Hlavní obsah

V Chrastavě chystají obnovu koupaliště, v posledních letech má špatnou vodu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Chrastavě na Liberecku připravují rekonstrukci koupaliště, které se v posledních letech potýká se špatnou kvalitou vody nevhodnou ke koupání. Koupaliště trpí kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, která ho napájí.

Článek

I letos byla podle hygieniků voda v přírodním koupališti od začátku sezony ke koupání nevhodná. Pokud rekonstrukci areálu podpoří zastupitelé, mělo by už za rok vypadat koupaliště jinak.

„Náklady kompletní opravy rekreačního areálu odhadli projektanti na 27 milionů korun. Město je bude muset dát ze svého rozpočtu, žádné dotace nedostane,“ uvedl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Pro město se 6300 obyvateli nejde o malou částku, letos hospodaří s rozpočtem 215 milionů korun, z toho 93 milionů je určeno na investice. Rekonstrukci koupaliště plánovalo město už před několika lety, kvůli jiným důležitějším projektům, na ni ale nezbyly peníze.

„Přírodní koupaliště se zmenší zhruba na polovinu, což povede k tomu, že voda z Vítkovského potoka, který ho napájí, se bude moci lépe měnit,“ doplnil starosta. V uvolněném prostoru původního přírodního koupaliště plánuje radnice vybudovat novou nádrž o rozměrech 20 krát osm metrů s hloubkou 130 centimetrů, která bude napájena pitnou vodou a případně z vrtu. Bude mít nerezovou vanu a hned vedle bude brouzdaliště s vodními prvky pro malé děti.

Vedle přírodní nádrže vznikne prostor pro betonové odpočinkové molo, díky úpravám bude v areálu i víc místa na trávníku. Lidé podle Canova po modernizaci areálu s nevyhovující vodou už dlouho volají, jestli zastupitelé schválí rozpočet na stavbu, práce by mohly začít ještě letos. „Pokud vše dobře půjde, mělo by být nové koupaliště pro návštěvníky připravené už příští rok na začátku června,“ dodal Canov.

Reklama

Související témata:

Doporučované