Hlavní obsah

Tisíce seniorů čeká povinný rychlotest

Foto: Getty Images

Odběr při antigenním testování probíhá podobně jako u PCR testů, výsledky jsou ale už do půl hodiny. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ve středu začne plošné testování antigenní metodou v domovech seniorů. Testy proplácí VZP. Výsledky ze Slovenska ale znovu upozornily na jejich nižší spolehlivost.

Článek

Podle vládních politiků začala druhá vlna koronavirové nákazy v Česku konečně zpomalovat. Až v tomto okamžiku se rozbíhá masové testování alternativní metodou, která je mnohem rychlejší, ale také méně spolehlivá než dosud převažující metoda PCR.

Od středy začne plošné testování všech klientů domovů seniorů a dalších sociálních zařízení. Během sedmi dnů by se mělo na základě opatření Ministerstva zdravotnictví otestovat až 100 tisíc lidí, v pondělí by měla vláda odsouhlasit testování ošetřovatelů a dalších pracovníků.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný po svém nástupu používání antigenních testů podpořil. Uznal sice jejich nižší spolehlivost, podle něj jsou ale výhodné pro pravidelné testování tam, kde je populace více promořená. „Je snaha je používat i u praktických lékařů,“ uvedl Blatný.

Premiér Andrej Babiš minulý týden nadhodil, že vláda by mohla nařídit povinné testování zaměstnanců ve firmách. Později se zmínil také o možné kompenzaci části jejich nákladů.

Původní plán již bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly přitom počítal s „celoplošným“ otestováním všech občanů, které proběhlo uplynulý víkend na Slovensku. Prymula však z ambiciózního záměru, který by si vyžádal asi 3,5 miliardy korun, posléze vycouval.

Jedním z důvodů byla i nedůvěra části odborníků k tak širokému použití antigenních testů kvůli jejich nižší spolehlivosti. Jakýsi kompromis nakonec představuje jejich nasazení v ohniscích epidemie, hlavně v domovech seniorů. Ti tvoří naprostou většinu z více než 3000 lidí, kteří nemoci podlehli. Podíl seniorů mezi nakaženými během října vzrostl z deseti na 14 procent.

Diskuze o vhodnosti antigenních testů ale úplně neutichly. Minulý týden je znovu podnítila informace Fakultní nemocnice Motol v Praze o výsledcích studie citlivosti této metody.

Foto: MZČR, ÚZIS

Vývoj počtu seniorů s nákazou koronavirem z prezentace Ústavu zdravotnických informací a statistiky z minulého týdne.

Tisková zpráva s titulkem „Antigenní testy nejsou spolehlivé, ukazuje provedená studie“, kterou převzala řada médií, ukázala rychlotesty jako téměř nepoužitelnou metodu. Samotná studie přitom konstatovala, že citlivost je zhruba 70 procent a jedná se tak o vhodný doplněk k PCR testům. Neboli že výsledky antigenních testů je v některých případech vhodné ověřovat PCR testy.

S tím také ostatně počítá strategie plošného testování v sociálních zařízeních. „Po pozitivním testu formou antigenu bude výsledek konfirmován PCR testem,“ uvádí se v zápisu z jednání zástupců ministerstev zdravotnictví a práce z 26. října, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Rychlejší, ale méně citlivé

Polymerázová řetězová reakce (PCR) je mezi odborníky považována za nejspolehlivější z dostupných způsobů testování. Metoda je založena na mnohonásobném namnožení vzorku DNA, který se nabere zpravidla stěrem z nosohltanu. Na vzorku se prokazuje přítomnost části viru SARS-CoV-2, jeho nukleové kyseliny.

Antigenové testování není založené na zjišťování samotného viru, ale proteinů na povrchu virusové částice, které podněcují reakci imunitního systému. Jeho výhodou je rychlost (do 15 až 30 minut), snadnost provedení a relativně nízká cena. Nevýhodou bývá nižší citlivost testu.

Opatrný přístup k antigenním testům posílily také předběžné výsledky víkendové akce slovenské vlády. Za sobotu se na Slovensku otestovalo 2,5 milionu lidí, pozitivních bylo jen jedno procento.

„To je poněkud překvapivé, v podstatě se to pohybuje na deklarované hranici chybovosti testu samotného. Z toho dle mého názoru plyne, že pozitivní by se měli konfirmovat PCR,“ zareagoval Marián Hajdúch, šéf Laboratorní skupiny při Ministerstvu zdravotnictví, která má klíčové slovo v testovací strategii.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na příkaz vlády minulý týden nakoupila dva miliony antigenních testů, objednaných je celkem deset milionů. Cena jednoho testu je 120 korun.

„VZP připravila pro úhradu antigenních testů dva výkony VZP, které budou moci využívat také ostatní zdravotní pojišťovny. Tyto výkony jsou pro lékaře i zdravotní sestry. Úhrada obsahuje jak cenu práce, tak úhradu samotného testu,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Otevřená zůstává možná úhrada testování ve firmách. Podle informací Seznam Zpráv od jednoho z ekonomických poradců z vládního poradenského sboru NERV se uvažuje o modelu, kdy by stát zaplatil polovinu.

Některé velké firmy se už na masové testování připravují. Například energetický koncern ČEZ má už nakoupené přístroje pro antigenní testování i testovací sady. Nyní čeká na pokyny od Ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky. „Potřebujeme potvrdit, v jakých případech je vhodné Ag testy využít místo PCR testů, jaké Ag testy budou doporučené, zda mohou obsluhu přístrojů zastat naši nasmlouvaní závodní lékaři, nebo je potřeba speciálně zaškolený zdravotnický personál,“ uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Reklama

Doporučované