Hlavní obsah

V Chorvatsku budou pro Čechy v nouzi k dispozici dva konzuláty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Reklama

Ministerstvo zahraničí se opět chystá na nápor českých turistů do velmi oblíbené turistické destinace – Chorvatska. Čechům budou v létě k dispozici dva konzuláty pro případy, že by se na Balkáně někdo dostal do problémů.

Článek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) oznámil, že o víkendu bude v Chorvatsku jednat s ministrem zahraničí a ministryní pro turistiku o tom, jak zajistit bezproblémový pobyt českých turistů v oblíbené turistické destinaci.

„Plánujeme otevřít konzulární jednatelství v Chorvatsku, konkrétně ve Splitu a Rijece. V hotelech bude dočasně otevřená konzulární kancelář, kam přijede pracovník Ministerstva zahraničí a bude našim občanům k dispozici a bude jim třeba pomáhat ve svízelných situacích, když třeba ztratí cestovní doklady,“ řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě Kulhánek.

Ministr zahraničí v této souvislosti také řekl, že ostré spuštění covid pasů se chystá od 1. července. V těchto „pasech“, které mají umožnit cestování po Evropské unii, mají podle návrhu Evropské komise být dohledatelné tři základní údaje, tedy, zda byl jeho držitel očkován, má negativní test a nebo onemocnění covid-19 prodělal před více než 11 dny.

Certifikát, který umožní úřadům určit status cestovatele na základě záznamů v jeho domovské zemi, bude buď na papíře, nebo v podobě QR kódu na chytrém telefonu.

Pro vstup do Chorvatska je nutné předložit negativní test na covid. Na webových stránkách Ministerstva zahraničí je uvedeno, že v případě návratu do Česka veřejnou přepravou je nutné absolvovat antigenní nebo PCR test na covid. Zvláštní podmínky před návratem platí pro individuální dopravu a cizince. Po návratu do Česka je nutné absolvovat PCR test, a to nejpozději do 5 dnů od příjezdu. Do doby předložení negativního testu je nutná samoizolace.

Ode dneška je Chorvatsko zařazeno na seznam států s vysokým rizikem nákazy, předtím bylo v sekci velmi vysoké riziko.

Reklama

Doporučované