto států je tak pro Čechy opět bez omezení, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

    Podle něj nejsou signály o tom, že by některá země chtěla Česko přeřadit mezi rizikovější státy. Ze zemí Evropské unie už cestování Čechů omezuje pouze Kypr, který vyžaduje předložení negativního testu na covid-19 ještě před odletem na ostrov.

  • Mapa aktuálně nakažených ukazuje šířící se nákazu v Libereckém kraji

    V Libereckém kraji je v současné době podle tamější hygienické stanice 99 nakažených nemocí covid-19. Více než polovina z nich – 51 – je přímo na Liberecku, dalších 37 hlásí Jablonecko. Na Liberecku tak vychází necelých 38 nakažených na 100 tisíc obyvatel, druhý zmíněný okres se po přepočtu pohybuje okolo 33.

    Zbylé dva okresy kraje hlásí nízké hodnoty jak v absolutních číslech, tak po přepočtení. Semilsko eviduje pět nakažených, Česká Lípa šest. To ve vztahu k velikosti populace vychází zhruba na pět, respektive necelých sedm nakažených na 100 tisíc obyvatel.

    Hodnoty uvedené v mapě se liší oproti těm z hygienické stanice z několika důvodů, které jsou popsány v přiloženém článku. Čísla z hygienické stanice redakce v tomto případě vybrala proto, že jsou aktuálnější než data ministerstva.

  • Roušky v Libereckém kraji

    Lidé v Libereckém kraji musí od pátku 24. 7. nosit povinně roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Důvodem je rostoucí počet případů nemoci covid-19. Okres Jablonec nad Nisou se podle dnešních informací blíží ke 20 nakaženým na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

  • Nejvíce nakažených koronavirem stále přibývá na Karvinsku

    V Moravskoslezském kraji přibylo od pondělní aktualizace dat 66 potvrzených případů nákazy koronavirem. Nejvíce nových případů znovu připadá na Karvinsko, kde v neděli začalo další plošné testování v OKD. Celkově se počet pozitivně testovaných od počátku pandemie navýšil na 4 082, v pondělí to bylo 4 016 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

    „Bohužel Karvinsko má nárůst, jak jsem uváděl, zřejmě díky dalšímu plošnému testování v OKD,“ uvedl Vondrák. V OKD se testuje od neděle, hygienici v pondělí večer uvedli, že dosud bylo testováno zhruba 850 horníků. Zatím měli 11 pozitivních nálezů.

    O tom, proč se na Karvinsku epidemie tak šíří, jsme psali zde:

  • Ve Vlčnově přibyl jeden nakažený, covid-19 tam má 21 lidí

    Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku přibyl od pondělního odpoledne jeden člověk, u něhož testy potvrdily nákazu nemocí covid-19. Hygienici evidovali k dnešní deváté ráno v obci 21 pozitivně testovaných, řekla ČTK Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Ve Vlčnově platí od soboty zpřísněná hygienická opatření.

    Nákaza se v obci zhruba s 3 000 obyvateli objevila minulý týden, kdy ji testy prokázaly u osmi lidí. O dalších 12 nakažených informovali hygienici v pondělí odpoledne.

    „Všechny tyto osoby se znají a jsou v užším kontaktu. Z epidemiologického hlediska se jednalo o očekávaný nárůst počtu onemocnění vzhledem k rizikovosti kontaktu,“ uvedla Ševčíková.

  • Lidé v metru nenosí roušky, policisté evidují na 50 případů denně

    V průměru pět desítek případů, kdy lidé v metru a jeho prostorách nemají zakryté dýchací cesty, eviduje denně v Praze městská policie. V pondělí to pro ČTK uvedla vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová. Podle ní hrozí za porušení tohoto nařízení, které vláda vydala v souvislosti s opatřeními proti koronaviru, pokuta až 10 000 korun, většinu případů však policisté řeší domluvou.

  • Ostražitost v Jablonci

    V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Mělnicku, kde mají za uplynulý týden přibližně 21 nakažených na 100 000 obyvatel. Ke 20 nakaženým na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní se blíží také okres Jablonec nad Nisou.

  • Ohnisko na Uherskohradišťsku

    Další lokální ohnisko je na Uherskohradišťsku, kde hygienici hlásí za sedm dní přibližně 19 případů nákazy na 100 000 obyvatel. V obci Vlčnov proto musejí lidé od soboty povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách.

  • Nejhorší regiony

    Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 000 obyvatel zhruba 58 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 36 případů na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy