Hlavní obsah

V Česku vyrostla největší čistička vzduchu v Evropě

Foto: Nano4people

V Česku vzniká největší nanočistička vzduchu v Evropě, oznámily společnosti Linde Gas a Nano4people.

Reklama

Linde Gas ČR nechala natřít zásobníky plynu speciální samočisticí technologií. Nanonátěr udržuje pomocí energie světla plochu bez nečistot a zároveň pohlcuje emise z aut.

Článek

Globální výrobce technických plynů vsadil na tuzemský patent. Kapalinové zásobníky už měsíce nechává ošetřit bílou fotoaktivní vrstvou. Teď Linde Gas oznámilo, že dosáhli deseti tisíc metrů čtverečních.

Speciální nátěr dokáže likvidovat viry, bakterie, plísně a zároveň čistí vzduch. Kromě toho samotné firmě šetří náklady na údržbu.

Jak funguje nanočištění?

  • Metoda využívá princip fotokatalýzy.
  • Využívá působení světla a fotokatalyzátoru. Zdrojem světla je v tomto případě UV složka slunečního záření, fotokatalyzátorem oxid titaničitý v podobě nanokrystalků.
  • Při dopadu denního světla na fotokatalyzátor dojde k aktivaci jeho povrchu. V následném procesu oxidace a redukce se škodlivé látky (organické sloučeniny, polymery, oxidy dusíku, viry, bakterie a pachy v okolí) rozkládají až na vodu a oxid uhličitý.
  • Zdroj: Nano4people

„Zavádění inovací je charakteristická vlastnost společnosti Linde. Snažíme se vidět o krok dál, a proto mají u nás takovéto projekty vždy zelenou,“ říká Petr Partsch, generální ředitel Linde pro Česko a Slovensko.

Projekt se obejde bez chemie. Samočištění povrchů funguje na principu fotokatalýzy.

Zdrojem světla je v tomto případě UV složka slunečního záření, katalyzátorem oxid titaničitý. Při reakci se škodlivé látky rozkládají až na vodu a oxid uhličitý.

„Jde již o stovky zásobníků rozmístěných různě po všech regionech České republiky a dnes už i na Slovensku,“ upřesnil pro SZ Byznys Petr Michálek, jednatel společnosti Nano4people, která technologii vyvinula. To dohromady představuje největší nanočističku vzduchu na kontinentu.

Foto: Nano4people

Nanonátěr dokáže přeměnit energii světla na silný čisticí efekt.

Nanokrystalky oxidu titaničitého se používáním nespotřebovávají, nátěr stačí obnovit až po zhruba deseti letech.

Každý ošetřený metr čtvereční dokáže ročně dekontaminovat přes tři miliony metrů krychlových vzduchu. Přepočteno jde o několik desítek kilogramů exhalací.

„Nově projevily zájem o technologii i pobočky Linde v dalších evropských zemích a na Blízkém východě,“ doplnil regionální nákupčí pro Evropu a Blízký východ společnosti Linde Gas Illia Ostriahin.

Další projekt? Nanočističky pro hromadnou dopravu

Nanonátěry už využívají některé mateřské školy nebo hospice, například v regionu Ostravska a Frýdecko-Místecka. Kromě nanonátěrů teď Nano4people pracuje na nanočističkách pro hromadnou dopravu, která se zatím stále nedostala na předcovidová čísla.

„Toto vnímáme jako velmi důležitý projekt, nejen s ohledem na dnešní dobu, ale jako důležitý milník v tom, abychom lidem opět vrátili důvěru v bezpečné cestování v prostředcích hromadné dopravy,“ uzavírá Petr Michálek pro SZ Byznys.

Reklama

Související témata:
Nanočističky
Linde Gas ČR
Nano4people

Doporučované