Hlavní obsah

V Chrastavě připravují opravu třetí školní budovy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Náklady na modernizaci školní budovy město odhadlo na 40 milionů korun, na projekt chce žádat dotaci. Pokud se ji podaří získat, mohly by práce začít už příští rok. Pokud ne, bude to o rok později.

Článek

Město je připraveno budovu zrekonstruovat i bez dotací. „Bude to celková rekonstrukce, dělat se budou okna, škola dostane novou střechu a také výtah pro bezbariérový přístup. Počítá se i s rekonstrukcí zázemí a samotných učeben, šaten i školní družiny,“ řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Práce by chtělo město zahájit příští rok před prázdninami, zasáhnou ale i do školního roku, a bude tak nutné reorganizovat výuku a děti přesunout do dalších dvou budov na náměstí 1. máje a do Školní ulice.

„Součástí rekonstrukce by mělo být také obnovení nápisu Okresní soud na škole,“ řekl Canov. Budova byla totiž postavena v letech 1908 až 1911 pro okresní soud. Sloužila tak až do roku 1949, kdy Chrastava přišla o status okresního města, který měla od roku 1855. Dnes jsou podle starosty v bývalé soudní budově speciální třídy, družina a nejmladší děti.

Chrastavská základní škola má zhruba 650 žáků ve třech budovách. Radnice už do nich investovala na 130 milionů korun. Část se podařilo získat ze státních a evropských fondů. Už v roce 2008 dokončilo město modernizaci budovy na náměstí, práce tam přišly zhruba na 40 milionů korun. Před dvěma lety skončila modernizace největší budovy ve Školní ulici, stála 90 milionů korun, třetinu zaplatila Evropská unie. Více než 120 let stará budova prodělala obnovu doslova od sklepa po půdu a nové jsou také inženýrské sítě nebo vytápění. Navíc školáci získali i dílny.

Reklama

Doporučované