Hlavní obsah

V Číně probíhá tradiční festival psího masa, zemře kvůli němu až 10 tisíc zvířat

V jihočínském Yulinu právě probíhá festival psího masa.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Je to stejné jako jíst prasata, krávy nebo kuřata, hájí prodavači 500 let starou čínskou tradici konzumace psího masa.

Článek

V jihočínském městě Yulin právě probíhá kontroverzní festival psího masa. Akce se koná i přesto, že měla být původně zrušena. Stánkaři ovšem o zrušení akce nevědí a zákaz festivalu vyvrátila v polovině května i správa města.

Na festival dohlíží policie. Brání ve vstupu aktivistům. Ti se v minulých letech pokoušeli o záchranu psů určených k porážce. Jeden z nich pro BBC uvedl, že jsou na trhu jak mrtví psi pověšení na kovových hácích, tak i psi živí.

Prodejci tvrdí, že psy zabíjí humánně, odpůrci festivalu však říkají opak. Trhovci podle nich psy převáží ve stísněných klecích a brutálně je zabíjí. Některá zvířata mají být kradená.

Návštěvníci festivalu i samotní prodejci se zároveň hájí tím, že zabíjení psů kvůli jejich masu je stejné jako zabíjení prasat, krav nebo kuřat. Čínská tradice pojídání psího masa je stará zhruba 500 let. V poslední době ale v zemi raketově vzrostl zájem o psy jako domácí mazlíčky. Aktuálně jich Čína registruje asi 62 milionů.

Aktivisté odhadují, že během posledních let se počet usmrcených a zkonzumovaných zvířat vyšplhá v průběhu desetidenního festivalu až na deset tisíc psů a koček.

Yulinská správa se opakovaně vyjádřila, že nemůže festival zakázat, neboť ho oficiálně neorganizuje. Navíc konzumace psího masa není v Číně nezákonná.

V minulém roce město zakázalo zabíjení psů na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované