Hlavní obsah
Online

Ministr Vojtěch oznámil nová opatření, roušky budeme nosit častěji

Záznam tiskové konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo situace s šířením nákazy novým koronavirem sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější události posledních hodin:

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil nová plošná omezení kvůli rostoucím počtům nákazy covid-19. Od půlnoci z pátku na sobotu jsou znovu povinné roušky na akcích konaných v budovách nad 100 osob, od pondělí se omezuje maximální počet účastníků těchto akcí na 500.

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl ve středu o 247, což je nad červnovými hodnotami. Aktuálně nemocných je tak přes 5000, konkrétně jich je 5 062.

V Česku se chystá semafor, který jednotlivá místa označí podle stupně přísnosti přijatých opatření. Bude mít čtyři stupně - bílou, žlutou, oranžovou a červenou.

  • Babiš: Opatření by se měla týkat MHD

    Přijatá opatření by se podle premiéra měla týkat také MHD. „Panu ministrovi jsem jasně řekl, že nemůžeme čekat do pondělí a je třeba to komunikovat veřejnosti už dnes. Musíme reagovat, je nárůst. Musíme veřejnosti jasně říci, že musíme být dále disciplinovaní, nesmíme to podcenit,“ dodal. K obnovení ústředního krizového štábu, po kterém volá ministr vnitra Jan Hamáček, podle premiéra není důvod.

  • Vojtěch: Nestrašte občany

  • Senát: Vyznamenání dejte nakažené sestře

    Senát ve čtvrtek na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Medaili Za hrdinství by si podle senátorů posmrtně zasloužila zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta. Senátoři navrhli také mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií.

  • Hygiena ukončila dětský tábor na jihu Čech

    Jihočeští hygienici ve čtvrtek ukončili dětský tábor na Táborsku, kde se u jednoho dítěte prokázala nemoc covid-19. Na táboře bylo asi 50 dětí, většina ze Středočeského kraje. Už se vrátily do rodin. „My jsme o tom táboře vůbec nevěděli. Bylo tam pozitivní dítě. Okamžitě kolem 22:00 jsme začali situaci řešit a ještě ve čtvrtek ráno jsme to došetřovali. Už je (tábor) komplet rozpuštěný,“ řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • V Praze 52 nových případů za den

    V Praze za posledních 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru. Je to nejvyšší denní přírůstek v hlavním městě od první půlky dubna. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice ke čtvrtečním 18:00. Za nárůstem je mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle.

  • Na Vysočině přibylo 14 případů

    Na Vysočině bylo od středečního večera potvrzeno dalších 14 nemocných s covidem-19. Nejvíc nákaz přibylo na Jihlavsku, kde jsou mezi nemocnými i někteří obyvatelé jihlavského Alzheimercentra. Výsledky plošného testování v tomto zařízení by měly být známé v pátek, řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě. Do středy se v Alzheimercentru potvrdil covid-19 u pěti klientů a čtyř zaměstnanců. Nákaza se od té doby prokázala u několika dalších klientů.

  • Senát: Kraje by měly dostat 500 korun na obyvatele

    Kraje včetně Prahy by měly dostat od státu jednorázový příspěvek 500 korun na obyvatele. Má jim nahradit výpadek příjmů způsobený vyplácením příspěvku živnostníkům a dalším lidem, které ekonomicky poškodila epidemie koronaviru. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválil Senát. Nejprve se k návrhu vyjádří vláda, poté se jím bude zabývat Sněmovna.

  • 159 nových případů

    Během čtvrtka zatím k 17:30 přibylo 159 potvrzených případů, což je více, než činily minulý týden nárůsty za celý den.

  • Opatření se vyhodnotí za 2 týdny

    Efektivitu opatření budeme průběžně vyhodnocovat, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pokud by se situace zhoršovala, pak se vláda bude muset poradit, jestli opatření ještě nezpřísnit. Účinnost se vyhodnotí za dva týdny.

  • Omezení se týká i svateb a pohřbů

    Povinné roušky na vnitřních akcích nad 100 osob budou i v případě svateb a pohřbů.

  • Koho přesně se opatření týká?

    Čeká se na přesné znění opatření, které specifikuje, v jakých případech se opatření bude týkat například barů a klubů. „Pokud to bude tak, že lidé jdou do baru, kde si sednou a popíjí, tak tam to není hromadná akce,“ uvedl Vojtěch.

  • Zmatek v termínech

    Opatření měla být původně oznámena v pátek a platit od pondělí. Premiér Andrej Babiš však novinářům řekl, že část bude platit už od pátku. Nakonec část platí od soboty. Podle Vojtěcha chtěl premiér opatření zavést co nejdříve, účinnost v pátek by ale byla příliš rychlá a lidé by se s novým pravidlem nestihli seznámit.

  • Opatření se netýká obchodů a MHD

    Povinnost nosit roušky na vnitřních akcích nad 100 osob se netýká MHD nebo obchodních center. „Jsou to primárně taneční akce, kluby, koncerty,“ popsal Vojtěch.

  • Roste počet nakažených zdravotníků

    V Moravskoslezském kraji roste počet nakažených zdravotníků. Jde o 44 sester a 10 lékařů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je důležité, aby se neobcházela bezpečnostní nařízení.

  • Vojtěch: Některá ohniska už vyhasla

    Ohniska v Kutné Hoře a na Jihlavsku podle ministra zdravotnictví vyhasla, stejně jako ohnisko v OKD. „Na Vysočině bohužel nastal další nárůst případů. Máme bezesporu zasaženou Prahu - v rámci tanečního klubu bylo pozitivně testováno 98 případů. I proto jsme se rozhodli k tomu opatření u vnitřních hromadných akcí mít povinnost nosit roušku,“ dodal Vojtěch.

  • Vojtěch: Nejde o nekontrolované šíření

    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha koronavirus neproniká mezi zranitelné vrstvy obyvatelstva a nejsou zatíženy nemocnice. „Nemůžeme říci, že se odehrává nekontrolované šíření nákazy,“ uvedl Vojtěch.

  • Akce maximálně do 500 osob

    S účinností od pondělí se zavádí omezení počtu osob na vnitřních hromadných akcích na 500. Opatření platí plošně v celé republice.

  • Povinné roušky na vnitřních akcích nad 100 osob

    Situace podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není alarmující a není nutné děsit občany. „Vnímáme ale, že tady existuje jisté riziko, a musíme přijmout jistá preventivní opatření,“ uvedl. Od soboty budou povinné roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. 

  • Nemocnice mohou denně provést stovky testů

    Fakultní nemocnice mohou za den otestovat na covid-19 většinou mezi 100 až 300 vzorků denně, v Olomouci ale až 2500 vzorků. Celkem má v Česku povolení testovat 106 laboratoří, kromě nemocnic a zdravotních ústavů jde většinou o soukromá zařízení. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl stát mít nad testováním větší kontrolu a mít vlastní síť laboratoří. V současné době se testuje asi 4000 vzorků za den, o víkendu méně. V době největšího náporu na začátku května bylo přes 9000 testů. Opozice mluví o tom, že kapacita by měla být až 30 000 testů za den.

Reklama

Hlavní zprávy