Hlavní obsah

V Česku vznikl nový solární obr, desítky elektráren koupil od Číňanů

Foto: Shutterstock.com

V Česku se zrodila nová solární dvojka v podobě rakouské společnosti Enery (ilustrační foto).

Reklama

Rakouská společnost Enery Development převzala v Česku do svého vlastnictví 36 fotovoltaických elektráren. V tuzemském solárním byznysu se tím Enery stala dvojkou za Skupinou ČEZ.

Článek

Čínský fond CEE Equity Partners prodal v Česku 36 solárních parků umístěných ve společnosti Energy 21. Novým majitelem se stala rakouská firma Enery Development. Obchod již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Po transakci Enery ovládá v Česku 45 slunečních elektráren. Rakouská firma se tak zařadila na druhé místo v oboru hned po Skupině ČEZ.

„Jsme rádi, že jsme tuto transakci mohli dokončit v období regulační nejistoty na českém trhu s obnovitelnými zdroji. V příštím desetiletí prochází český trh s výrobou energie procesem radikální dekarbonizace a bude přecházet k zelené a udržitelné výrobě elektřiny, přičemž solární fotovoltaika představuje přední technologii pro tento přechod,“ uvedl Richard König, generální ředitel Enery.

Šéf Enery slovy o „regulační nejistotě“ naráží na fakt, že Sněmovna nedávno schválila novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Ta solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 zvyšuje solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Zvýší se také odvody elektrárnám uvedeným do provozu v roce 2010. Portfolio firmy Energy 21, které Rakušané koupili, bylo uvedené do provozu právě v letech 2008 až 2011.

Cenu dokončené transakce žádná ze stran nekomentovala. Pohybovala se však s největší pravděpodobností v řádu jednotek miliard korun, uvedly v květnu Hospodářské noviny a Ekonomický deník, když upozornily na připravovaný obchod.

Enery je na trhu obnovitelných zdrojů novým hráčem. Do firmy nedávno vstoupil fond Three Seas Initiative Investment. Enery díky tomu získala kapitál na nové investice ve výši jedné miliardy eur. Kromě Česka firma podniká také na Slovensku a v Bulharsku.

Reklama

Doporučované