Hlavní obsah

V Číně kvůli covidu vyrostl obří karanténní komplex pro zahraniční cestující

Foto: Profimedia.cz

Pohled na čínskou „mezinárodní zdravotní stanici“ v době, kdy se stavěla.

Reklama

Zatímco země po celém světě znovu otevírají hranice a uvolňují omezení týkající se koronaviru, Peking pracuje na strategii nulového výskytu covidu-19.

Článek

Zdá se, že jen málo zemí je ochotno zajít tak daleko jako Čína, co se týče udržení pandemie covidu-19 na uzdě. Nejnovějším příkladem je karanténní zařízení s 5 000 pokoji, které má být v nejbližších dnech otevřeno v jižní metropoli Kanton.

Obrovský komplex, který se skládá z řad třípatrových budov, byl na okraji města postaven od nuly za necelé tři měsíce. Objekt nahradí hotely rozmístěné po celém Kantonu. Budou v něm pobývat cizinci přijíždějící ze zahraničí, ale i navrátivší se čínští občané. Cílem tohoto kroku je podle CNN omezit vystavení obyvatel dováženým případům nákazy.

Cestující budou přepravováni přímo z letiště autobusem a v pokojích stráví uzavření nejméně dva týdny. Jídlo jim třikrát denně doručí roboti. Každý pokoj je vybaven kamerou pro videohovory i teploměrem s umělou inteligencí. Vše je zkrátka navrženo tak, aby se minimalizoval přímý kontakt s personálem.

„Je to pravděpodobně nejmodernější karanténní centrum na světě – velmi technicky vyspělé a sofistikované,“ řekl Jen-čung Chuang, vedoucí pracovník pro globální zdraví v Radě pro mezinárodní vztahy.

První svého druhu. Zřejmě ne poslední

Mezinárodní zdravotní stanice v Kantonu, jak zní oficiální název nového střediska, je v Číně první svého druhu. Podle odborníků by však mohlo jít o první z mnoha. Čínská vláda podle CNN totiž zintenzivňuje svou nekompromisní strategii nulové tolerance vůči koronaviru.

Ve městě Tung-kuan, vzdáleném od Kantonu asi hodinu jízdy autem, se již „mezinárodní zdravotní stanice“ buduje, tentokrát s 2 000 pokoji. Na jihu Číny v průmyslovém centru Šen-čenu se také plánuje výstavba obdobného zařízení.

„Nejde jen o provizorní opatření. Čínští představitelé zastávají názor, že ukončení této pandemie bude nějakou dobu trvat. Čína bude pokračovat v přísné kontrole svých hranic. Zařízení, jako je toto, slouží jako způsob institucionalizace strategie nulové tolerance,“ řekl Chuang.

Pro většinu cizinců jsou čínské hranice uzavřené již po dobu 18 měsíců. Ti, kterým vláda vstup do země umožnila, stejně jako vracející se čínští občané, se museli a musí podrobit nejméně dvoutýdenní povinné hotelové karanténě, a to včetně těch, kteří jsou plně očkováni.

Virus však opakovaně prolomil čínskou obranu. V květnu způsobila vysoce nakažlivá varianta delta epidemii v jižní provincii Kuang-tung, mimo jiné právě v Kantonu a Šen-čenu. V té době Kuang-tung přijímal 90 procent všech zahraničních cestujících, kteří vstupovali do Číny. Podle zdravotnického úředníka citovaného CNN bylo v jeho 300 zařízeních denně v průměru v karanténě asi 30 000 lidí.

Koncem června se Kuang-tungu podařilo epidemii zvládnout, ale úřady rozhodly, že stávající opatření k zastavení šíření viru nestačí. Vrchní vládní poradce pro veřejné zdraví Čung Nan-šan sdělil státním médiím, že Kuang-čou vybuduje centralizované karanténní zařízení pro všechny příchozí ze zahraničí, aby se prosadila přísnější pravidla.

Projekt se rychle rozběhl, na staveništi pracovalo více než 4 000 dělníků. Zařízení bylo dokončeno na začátku tohoto měsíce a minulý týden se do něj nastěhovalo 184 zdravotníků, kteří se připravují na oficiální zahájení provozu.

Zaměstnanci v izolaci

Čeká je náročný úkol. Komplex je navržen jako bublina, která má být izolována od zbytku města. To znamená, že v izolaci tam budou nejen cestující, ale i zaměstnanci. Zdravotnický personál bude v zařízení pracovat 28 dní, další dva týdny stráví v domácí karanténě, než bude smět vyjít ven, uvedl jeden z úředníků pro čínský web Kuang-čou Daily.

Čína zpřísňuje karanténní opatření pro příchozí ze zahraničí, protože se rozšiřuje seznam zemí, které se otevírají. Minulý týden Spojené státy oznámily, že od listopadu zmírní cestovní omezení pro všechny plně očkované zahraniční návštěvníky.

Na čínských sociálních sítích však sílí výzvy, aby úřady karanténu pro příchozí ze zahraničí prodloužily. Mnozí obviňují čínské cestovatele vracející se ze zahraničí, že virus do Číny přivezli, zejména po posledním výskytu v jižní provincii Fu-ťien.

Původně odborníci radící vládě označili za pravděpodobný zdroj nákazy muže, který se před více než měsícem vrátil ze Singapuru, přestože po příletu absolvoval 21denní karanténu, během níž byl devětkrát negativně testován na virus. Průměrná inkubační doba delta varianty viru je přibližně čtyři dny.

Později zdravotníci tuto teorii odvolali a uvedli, že muž se pravděpodobně nakazil během centralizované karantény. Toto vysvětlení však internetové výzvy ke zpřísnění požadavků na karanténu příliš neuklidnilo, píše CNN.

Pokročilá očkovací kampaň

Čína přistoupila k přísnější karanténě navzdory tomu, že v očkování dosáhla velkých pokroků. Začátkem tohoto měsíce úředníci oznámili, že očkování místními vakcínami podstoupila již miliarda lidí, což představuje 71 procent z 1,4 miliardy obyvatel Číny. To je více než v mnoha zemích, které otevřely své hranice.

Nové karanténní zařízení v Kantonu bude otevřeno v době konání čínského veletrhu dovozu a vývozu, jenž začíná 15. října. Tato akce, která se koná dvakrát ročně a je známá také jako Kantonský veletrh, je největší obchodní výstavou v Číně a obvykle se jí účastní desítky tisíc společností z celého světa.

Veletrh, který se během pandemie konal online, se příští měsíc vrátí do reálného světa. Účast na něm však bude omezena na vývozce a kupující, kteří již sídlí v Číně. Pro všechny zahraniční účastníky již budou platit zpřísněná pravidla, tedy povinnou karanténou strávit 21 dní místo 14.

Chuang, odborník z Rady pro zahraniční vztahy, uvedl, že navzdory obrovské rozloze zařízení pravděpodobně nestačí na to, aby pojmulo všechny příchozí cizince. „Jen se nad tím zamyslete. Jeden mezinárodní let obvykle přepravuje 300 osob. Všichni musí být umístěni do karantény a zůstat zde nejméně 21 dní. To se rychle zaplní,“ řekl.

Reklama

Doporučované