Hlavní obsah
Online

Česko bude vakcínou AstraZeneca očkovat dál

Vakcína AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku se bude dál očkovat vakcínou od AstraZeneca, uvedl SÚKL. Podle něj se nepoužívají šarže, kterými dočasně a preventivně přestalo očkovat Dánsko či Norsko kvůli závažným případům krevních sraženin u několika očkovaných lidí.

- Epidemická situace ohledně koronaviru se v Karlovarském kraji začíná zlepšovat. Zatímco Chebsko patřilo v době největší vlny k nejzasaženějším okresům v zemi, momentálně je na tom ze všech okresů nejlépe.

- Andrej Babiš (ANO) dnes při odletu do Izraele oznámil, že Česko vyvíjí vlastní lék na covid. „V delegaci je se mnou profesorka (Martina) Vašáková, která spolu s dalšími týmy našich vědců vyvinula lék, který je ve finále schvalování u SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv), který je v tabletkách a bude se také inhalovat,“ řekl premiér.

- Česko objednalo dva miliony dávek dnes schválené vakcíny Johnson & Johnson. První dávky mají dorazit v dubnu.

  • Právník: Vláda je povinna přeshraniční pomoc s pacienty využít

    Vláda je v současné době přetížení nemocnic nejen oprávněna, ale dokonce povinna využít přeshraniční pomoc pro pacienty s covidem-19. Dnes to řekl odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který spolupracuje s Pirátskou stranou. Protože zdravotní pojišťovny nejsou v současnosti schopny zajistit pacientům i běžná vyšetření a operace, jsou také podle něho povinny hledat cesty, jak zajistit ošetření v zahraničí. Přeshraniční péče může podle Dostála pomoci i pacientům, kteří kvůli odkladům plánovaných operací trpí zdravotními problémy nebo čekají na příslušný zákrok. „Týká se to i vyšetření například magnetickými rezonancemi u pacientů s jinými nemocemi, než je covid-19, zejména pokud bydlí v příhraničí, kde i před epidemií byla péče méně dostupná,“ uvedl.

  • Policisté a hasiči se mohou hlásit na očkování

    Policisté, hasiči a strážníci se už mohou hlásit na očkování proti koronaviru. Vláda totiž zkraje týdne schválila jejich zařazení na úroveň kritické infrastruktury. Informoval o tom dnes server Deník N. Na policisty měla podle původního plánu přijít řada až po seniorech ve věku 65–69 let či chronických pacientech. Policie nutnost rychlého očkování vysvětluje častým kontaktem s potenciálně nakaženými lidmi v terénu, jen za minulý týden musela poslat do karantény stovky policistů. Brzy by tak podle Policejního prezidia ČR mohla být ohrožena akceschopnost policie.

    „Ministerstvo vnitra požádalo ministerstvo zdravotnictví o zahájení očkování policie a hasičů a to souhlasilo,“ napsal Deníku N ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policisté se tak mohou od úterý tohoto týdne hlásit na očkování.

  • SÚKL nechystá žádná opatření kvůli očkování AstraZenecou

    V Česku se nepoužívají šarže vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, kterými dočasně a preventivně přestalo očkovat Dánsko či Norsko kvůli závažným případům krevních sraženin u několika očkovaných lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) žádná podobná opatření nechystá, sdělila jeho ředitelka Irena Storová na dotaz ČTK. „Šarže vakcín AstraZeneca, o které se v této souvislosti mluví, nebyla a není v České republice. Dnes jsme v rámci jednání Správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky a v rámci Farmakovigilančního výboru pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) tuto problematiku projednávali. Většina zástupců lékových agentur, kteří na jednání byli přítomni, se zatím k takovým krokům nechystá a ani v ČR aktuálně žádná opatření neplánujeme,“ uvedla Storová.

  • Poslanec ODS kritizuje Blatného za nezvládnuté očkování ve firmách

  • Za poslední týden se nově nakazilo covidem 1390 zdravotníků

    Za poslední týden se covidem-19 nakazilo 1390 zdravotníků, což je méně než před týdnem. Aktuálně nemocných je zhruba 3134 příslušníků zdravotnických profesí. Lékařů je mezi nimi 338, zbytek je zhruba polovina sester a polovina ostatních zdravotníků, jako jsou například laboranti nebo lékárníci.

  • Na Vysočině výrazně přibylo pacientů s covidem ve vážném stavu

    Na Vysočině v posledních dnech výrazně stoupl počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, kteří jsou ve vážném stavu. Krajské nemocnice začínají mít vážné problémy s kapacitou na jednotkách intenzivní péče, na nichž teď leží 109 lidí. Jihlavské nemocnici musejí pomáhat jiné nemocnice v kraji, řekl po dnešním jednání krajského krizového štábu náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). „Zatím si jsou nemocnice schopné v jednotkách případů pomoci mezi sebou. Uvidíme, jak to bude dál,“ řekl Novotný. Dodal, že nakažených pacientů ve vážném stavu je v nemocnicích kraje víc než při dosavadním vrcholu pandemie 11. ledna, kdy na jednotkách intenzivní péče leželo 70 lidí s covidem-19. Pacientů na standardních nemocničních lůžkách je teď v kraji 315, v lednu jich bylo i 320.

  • Průzkum: Po krizi se do gastronomie chce vrátit asi 50 procent lidí

    Po skončení koronavirové krize se chce do gastronomie na hlavní pracovní poměr vrátit zhruba polovina lidí, kteří byli v oboru zaměstnáni před vypuknutím pandemie. Další asi pětina lidí s návratem počítá, ale jen na částečný úvazek. Na brigádu by se vrátilo asi 90 procent lidí, gastronomii považují za srdeční záležitost. Vyplývá to z průzkumu českého start-upu Grason. V případě kuchařů zůstalo v oboru asi 31 procent respondentů. Ve skladu našlo novou práci 16 procent z nich. Další začali pracovat ve stavebnictví, v obchodě nebo se živí jako kurýři. Žádné jiné zaměstnání si nenašlo přibližně 28 procent kuchařů. Z číšníků, barmanů a výčepních zůstalo v gastronomii devět procent lidí, asi 32 procent z nich začalo pracovat ve skladu. Do obchodu nastoupilo 12 procent, v kanceláři začalo pracovat osm procent z nich. Někteří našli práci ve stavebnictví nebo rozvážejí jídlo a další zboží. Novou práci nemá asi 21 procent z nich.

  • Je šílené na někoho před zraky dítěte zakleknout, říká k incidentu starosta Uherského Hradiště

    „Osobně bych asi volil jiný přístup, hlavně kvůli tomu malému dítěti. To, co se stalo, už teď nikdo z nás nezmění. Obě strany si z toho ale pro všechna další příště můžou - a také by měly - vzít ponaučení. Nenasadit si roušku na ulici, když vás k tomu několikrát vyzve policie, není žádné hrdinství. Je to obyčejná bezohlednost. Stejně tak je šílené na někoho před zraky dítěte zakleknout, když se situace dá řešit lidsky a civilizovaně,“ píše kromě jiného Stanislav Blaha.

    Video ze zákroku strážníků.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

  • První dodávky vakcíny Johnson & Johnson by mohly být v Česku v dubnu

    První dodávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson, kterou dnes Evropská agentura pro léčivé prostředky doporučila k registraci v EU, by mohly do Česka dorazit na konci dubna. Na Twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény. Celkem má Česká republika objednané dva miliony dávek, v dubnu by jich mělo podle dřívějších informací dorazit 185 000. Vakcína je jednodávková, její výhodou je podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové skladování v chladničkové teplotě, bude tedy stejně jako AstraZeneca vhodná po očkování v ordinacích praktiků. „První dodávky vakcíny budeme mít v Česku koncem dubna. Na jednání s touto firmou se to pokusíme uspíšit,“ uvedli zástupci Chytré karantény. Vakcína Janssen od americké firmy Johnson & Johnson se podle českého lékového ústavu podává v jedné dávce do svalu v horní části paže. Klinická hodnocení, kterých se účastnilo přes 44 000 lidí, prokázala, že je bezpečná a účinná pro lidi starší 18 let. V klinických hodnoceních měla vakcína účinnost 67 procent.

  • Zlínská firma Spur spustila linku na respirátory z Tchaj-wanu

    Zlínská společnost Spur dnes spustila výrobní linku na respirátory, kterou darovala české vládě vláda Tchaj-wanu. Spur od loňského jara vyrábí roušky a respirátory s vrstvou nanovlákna. Zlínský výrobce se zavázal dodat zdarma pět procent produkce nanovlákenných respirátorů třídy FFP2 vyrobených na této lince lékařům do českých nemocnic, sdělila dnes ČTK mluvčí Spuru Kateřina Martykánová. Výrobní kapacita tchajwanské linky je milion kusů měsíčně, výrobní kapacita Spuru se tak zvýší ze čtyř na pět milionů respirátorů třídy FFP2.

    Podívejte se, jak funguje výrobní linka na respirátory, kterou darovala české vládě vláda Tchaj-wanu.Video: Senát ČR

  • Blatný: Testování zaměstnanců mají zajistit firmy

    Antigenní testování zaměstnanců mají zajistit zaměstnavatelé, nemají je posílat do veřejných testovacích míst. Ve Sněmovně to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotazy poslance ODS Petra Beitla. Beitl poukazoval na to, že volné termíny na antigenní testování prakticky nejsou. Blatný zdůraznil, že tato veřejná testovací místa pro povinné testování zaměstnanců určena nejsou. Pokud je na ně zaměstnavatel posílá, přenáší podle něho odpovědnost na zaměstnance. Zaměstnavatelé mají testování zajistit v rámci firmy, řekl ministr. Míní, že se tento problém brzy vyřeší sám, neboť veřejná místa budou zahlcena. Beitl tvrdí, že firmy nemají dostatečnou podporu pro nákup testů, když stát přispívá 60 korunami na jeden. Stojí přitom podle něho od 120 do 270 korun. Blatný uvedl, že stát na zdražení testů zvýšením dotace reagovat nebude, jejich cena by tím podle něho jen dál vzrostla. Ministr naopak předpokládá, že se ceny testů vrátí na původní hodnoty.

    Seznam Zprávy informovaly, že začít testovat je ale teď pro firmy téměř nemožné:

  • Nárůst nákaz koronavirem v Ústeckém kraji byl opět rekordní

    Středeční nárůst potvrzených nákaz koronavirem v Ústeckém kraji překonal úterní rekord. Přibylo 1494 nemocných, o 102 víc než v úterý a o 149 víc než před týdnem. Lůžková kapacita se zvýšila z devíti na deset procent. Vyplývá to z údajů, které dnes ráno aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví. Podle hejtmana kraje Jana Schillera (ANO) je situace v kraji stabilizovaná. „Dá se říct, že (situace) je stabilizovaná,“ uvedl hejtman s tím, že další týden kraj zvládne i bez převozu pacientů do Německa, jehož spolková země Sasko sousedí s Ústeckým krajem. „Stále nejsme ve vyčleněných lůžkách na maximálních kapacitách,“ řekl mluvčí kraje Martin Volf s tím, že nemocnice jsou schopny vyčlenit další lůžka. Celkově je v kraji okolo 950 covidových lůžek, nemocnice mohou vyčlenit ještě dalších 50. Na případný transport do zahraničí jsou ale nemocnice připravené. Zatím využívají převozy do jiných regionů, v poslední době byli převezeni tři pacienti.

  • Každý sedmý hospitalizovaný s covidem v Jilemnici zemře

    V průměru každý sedmý člověk přijatý k hospitalizaci s covidem-19 do městské nemocnice v Jilemnici zemře. Úmrtnost je 14,3 procenta u covidových pacientů, uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Získat data z jiných nemocnic je velmi obtížné, třeba jablonecká si takovou statistiku nevede a konkrétní nechce být liberecká. „Úmrtnost je vysoká. V tomto ohledu jsme na tom stejně jako ostatní nemocnice v Česku,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. Nemocnice v Libereckém kraji nyní zažívají největší nápor od začátku epidemie, první případ koronaviru se v kraji objevil přesně před rokem.

  • Česko objednalo dva miliony dnes schválených vakcín Johnson & Johnson

  • Registrace léku, o němž mluvil Babiš, by mohla být v řádu měsíců

    Registrace českého léku na covid-19, o němž se zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Izraele, by mohla být podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) v řádu měsíců, pokud se prokážou jeho účinky.

  • Lidsky necitlivý, řekl starosta o zákroku strážníků proti muži bez roušky

    Středeční zákrok strážníků v Uherském Hradišti proti muži bez zakrytých dýchacích cest prověří Policie ČR. Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) postupovala dvoučlenná hlídka v souladu s předpisy. Zákrok byl však z jeho pohledu nepřiměřený a lidsky necitlivý, řekl dnes odpoledne starosta. Spolu s velitelem uherskohradišťské městské policie Vlastimilem Pauříkem odmítl, že by malé dítě, které s mužem bylo, zůstalo po zásahu strážníků bez dozoru. Strážníci ve středu po 16:30 v Havlíčkově ulici podle starosty zjistili, že muž neměl zakrytá ústa a nos, což v současnosti předepisují opatření proti šíření koronaviru. Muž podle Blahy opakovaně odmítl prokázat svou totožnost a zakrýt si ústa a nos a přes výzvy strážníků chtěl s dítětem v náručí odejít. Poté, co se mu strážník postavil do cesty, ho podle starosty odstrčil rukou. Strážníci pak muže strhli k zemi a znehybnili. Zákrok proti němu zachycuje amatérské video, na němž je vidět i plačícího asi tříletého chlapce, který muže doprovázel. „Přestože strážníci postupovali v souladu s předpisy, tak z mého pohledu byl zákrok nepřiměřený v dané situaci a lidsky necitlivý. A vzhledem k přítomnosti dítěte si myslím, že mělo být postupováno jinak, méně důrazně,“ řekl Blaha. Uvedl, že oslovil Policii ČR se žádostí o prošetření celé události. Policie podle něj už dostala záznamy z městského kamerového systému, k dispozici jsou i svědci. Oba strážníci, kteří muže zpacifikovali, jsou postaveni mimo službu. Podle Pauříka je jeden z nich ve službě dva roky, druhý asi čtyři. „K zákroku měli strážníci zákonné oprávnění,“ řekl velitel městské policie. Zákrok byl však podle něj takticky provedený špatně, jeho intenzitu vyhodnotí Policie ČR. Pakliže by shledala, že strážníci postupovali nezákonně, mohlo by se podle Pauříka jednat o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Míní ale, že se strážníci ničeho trestného nedopustili.

    Video z incidentu.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

  • Covidové nákupy. Češi loni více kupovali popcorn, mletou kávu či těhotenské testy

    Omezení zavedená v boji proti pandemii koronaviru měla vliv na obsah nákupního košíku Čechů v loňském roce. Více kupovali například popcorn, když tržby za něj meziročně vzrostly o 92 procent. Lidé také začali upřednostňovat mletou a zrnkovou kávu na úkor instantní. Významný nárůst obchodníci zaznamenali i u těhotenských testů, u kterých tržby meziročně stouply o 21 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti NielsenIQ.

Reklama

Hlavní zprávy