Hlavní obsah
Online

New York má skoro 15 000 nakažených a více než 130 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

New York hlásí 15 000 nakažených

Reklama

aktualizováno •

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že se dohodl s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem na odložení olympijských her o jeden rok. WHO dnes spočítala, že 85 % z celosvětových nových případů nákazy za poslední den pochází z Evropy a USA. V Evropě zůstává nejpostiženější zemí Itálie, Španělsko dnes oznámilo 514 mrtvých za posledních 24 hodin. Británie se včera rozhodla pro zavření obchodů a na Slovensku dnes vláda rozhodla o povinném nošení roušek. V USA některé státy odkládají prezidentské primárky.

Článek

Ve Španělsku za posledních 24 hodin zemřelo dalších 514 lidí nakažených koronavirem, celkový počet obětí je nyní 2 696. Počet nakažených vystoupal na téměř 40 000, včetně 5 400 nakažených zdravotníků, denní nárůst činí 6 584 nakažených. V Itálii se včera zvýšil počet mrtvých o 602, a celkem už tak přesáhl 6 000, celkový počet nakažených vystoupal téměř na 64 000, 7 432 lidí se uzdravilo.

Britský premiér Boris Johnson v pondělní oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny a jiné životně důležité zboží. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

Některé ze států USA oznámily odklad prezidentských primárních voleb, naposledy tak učinil Rhode Island, který se tak připojil ke Connecticutu, Marylandu, Georgii, Kentucky, Louisianě a Ohiu. Spojené státy v současné chvíli evidují přes 46 000 nakažených nemocí COVID-19, což je třetí největší počet na světě po Číně a Itálii.

V Číně je virus dál na ústupu

Počet nových případů v Číně po zavedení striktních ochranných opatření znatelně klesal. Wu-chan například v pondělí zaznamenal svůj první případ nákazy po pěti dnech. Čína se nyní snaží zabránit tomu, aby virus do země zavlekli cestující ze zahraničí. Z úterní oznámené bilance přijelo 74 nakažených z ciziny, čtyři lidé se však nakazili lokálně.

Počet nakažených klesá již 13. den v řadě v Jižní Koreji, kde úřady za pondělí zaznamenaly 76 nových případů. To je nejméně od 29. února, kdy tamní úřady oznámily rekordních 909 nově infikovaných pacientů za den.

  • Kongo vyhlásilo mimořádný stav

    Prezident Konžské demokratické republiky Felix Tshisekedi vyhlásil v zemi mimořádný stav. Informovala o tom agentura AFP.

  • Bergamo se nevzdává. Řidiči zásilkové služby si dodávají sílu zpěvem

    Italské Bergamo patří k místům, která nejvíce postihla koronavirová nákaza. Denně tu umírají desítky lidí. Rakve s jejich ostatky musí z města odvážet armáda, protože místní krematoria nestíhají. A lidé přesto drží hlavy vzhůru.

  • New York má už skoro 15 000 nakažených a více než 130 mrtvých

    New York má 14 775 potvrzených případů nákazy koronavirem a 131 obětí, uvedl starosta největšího amerického města Bill de Blasio. New York je jedním z ohnisek nákazy ve Spojených státech. Koronaviru podle agentury AP podlehlo už více než 600 Američanů a přes 46 000 se nakazilo.

  • Irsko zpřísňuje opatření, zavírají se obchody i restaurace

    Irská vláda nařídila od půlnoci přerušení běžného provozu ve všech restauracích, kavárnách a méně důležitých obchodech a vyzvala obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic. V Irsku, kde byly dosud uzavřené školy a hospody, se tak výrazně stupňuje boj proti šíření koronaviru, napsala agentura AFP. Nová opatření budou platit nejméně do 19. dubna.

    Irové by prý měli opouštět domovy pouze kvůli práci, pokud ji nemohou vykonávat z domova, kvůli nákupu nepostradatelného zboží nebo péči o „zranitelné“. Na veřejnosti se nebudou moci scházet více než čtyři lidé, vyjma případů, kdy půjde o členy stejné domácnosti. „Zrušené jsou všechny sportovní akce,“ uvedl irský premiér Leo Varadkar.

    V Irsku, kde žije bezmála pět milionů obyvatel, zatím registrují 1125 nakažených koronavirem a šest smrtelných případů nemoci COVID-19.

  • Texas hlásí další případy nákazy

    Texas eviduje 300 nových případů nákazy koronavirem. Na tiskové konferenci o tom informoval texaský guvernér Greg Abbott, píše CNN. Celkem je ve státě zaznamenáno 715 nakažených a 11 obětí.

  • Švédsko kvůli koronaviru upravilo pravidla pro hosty restaurací

    Švédsko nadále pokračuje v umírněnější cestě boje s koronavirem, než po jaké se vydala většina evropských zemí. Restaurace, kavárny a hospody v této skandinávské zemi zůstanou otevřené, obslouženi ale nově budou jen hosté sedící u stolu. Dnes to podle agentury DPA oznámila švédská ministryně sociálních věcí Lena Hallengrenová.

  • V Itálii se zavírají dálniční pumpy

    Italské dálniční pumpy se začnou kvůli epidemii koronaviru uzavírat ve středu večer, informovala o tom agentura Reuters. Ostatní čerpací stanice se budou uzavírat postupně. Informaci ve svém prohlášení oznámili představitelé italských společností Faib Confesercenti, Fegica Cisl a Figisc/Anisa Confcommercio.

  • Ředitel Harvardovy univerzity byl pozitivně testován na koronavirus

    Ředitel Harvardovy univerzity Lawrence S. Bacow oznámil, že byl pozitivně testován na koronavirus, píše CNN.

  • Koronavirus má v Izraeli tři oběti, včetně přeživšího holokaustu

    Koronaviru dnes v Izraeli podlehl 87letý muž z Jeruzaléma. Nemoc COVID-19 má tak v zemi už tři oběti. Nákaza se potvrdila u 1656 lidí, 30 je ve vážném stavu a 49 se vyléčilo, napsal dnes izraelský list The Times of Israel. Podle izraelských médií byl první ze zemřelých přeživším holokaustu.

  • Reakce Martina Fuksy na odložení olympiády

    Český reprezentant v rychlostní kanoistice Martin FuksaVideo: Archiv Martina Fuksy

  • Francie hlásí dalších 240 obětí koronaviru, celkem jich má 1100

    Francie se stala pátou zemí, kde více než 1000 lidí zemřelo po nákaze koronavirem SARS-Cov-2. Místní bilance nemoci COVID-19 dnes narostla o dalších 240 mrtvých, od začátku epidemie ministerstvo zdravotnictví eviduje 1100 obětí.

    Zástupce ministra zdravotnictví Jérôme Salomon rovněž podle agentury Reuters oznámil, že bez přístrojů podporujících základní životní funkce se aktuálně v zemi neobejde 2516 pacientů, od pondělí tento údaj vzrostl o více než 400.

  • Francie nasazuje zdravotnický vlak, Británie i studenty medicíny

    Rychlovlak TGV vybavený zdravotnickým zázemím, tisíce studentů medicíny či zdravotníci, kteří v nedávné době odešli do důchodu. Tyto a další prostředky nasazují vlády ve Francii a Británii ve snaze podpořit zdravotnická zařízení balancující na hranici svých možností kvůli náporu pacientů s nemocí COVID-19. Velké problémy má už nyní severovýchod Francie, odkud jsou nemocní převáženi také do zahraničí.

  • Šíření koronaviru v Africe pomáhá nedostatek lůžek i džihádisté

    V pondělí registrovaly úřady afrických států asi 1500 nakažených a čtyři desítky Afričanů už nemoci podlehly. Vzhledem ke špatnému stavu zdravotnictví v mnoha zemích zde může koronavirus napáchat ještě horší škody než v Evropě.

  • Trump chce do Velikonoc USA otevřít, nechce krizi

    Americký prezident Donald Trump dnes řekl, že Spojené státy nejsou stavěny na to, aby se zastavily, a dodal, že rozsáhlá restriktivní opatření mohou být destruktivní. Vyjádřil naději, že se země opět otevře do Velikonoc, tedy do 12. dubna, a zdůraznil, že věří, že Američané budou schopni dodržovat kvůli koronaviru bezpečný odstup a brzy se budou moci vrátit do práce. Šéf Bílého domu to řekl v rozhovoru s televizí Fox News.

    Trump zdůraznil, že země v minulosti nezavedla podobná omezení kvůli nákaze, a dodal, že v průměru na sezónní chřipku ve Spojených státech a při autonehodách umírají desetitisíce lidí a nezastavuje se kvůli tomu chod země. Také poznamenal, že recese by mohla mít více obětí než koronavirus.

    Pandemie způsobená koronavirem si ve Spojených státech podle Reuters dosud vyžádala více než 580 obětí a přes 46 000 lidí se nakazilo.

  • Greta Thunbergová má podezření na koronavirus

    Klimatická aktivistka Greta Thunbergová oznámila, že má podezření na koronavirus. V rozhovoru pro New Scientist řekla, že se příznaky nemoci COVID-19 objevily po nedávném vlakovém turné po Evropě. Zdůraznila však, že na virus nebyla testována.

  • Itálie hlásí už téměř 70 000 nakažených koronavirem a 6 820 obětí

    V Itálii zemřelo dalších 743 lidí nakažených koronavirem, celkem má tato země už 6 820 obětí. Informovala o tom dnes místní civilní obrana. Počet dosud nakažených vzrostl o více než pět tisíc na 69 176.

  • Mnozí Venezuelané se víc bojí hladu než nákazy koronavirem

    Omezení pohybu v ulicích kvůli šíření koronaviru zavedla před týdnem i Venezuela, mnozí z jejích asi 28 milionů obyvatel ale zákaz nedodržují, protože si ho prostě nemůžou dovolit. Musí dál chodit do práce, aby uživili rodiny, napsala dnes agentura AFP. Stovky Venezuelanů také navzdory uzavření hranic přechází dál denně do Kolumbie pro potraviny a léky, jichž je v jejich vlasti nedostatek. Hranici ale překračují tajně mimo přechody.

  • Pentagon: Koronavirová nákaza může v USA trvat měsíce

    Vysoce postavení představitelé Pentagonu dnes uvedli, že rychle se šířící koronavirová nákaza může ve Spojených státech trvat měsíce. Armáda proto bude po dobu, po kterou to bude nutné, pomáhat ve snaze dalšímu šíření zabránit. Informovala o tom agentura Reuters. Koronavirová pandemie si ve Spojených státech dosud vyžádala více než 550 obětí a přes 43 800 lidí se nakazilo.

    „Myslím, že bychom měli počítat s tím, že to potrvá nejméně několik měsíců a zavádíme veškerá preventivní opatření, abychom se na to připravili,“ odpověděl americký ministr obrany Mark Esper na dotaz, jak dlouho bude koronavirová pandemie v USA trvat a jak se do boje s ní zapojí armáda. „Jsem si zcela jist, že nakonec, za několik měsíců, se z toho dostaneme, “ uvedl Esper na virtuální tiskové konferenci.

  • Starosta Moskvy řekl, že statistiky nakažených jsou podhodnocené

    Moskevský starosta Sergej Sobjanin dnes připustil, že šíření koronaviru v jeho městě je mnohem horší než ukazují oficiální statistiky. Agentura Reuters upozorňuje, že jde o zatím nejsilnější prohlášení někoho z významných ruských činitelů, z něhož vyplývá, že úřady nemají úplný přehled o tom, jak dalece se nákaza v největší zemi světa rozšířila. Rusko dosud ohlásilo 495 nakažených, jedna žena infikovaná koronavirem zemřela.

    „Vzniká vážná situace,“ řekl Sobjanin na schůzce s prezidentem Vladimirem Putinem s tím, že skutečné množství případů je neznámé a rychle se zvyšuje. Podle Sobjanina, který platí za blízkého spojence šéfa Kremlu, se dělá málo testů na koronavirus a neví se, zda nejsou nakaženi ti obyvatelé Moskvy, kteří se vrátili z cest do zahraničí a izolovali se u sebe doma nebo na chatách.

  • New York má nejméně 25 665 případů

    V New Yorku je nejméně 25 665 případů nákazy koronavirem, řekl podle CNN guvernér Andrew Cuomo. Zdůraznil také, že v New Yorku je největší míra infekce, je jen otázkou času, kdy se dostane do jiných částí země.

Reklama

Související témata: