Hlavní obsah

V Českých Budějovicích se otevřela první ScioŠkola v kraji

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

První ScioŠkola v Jihočeském kraji dnes zahájila výuku v Českých Budějovicích. Zatím ji navštěvuje 27 žáků, ale jejich počet by se měl postupně zvyšovat.

Článek

„Celý projekt začal před třemi lety iniciativou Rodiče pro ScioŠkolu. Scio vždy zakládá školu pouze tam, kde je o ni zájem. Když se tady dala dohromady skupina rodičů, která o to usilovala, začali jsme na tom pracovat a shánět prostory,“ uvedl zástupce ředitele českobudějovické ScioŠkoly Jiří Krejčí. Dodal, že o otevření školy tohoto typu usilovala skupina lidí už delší dobu.

ScioŠkola je soukromý subjekt, který nabízí alternativu k běžným základním školám. Projekt je založen na svobodném přístupu k učení, kde si děti postupně čím dál více určují, co a jak by se chtěly učit. První taková škola byla na podzim 2015 otevřena v Praze, nyní je jich v republice dvanáct. V Českých Budějovicích škola sídlí v Kněžskodvorské ulici. Školné na jeden měsíc činí 4900 Kč a lze využít slevy na sourozence, kteří by také školu navštěvovali.

Zatím do školy chodí děti od první do šesté třídy. Postupně by měly další přibývat, tak aby se naplnilo všech devět ročníků. Žáci jsou rozděleni do skupin bez ohledu na věk. „Může tak klidně vzniknout propojení mezi prvňákem a deváťákem. Děti si navzájem pomáhají a je zjištěno a ověřeno, že se více než od učitelů naučí samy od sebe,“ uvedl Krejčí. V každé skupině bude podle něj maximálně 15 dětí.

„Základním principem je postupné budování svobody a zodpovědnosti. Záleží na dětech, co se budou učit a jak se to budou učit,“ uvedl Krejčí. Dodal, že ScioŠkola také děti neznámkuje, aby se omezila soutěživost. „Spíš chceme stavět na schopnostech spolupracovat, rozdělit si práci v týmu, pracovat dobře s časem a tak dále. Jsou to věci, které se potom v kontextu hodí do života,“ řekl.

Reklama

Doporučované