Hlavní obsah

V Česku vznikly a vyrábí se nejlepší brýle pro virtuální realitu na světě

Brýle Xtal jsou momentálně na světové špici mezi zařízeními, které umí zprostředkovat virtuální realitu.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Virtuální realita změní způsob, kterým člověk nakupuje, učí se, vyrábí auta nebo projektuje domy. Brýle z Česka využijí zatím hlavně firmy.

Článek

Necelé kilo plastů, řada čipů a dva zobrazovací displeje. To všechno smontované dohromady tvoří brýle jménem Xtal. Momentálně jsou na světové špici mezi zařízeními, která umí virtuální realitu zprostředkovat.

Aby si člověk ve virtuální realitě připadal jako ve skutečném světě, displeje v brýlích musí mít rozlišení kolem 8k, tedy dvakrát tolik, co dnešní nejkvalitnější televize. Brýle Xtal jsou zatím zhruba na třetině. Každý displej má rozlišení 2,5k. Víc toho současné technologie neumožňují.

„Bude to trvat ještě tak pět let, než budou takové technologie dostupné,“ říká Marek Polčák, jeden ze zakladatelů VRgineers, kteří za brýlemi stojí.

Brýle za desítky tisíc

Česká firma svým výrobkem, který se celý montuje v Česku, cílí hlavně na americký a německý trh. Zákazníky jsou velké firmy, které je využívají třeba pro prezentaci nových modelů aut nebo k zaškolení nových zaměstnanců, jimž virtuální realita simuluje jejich budoucí pracovní prostředí.

Pro běžné zákazníky zatím brýle určeny nejsou. Existuje jich jen několik desítek kusů a jejich cena dalece překračuje i zdejší kupní sílu. Stojí 5800 dolarů, v přepočtu tedy zhruba 130 tisíc korun.

Široká veřejnost si přesto může brýle zkusit. K vidění budou 6.-7. září na festivalu nových technologií Future Port v pražských Holešovicích, kde bude mít virtuální realita celou svoji sekci. Třeba Český rozhlas vezme návštěvníky virtuálně do srpna 1968.

Reportér Pavel Cyprich v San Franciscu: Jak Češi vyvíjejí augmentovanou i virtuální realitu.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované