Hlavní obsah

V Číně je nové ohnisko koronaviru. S nákazou bojují i další země

Foto: Profimedia.cz

V Pekingu teď probíhá rozsáhlé testování.

Reklama

Ve světě dál zuří pandemie koronaviru. V čínském Pekingu se objevilo nové ohnisko nákazy. V Pákistánu, kde 9. května zrušili karanténní opatření, přibylo nejméně 100 tisíc nakažených a v USA se experti obávají Trumpových mítinků.

Článek

Zatímco se v Evropě otevírají hranice a dochází k dalekosáhlému uvolňování přijatých opatření, ve zbytku světa dál přibývá nakažených nemocí covid-19.

Výkonný ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael J. Ryan dnes potvrdil, že v Pekingu bylo za poslední dva dny zaznamenáno více než 100 nových případů nemoci covid-19. Toto nové ohnisko je podle jeho slov nyní prověřováno.

Pro WHO je situace v čínské metropoli - stejně jako každý nový související shluk případů nákazy - zdrojem znepokojení, dodal Ryan s tím, že WHO vývoj bedlivě sleduje a bude o něm mezinárodní komunitu informovat.

Původ nového ohniska nákazy v Pekingu zatím podle organizace není jistý; hypotézu, že ji mohl způsobit dovoz nebo balení lososů, je třeba ještě prověřit. Čínské státní deníky informovaly, že se koronavirus objevil na porcovacích deskách používaných na dovážené lososy na pekingském tržišti Sin-fa-ti.

Pákistánské nemocnice praskají ve švech

Více než 100 000 případů nákazy koronavirem přibylo v Pákistánu od 9. května, kdy tato země zrušila karanténní opatření; tehdy bylo v zemi nakaženo asi 25 000 lidí. Experti varují, že oficiální počet nakažených je téměř s jistotou podhodnocený. Počet mrtvých s nemocí covid-19 se blíží 2500. Pákistánské úřady proto oznámily, že od dnešní půlnoci znovu zavedou přísná karanténní opatření ve vybraných oblastech některých měst, informovala agentura Reuters.

Řada nemocnic nepřijímá pacienty, protože už jsou zaplněné. Mezi nakaženými jsou čím dál tím častěji lékaři a sestry, kteří se také zhusta stávají terčem útoků zoufalých, rozčílených příbuzných svých pacientů, napsal list The New York Times.

Experti se obávají o zdraví účastníků Trumpova volebního mítinku

Američtí zdravotničtí experti mají podle listu The Washington Post stále větší obavy z volebního mítinku prezidenta Donalda Trumpa plánovaného na tuto sobotu. Na stadionu určeném až pro 19 000 lidí podle nich hrozí velké riziko šíření koronaviru, jehož první vlnu Spojené státy podle odborníků stále nemají za sebou.

„Každý musí přijmout zodpovědnost za svoje vlastní zdraví,“ řekl v neděli v televizi ABC republikánský senátor za Oklahomu James Lankford. Účastníci mítinku přitom při registraci na internetu musí odsouhlasit, že nebudou žalovat Trumpovu kampaň, pokud se na masové akci koronavirem skutečně nakazí.

Spojené státy nadále uvolňují ochranná opatření, jež měla zdrcující dopad na tamní ekonomiku, ačkoliv řada měst a států hlásí po týdnech poklesu nový nárůst počtu nakažených i hospitalizovaných osob. Řada odborníků z univerzit i federálních zdravotnických úřadů přitom opakovaně varuje, že pandemie v USA ještě není u konce a že se země stále nenachází v normální situaci.

Reklama

Doporučované