Hlavní obsah

V Chorvatsku je živo, francouzský festival šunky poprvé po 550 letech nebude

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

I přes obavy ze šířícího se koronaviru se lidé vydávají na cesty po Evropě a některým destinacím se navzdory dřívějším obavám daří. Poláků přijelo do Chorvatska více než loni, Madeira je oblíbenější, než se čekalo.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Do Chorvatska zamířilo více Poláků než loni

Na území Chorvatska v srpnu vyrazilo o čtyři procenta více Poláků než loni ve stejném období, informuje web Croatia Week. O deset procent více polských turistů se v zemi zdrželo přes noc. Data jsou známa díky systému eVisitor, který monitoruje turistickou dopravu.

„Po skvělém červenci očekáváme ještě lepší výsledky za srpen. Během prvních pěti srpnových dnů jsme zaznamenali více než 3,9 milionu přespání, což je skoro 70 % z minulého výsledku dosaženého ve stejném období,“ cituje web Kristjana Staničiće, ředitele Chorvatského turistického sdružení.

Vysoká čísla dále Chorvatsko zaznamenává i u turistů z Německa a Slovinska, kde podle dopravy do země oproti loňskému roku dorazilo přibližně 96 % návštěvníků. Co se týče Čechů, v srpnu jich dosud dorazilo skoro 80 %.

V Bayonne kvůli viru po 500 letech zrušili tradiční veletrh šunky

V Bayonne kvůli koronaviru letos zrušili tradiční veletrh šunky, která toto město na jihozápadě Francie nedaleko španělských hranic proslavila. Podle místního starosty se tak stalo poprvé od roku 1462.

Výstava byla podle francouzských médií nejprve odložena z dubna na říjen, 558. ročník se ale nakonec kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem v zemi neuskuteční. Starosta Jean-René Etchegaray uvedl, že konání akce, kterou každoročně navštíví kolem 200 tisíc lidí, by bylo příliš rizikové.

Bayonská šunka je známou francouzskou lahůdkou. Jde o regionální specialitu z povodí řeky Adour. K jejímu dokonalému prosušení přispívá podle výrobců vítr vanoucí od Pyrenejí a vlhký západní vítr od Atlantiku. Díky těmto vlivům prý má svou charakteristickou jemnost. Bayonská šunka je jednou z nejznámějších značek ve Francii.

Turismus na Madeiře v červenci předčil očekávání

Portugalské souostroví Madeira přilákalo v červenci po otevření se turistům 46 tisíc návštěvníků, což překonalo očekávání tamních úřadů. Do konce srpna by se pak na daném území mělo cestovatelům otevřít až 84 % všech hotelů, píše web The Portugal News. Zbylé hotely by se měly postupně zpřístupnit během září a října. Některé datum otevření nemají stanoveno.

Reklama

Doporučované