Hlavní obsah

V Číně zatkli šéfa videosekce obchodu Alibaba. Vedení firmy se protáčí v rychlých obrátkách

Foto: Redakce Seznam

Čínská policie zatkla šéfa videosekce Alibaby.

Reklama

Jedna z nejrychleji rostoucích světových firem – čínský obchodník Alibaba – má problém. Šéf jejich videosekce Yang Weidong byl v Číně zatčen. Je podezřelý z finančních machinací.

Článek

Čínský elektronický obchod Alibaba přišel o jednoho ze svých vedoucích. Policie v Číně zatkla konkrétně prezidenta videosekce firmy Yanga Weidonga. Podle televize CNN čelí podezření z přijímání „nevhodných” plateb.

Společnost sama v úterý podala vyjádření k incidentu u Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států. Uvedla v něm, že Yanga odvolala z jeho pozice v čele streamovací služby Youku a čínská policie ho nyní vyšetřuje.

„Alibaba Group se věrně řídí nejvyššími standardy obchodního chování. Netolerujeme žádné podoby neetického a protiprávního počínání,” napsala Alibaba ve svém vyjádření.

Internetový prodejce neposkytl žádné podrobnější informace k zatčení Yanga. V prohlášení uvedl akorát to, že proběhlo již v pondělí. Mluvčí firmy odmítla vyjádření jakkoliv doplnit.

Policisté z Pekingu či města Chang-čou, ve kterém Alibaba sídlí, nebyli pro komentář médiím ve středu k zastižení.

Aféra ve vedení jedné z nejrychleji rostoucích světových firem přichází ve chvíli, kdy se samotná Alibaba nachází uprostřed předávání a nyní zároveň koncentrování vedoucích pozic.

Zakladatel společnosti Alibaba Group Jack Ma v září oznámil, že odstupuje ze své pozice generálního předsedy představenstva. Podle deníku The Independent ho nahrazuje Daniel Zhang, který je zároveň výkonným ředitelem firmy.

Po zatčení Yanga prodejce ihned jmenoval jeho nového nástupce. Hlavou videosekce Youku se má stát Fan Luyuan, který Yanga v jiné, nadřazené pozici nahradil již minulý měsíc. Mimo streamovací službu šéfuje i celému oddělení digitálních služeb a zábavní divize, které v posledním čtvrtletí oznámilo finanční ztrátu převyšující 12,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované