Hlavní obsah
Online

Koronavirus je pátou nejčastější příčinou úmrtí v USA. Překonal mrtvici

Foto: Profimedia.cz

Floriďané ve velkém vytáhli roušky.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě překonal 16 milionů. Nejhůře zasaženou trojici států tvoří USA, Brazílie a Indie. Rakousko a SRN se potýkají s lokálními ohnisky nákazy, Madrid protestuje proti nařízení Británie. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čína v pondělí zaevidovala 61 nových případů nákazy, což je největší denní počet od 14. dubna, kdy přibylo 89 případů, převážně importovaných ze zahraničí. Většina náleží k městu Urumči v severozápadním Sin-ťiangu. Další desítku případů objevili v severovýchodním Ta-lienu. Čínští představitelé zdravotnictví v neděli oznámili, že otestují všech šest milionů obyvatel za vládní peníze do tří dnů, píše SCMP.

- Podle bývalého ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Toma Friedena se stal koronavirus pátou hlavní příčinou smrti ve Spojených státech. Překonal tak mrtvici. V pomyslném žebříčku před ním stojí plicní choroby, zranění, rakovina a srdeční onemocnění.

- Vietnam evakuuje 80 000 lidí, převážně domácích turistů, z miliónového města Danang poté, co tři místní obyvatelé byli o víkendu pozitivně testováni na covid-19. Informovala o tom dnes podle agentury AP vietnamská vláda. Evakuace potrvá nejméně čtyři dny a postarají se o ni vietnamské aerolinky, které vypraví přibližně 100 letů denně z Danangu v centrálním části země do 11 vietnamských měst.

Dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Koronavirus je pátou nejčastější příčinou smrti v USA

    Podle bývalého ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Toma Friedena se stal koronavirus pátou hlavní příčinou smrti ve Spojených státech. Překonal tak mrtvici. V pomyslném žebříčku před ním stojí plicní choroby, zranění, rakovina a srdeční onemocnění.

  • Vězněný ruský novinář Safronov má podezření na koronavirus

    Bývalý ruský novinář Ivan Safronov, který byl obviněn z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, má podezření na nákazu koronavirem. V moskevské věznici Lefortovo jej proto přemístili do izolace. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na tajemníka komise dohlížející na podmínky ve vězení Alexeje Melnikova.

    „Členové komise navštívili Lefortovo a zjistili, že Safronova bolí v krku. Předpisy v takových případech u vězně předpokládají okamžitý test na koronavirus i přemístění do jednomístné karanténní cely. Tam Safronov zůstane do doby, než budou výsledky testu,“ uvedl Melnikov.

  • Ve Francii za poslední tři dny každý den přibylo 850 nakažených

    Ve Francii za poslední tři dny každý den přibylo průměrně 850 nově nakažených koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva zdravotnictví. Jde o mírný pokles oproti čtvrteční a páteční bilanci, kdy se počet infikovaných zvyšoval o zhruba 1000 za den. Nicméně jde o nárůst oproti číslům z června i května.

    Jak ministerstvo uvedlo, údaje z posledních dní ukazují, že v zemi dochází k pozvolnému zhoršování situace. Vyzvalo proto všechny občany, aby dodržovali nezbytné hygienické zásady, které mají pomoci šíření koronaviru zastavit. Kvůli obavám z druhé vlny pandemie Francie od 20. července zavedla povinné nošení roušek v obchodech a dalších uzavřených prostorech.

  • Bulharská vláda schválila nový balíček koronavirových opatření

    Bulharská vláda dnes schválila nový balíček hospodářských i sociálních opatření, jež mají pomoci překonat koronavirovou krizi. Učinila tak v době vlny demonstrací za odstoupení kabinetu premiéra Bojka Borisova. Opatření vyjdou nejchudší stát Evropské unie na 1,1 miliardy leva (téměř 15 miliard korun), informovala agentura DPA.

  • Na Sicílii uteklo několik stovek migrantů ze dvou středisek

    Italský ministr zahraničí Luigi di Maio dnes vyzval Italy, turisty i běžence, aby respektovali pravidla proti šíření koronaviru. Podle místních médií tak reagoval na útěk asi tří stovek migrantů, kteří od víkendu opustili dvě migrační střediska na Sicílii. Informovala agentura ANSA s tím, že většinu uprchlých migrantů už se policii podařilo najít.

  • V Británii se koronavirem nakazila kočka. Nejspíš od svých majitelů

    Koronavirus se nevyhýbá ani domácím mazlíčkům. Pozitivní test na covid-19 vyšel nedávno kočce z britského Surrey. Jde o první případ přenosu z člověka na zvíře ve Spojeném království.

  • Kosovo hlásí rekordních 276 nových nákaz, tisíce lidí protestují

    V Kosovu za posledních 24 hodin přibylo 276 potvrzených případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Tisíce lidí dnes v hlavním městě Prištině protestovalo proti koronavirovým opatřením vlády. S nebývalým rozmachem epidemie se momentálně potýká většina Balkánu.

    Dnes ohlášených 276 nově nakažených je nejvyšší denní bilancí od 13. března, kdy balkánská země s 1,8 milionu obyvatel potvrdila první případ nákazy. Celkem se již infikovalo 7413 lidí a 185 jich s nemocí covid-19 zemřelo, z toho osm za poslední den. Na 585 pacientů je nyní hospitalizovaných, přičemž stav 43 z nich je kritický.

  • Německo nařídí povinné testy pro cestující z rizikových zemí

    V Německu budou povinné testy na koronavirus pro cestující z rizikových zemí. V pondělí to oznámil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Musíme zabránit tomu, aby cestující, kteří se vrátí, nakazili ostatní a spustili tak další vlnu nákazy. Nařídím proto povinné testování pro cestující z rizikových oblastí,“ napsal Spahn na svůj twitter. Opatření podle něj začnou platit příští týden, testy budou zdarma.

  • Úmrtím londýnských řidičů autobusů šlo lépe předejít

    Rychlejší zavedení protikoronavirových opatření ve Spojeném království pravděpodobně mohlo zachránit řidiče londýnských autobusů, kteří zemřeli s nemocí covid-19. S odvoláním na studii, kterou si nechal londýnský dopravní podnik (TfL) vypracovat od londýnské univerzity UCL, o tom dnes napsal zpravodajský web BBC. S koronavirem dosud zemřelo čtyřiatřicet zaměstnanců londýnské autobusové dopravy včetně 29 řidičů.

    Studie uvádí, že dřívější zavedení uzávěry „pravděpodobně mohlo zachránit více životů“. „Náš posudek přímo uvádí, že uzávěra byla hlavním faktorem, který mohl zachránit životy řidičů autobusů,“ uvedl profesor Michael Marmot, který studii vedl. „Protože byl Londýn raným ohniskem pandemie, je pravděpodobné, že zvýšené riziko mezi londýnskými řidiči autobusů souvisí s tím, že byli vystaveni (viru),“ dodal.

  • Arcibiskupství v Barceloně hrozí sankce za mši s víc než 10 lidmi

    Barcelonskému arcibiskupství hrozí pokuta kvůli mši, kterou uspořádalo v neděli za oběti koronaviru v bazilice Sagrada Família. Informují o tom dnes místní média. Mše se totiž účastnilo na 150 lidí, ačkoliv v Katalánsku je nyní kvůli zvýšenému výskytu nákazy koronavirem povoleno na veřejnosti shromažďování jen maximálně 10 osob.

  • Belgická premiérka oznámila zpřísnění koronavirových opatření

    Belgická premiérka Sophie Wilmèsová oznámila zpřísnění koronavirových opatření. Reagovala tak na nárůst počtu nakažených v zemi v posledních dnech, uvedla agentura AFP. Každá domácnost bude muset nově v příštích čtyřech týdnech omezit své společenské kontakty na nejvýše pět lidí (zatímco dosud to bylo 15 osob). Akcí ve vnitřních prostorech se může účastnit jen 100 lidí (namísto dosavadních 200) a venku pak jen 200 osob (namísto 400).

    Premiérka zároveň varovala, že zemi může čekat druhá „celostátní karanténa“, pokud budou počty infikovaných i nadále strmě narůstat. „Jestliže nedokážeme snížit počet nakažených koronavirem, bude to naše kolektivní selhání,“ dodala Wilmèsová na tiskové konferenci po jednání národní bezpečností rady.

  • Německá vláda čelí tlaku na povinné koronavirové testy

    Německá vláda čelí stále silnějšímu tlaku, aby nařídila povinné koronavirové testy pro lidi, kteří přicestují z rizikových zemí. Šéf kancléřského úřadu Helge Braun, který je zároveň ve vládě ministrem bez portfeje, dnes podle agentury Reuters sdělil, že je nejdříve nutné prověřit, zda by takové opatření nebylo v rozporu s lidskými právy. Braun nicméně přislíbil brzké řešení.

  • Španělé bojují o turisty, Chorvati o tajemný chodník, Italové s rouškami

    Britská vláda udělala čáru přes rozpočet španělskému turismu, který se snaží i přes zhoršení situace dokázat, že je bezpečnou destinací. Itálii čeká týden veder v rouškách. Chorvaty trápí studené moře a příběh záhadného chodníku.

  • Trumpův bezpečnostní poradce je nakažen koronavirem

    Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien je nakažen koronavirem. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Bloomberg. O'Brien, který nyní pracuje z domácí izolace, je Trumpovým nejbližším spolupracovníkem, u kterého byla nemoc covid-19 diagnostikována.

    Bloomberg uvedl, že infekce byla u O'Briena zjištěna po rodinné sešlosti. Od té doby je v izolaci, nadále ale pracuje.

  • Firma Moderna zahájila velký test vakcíny proti covidu-19

    Americká biotechnologická společnost Moderna dnes oznámila zahájení posledního stadia testů vakcíny proti covidu-19. Studie zvaná COVE se provádí na 30 000 dobrovolnících. Výzkum je součástí operace Warp Speed, která je zaměřená na urychlení vývoje, výroby a distribuce léků a vakcín určených k léčbě covidu-19. Federální vláda podpořila snahu Moderny o nalezení očkovací látky téměř miliardou dolarů (22 miliard korun) a vybrala ji jako první pro rozsáhlé testování na lidech.

    Podle firmy dobrovolníci nebudou vědět, zda dostali léčebnou látku, nebo placebo. Po podání dvou dávek budou vědci sledovat, která ze skupin vykazuje více infekcí, zejména v těch oblastech, kde se virus stále šíří. Podle dnešního sdělení firmy se s testováním začalo ve městě Savannah ve státě Georgia a bude pokračovat v sedmi desítkách dalších míst po celé zemi.

  • Jižní Korea ukazuje světu, jak potlačovat šíření viru

    Když se v květnu objevil koronavirus v jednom z nočních klubů v jihokorejské metropoli Soulu, zdravotnické úřady rychle nasadily elitní tým epidemiologů, databázových specialistů a laboratorních techniků. Vyšetřování, vedené tradičními metodami, ukázalo, že virus se přenesl z jednoho návštěvníka klubu na studenta, dále pak na taxikáře a nakonec na zaměstnankyni skladu, která pracovala se 4000 dalších lidí. Kromě spolupracovníků nakažené podstoupili testy na koronavirus i jejich rodinní příslušníci a další kontakty, takže počet otestovaných dosáhl 9000. O dva týdny později bylo šíření nemoci covid-19 ve skladu v podstatě zastaveno, přičemž počet infekcí spojených s tímto ohniskem dosáhl 152, napsala agentura Bloomberg.

    Práce takzvaných týmů okamžité reakce ukazuje, jak Jižní Korea - která byla na počátku pandemie covid-19 druhou nejhůře postiženou zemí světa - dokázala potlačit šíření koronaviru bez plošných karanténních opatření, která převrátila životy lidí po celém světě vzhůru nohama.

    Soul se zaměřuje na nebezpečná ohniska, většinu občanů ale nechává vést normální život a pokračovat v práci a podnikání. Denní počet nových případů koronaviru v Jižní Koreji nikdy nespadl na nulu, poslední dva měsíce se ale pohybuje převážně mezi 30 a 60 nakaženými poté, co na vrcholu epidemie v této zemi v únoru přibývalo infekcí denně více než 800.

  • Koronavirus se prokázal u domácího mazlíčka

    Jediná prozatím známá informace o nakaženém zvířeti je ta, že šlo o kočku žijící v Británii a otestovanou ve středu 22. července ve Weybridge, Surrey.

  • V bretaňském letovisku kvůli koronaviru znovu uzavřeli pláže

    Místní úřady v bretaňském městě Quiberon znovu od dnešního večera zakázaly přístup na pláže, do parků a zahrad tohoto turistického letoviska na západě Francie. Důvodem je prudký přírůstek nových případů nákazy koronavirem zejména mezi mladými lidmi, uvedla dnes agentura AFP. Zákaz byl vyhlášen už v neděli večer po zjištění nových 54 případů nákazy ve městě.

    Pláže, parky a veřejné zahrady města na stejnojmenném poloostrově jsou tak nyní pro veřejnost uzavřeny od 21:00 do 7:00. Podobné nařízení podle AFP vydal také starosta sousední obce Saint-Pierre Quiberon. „Dosud bylo zjištěno 54 případů, které představují vysoké riziko dalšího přenosu. Zjišťovaní kontaktů těchto nově nakažených pokračuje,“ zdůraznila prefektura. Mladí lidé se podle ní nakazili na soukromých večírcích či při zábavě v barech, charakteristický pro tyto situace je velký počet kontaktů.

  • Hongkong zpřísňuje protikoronavirová opatření

    Hongkongské úřady dnes rozhodly o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Od středy bude v Hongkongu zakázáno shromažďování více než dvou lidí, budou uzavřeny restaurace a lidé budou muset povinně nosit roušky na všech veřejných místech, a to i ve venkovních prostorách, informovala agentura Reuters. V Hongkongu za poslední den přibylo rekordních 145 nových případů nákazy koronavirem. Pevninská Čína dnes oznámila 61 nových případů, což je nejvyšší číslo od poloviny dubna. Lékař, který diagnostikoval první pacienty v čínském městě Wu-chan, zpravodajskému serveru BBC řekl, že podle jeho názoru se místní úřady snažily na počátku skrýt rozsah epidemie covidu-19.

    Hongkong, který má 7,5 milionu obyvatel, od začátku epidemie registruje přes 2 600 nakažených a 20 úmrtí s covidem-19. Postup nákazy se hongkongským úřadům dlouho dařilo úspěšně zvládat, ale v posledních třech týdnech počet místních přenosů infekce roste. Úřady již dříve v červenci zakázaly provoz restaurací po šesté hodině večer, během dne ale mohly fungovat normálně. Nyní budou restaurační zařízení uzavřena úplně. Opatření společně s dalšími vstoupí v platnost ve středu a potrvá sedm dní.

  • Rusko eviduje nejnižší přírůstek nových případů od 23. dubna

    Rusko dnes oznámilo 5 635 nových případů nákazy koronavirem a 85 úmrtí s covidem-19 během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5 765 případů a 77 obětí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa přibližně se 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 818 120 lidí, z nichž 13 354 nákaze podlehlo, což představuje 1,63 procenta všech nakažených. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Agentura Reuters označila denní přírůstek nových případů v Rusku za nejnižší od 23. dubna.

    Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie monitoruje globálně, je Rusko čtvrtou nejvíce zasaženou zemí světa z hlediska absolutního počtu případů, a to po Spojených státech, Brazílii a Indii. V absolutním počtu úmrtí je na jedenácté příčce. Pokud se ale vezme v úvahu počet mrtvých se zřetelem k počtu obyvatel, pak je Rusko podle JHU nyní až na 40. místě. Ruské oficiální údaje budí zejména v západních médiích pochybnosti. Někteří demografové předpokládají, že přesnější obrázek vznikne až porovnáním letošních údajů o úmrtnosti s předchozími lety.

Reklama

Hlavní zprávy