Hlavní obsah

Češi se zatím chovají jinak než jsme zvyklí, říká majitel apartmánu na Krku

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Chorvatsko se po pandemii koronaviru připravuje na letní sezónu. Hotely i majitelé apartmánů nebo kempů už vyhlížejí první turisty. Češi ale oproti zvyklostem zatím vyčkávají.

Článek

První výhodou po příjezdu do hotelu nebo třeba apartmánu v Chorvatsku je, že se host už nemusí prokazovat třeba negativním PCR nebo antigenním testem či potvrzením o očkování. Toto se kontroluje na hranicích, a v místě ubytování tedy už Chorvaté nic nekontrolují.

Reportér Seznam Zpráv byl během víkendu ubytovaný v hotelu na severu Chorvatska v turistickém letovisku v Opatiji. Po příjezdu na hotel je nutné, aby host měl roušku nebo respirátor ve vnitřních prostorách. Na to upozorňuje v hotelu několik cedulí, na každém rohu je také dezinfekce.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Dezinfekce v hotelu před vstupem na snídani

Pracovník recepce si vyžádá pouze cestovní doklad, nic jiného nepotřebuje. V hotelu přímo u moře jsou také informační cedule, kde hotel ubezpečuje hosty, že zaměstnanci hotelu dodržují všechna opatření, nosí roušku nebo respirátor, a dokonce ujišťují, že například ovládací panel ve výtahu je pravidelně dezinfikován.

V Chorvatsku jsou otevřené vnitřní i venkovní prostory restaurací a to platí také o hotelech. Restaurace i bary fungují, pouze se vyzývá k dodržení rozestupů.

Snídaně v hotelu jsou také bez omezení, pouze je nutné mít nasazenou roušku nebo respirátor, když host nekonzumuje. A před vstupem do restaurace je nutná dezinfekce rukou.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Snídaně na hotelu v Chorvatsku

Ne každý se ale v Chorvatsku ubytuje v hotelu, velmi oblíbené jsou pronájmy apartmánů. Chorvat s českými kořeny, který má několik apartmánů na ostrově Krk, Seznam Zprávám popsal, jaký mají Češi zatím zájem o ubytování. Jedna noc pro rodinu u něj vyjde na 100 eur, tedy kolem 2500 korun.

Podnikatel: Obsazenost apartmánů mám zatím 50 %, Češi zatím vyčkávají

„Nejvíc hostů máme z Čech. Pronajímáme s manželkou 4 apartmány na ostrově Krk. Máme rezervace, letos je to takové všelijaké, zatím máme poloviční obsazenost. Apartmán pro rodinu stojí v sezóně 100 eur. Zájem není stejný jako minulý rok, protože hodně lidí stále čeká, hodně lidí volá a ptají se, jak je daleko pláž, kde jsou třeba v okolí levnější restaurace nebo jaké jsou podmínky kvůli koronaviru,“ popsal František Kuželka Seznam Zprávám v Chorvatsku, jaký je zatím zájem Čechů o ubytování.

Chorvat s českými kořeny František Kuželka

Překročení hranic

Do Chorvatska je možné jet s negativním PCR nebo antigenním testem, který není starší 48 hodin. Antigenní test musí být z laboratoře nebo profesionálního odběrového místa. Musí tam být napsané, o jakého výrobce testu se jedná, a musí být na seznamu schválených testů Evropskou unií.

Dále platí, že do Chorvatska může ten, kdo je 14 dní očkovaný (po druhé dávce), nebo osoby, které prodělaly koronavirus v posledních 180 dnech. Výjimku z testování mají děti do 12 let. Češi, kteří jedou individuální dopravou zpět do Česka, nepotřebují test pro opuštění země, vyplní ale příjezdový formulář a poté, co se vrátí do Česka, by měli absolvovat do 5 dnů PCR test.

Volná cesta do Chorvatska už po první dávce očkování, oznámil o víkendu Kulhánek

A důležitá zpráva přišla ze Záhřebu tento víkend v sobotu po jednání ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) s členy chorvatské vlády. Oznámili, že Čechům už brzy bude stačit jedna dávka vakcíny k návštěvě země. Tuto novinku potvrdil i český ministr zahraničí Kulhánek. „Čeští občané, kteří budou 22 dní po obdržení první dávky vakcíny, budou moci volně cestovat do Chorvatska, aniž by museli podstupovat test,“ oznámil v sobotu snadnější cestování do Chorvatska Kulhánek v Záhřebu.

Podle českého konzula v Záhřebu Pavla Duchoně uvolnění podmínek pro cestování do Chorvatska přiláká do země hodně Čechů a věří, že se letošní sezóna vydaří.

„Myslím si, že v posledních dvou týdnech se situace skutečně zlomila a ukázalo se, že Češi mají velký zájem po tom dlouhém půstu vrátit se k moři. Nejčastější dotazy se týkají podmínek vstupu kvůli covidu a jak máme informace o obsazenosti vlaků a apartmánů, tak prozatím to vypadá, že se ta sezóna vrátí a bude úspěšná,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy v Chorvatsku český konzul v Záhřebu Pavel Duchoň.

Reklama

Doporučované