Hlavní obsah

V Chanově začali bourat další panelák, je úplně zničený

Foto: město Most

Bourání zničeného paneláku.

Reklama

Na mosteckém sídlišti Chanov, se začal bourat další panelový dům, který jeho nájemníci zcela zničili. Práce platí město ze svého.

Článek

„Začalo bourání panelového domu bloku číslo 3 v Chanově, který jeho nájemníci zcela zničili. Město Most se tak rozhodlo kvůli bezpečnostním a estetickým důvodům. Část starého paneláku je už pryč a demolice by měla skončit již tento víkend. Následovat bude odklízení sutin,“ uvedla mluvčí města Klára Vydrová.

Foto: město Most

Zbourání domu vyjde zhruba na dva miliony.

Zbourání vyjde 1,8 milionu korun bez DPH. V ceně je zahrnuta nejen samotná demolice, ale také odvoz materiálu, jeho likvidace a terénní úpravy. Město k takovému kroku v Chanově nepřistoupilo poprvé, již v minulosti nechalo srovnat se zemí jiné zničené panelové domy.

Po dostavbě na konci 80. let minulého století mělo sídliště 13 domů, po zbourání bloku č. 3 jich zůstane osm. Byty v panelácích patří městu. Náhradní bydlení chce vedení radnice nabídnout lidem ve formě modulových domů.

Foto: město Most

Část starého paneláku je už pryč a demolice by měla skončit již tento víkend.

Na sídlišti bylo původně 400 bytů, v nichž podle odhadu města mohlo bydlet 1000 až 2000 lidí. „Loni mělo trvalý pobyt v Chanově 1171 osob. Skutečně tam bydlelo méně než 700 osob. Celkový počet bytů byl 253,“ řekla Vydrová.

Město chce nechat na tomto sídlišti vystavět modulové domky, známé jako čunkodomky. „Pokud by se nám osvědčilo kontejnerové bydlení, šli bychom touto cestou,“ uvedl už dříve mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Jak upozornil portál Romea.cz, dnes již bývalá veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová ve své zprávě připravovanou výstavbu čunkodomků, jak se kontejnerovému bydlení přezdívá, zkritizovala. „Dospěla jsem k závěru, že výstavba modulového bydlení na sídlišti Chanov ve svém důsledku posílí segregaci romských obyvatel Chanova a představuje diskriminaci v oblasti bydlení z důvodu etnického původu,“ konstatovala.

Foto: město Most

Takzvané čunkodomky ve Vsetíně.

A například Agentura pro sociální začleňování se klonila k postupnému útlumu sídliště. Agentura ovšem po dvanácti letech od další spolupráce s Mostem odstoupila. Důvodem je právě záměr města postavit na sídlišti Chanov, obývaném hlavně Romy, modulové bydlení.

S čunkodomky přišel v roce 2006 Vsetín. Začal v lokalitě Poschlá stavět kontejnerové domy pro Romy, kteří bydleli v chátrajícím domě v centru a neplatili nájemné. Dnešní hejtman Zlínského kraje a tehdejší vsetínský starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) si řešení pochvaloval a doporučoval je ostatním. „Dokonce existují eurofondy, které mohou obce využít a které nás skutečně mohou posunout k podstatně vyšší kvalitě řešení, než jak jsme to udělali ve Vsetíně,“ uvedl.

Samotní Romové ovšem bydlení v kontejnerových domech kritizovali. Stěžovali si na vysoké nájmy a nízkou kvalitu a hygienu bydlení.

Reklama

Doporučované