Hlavní obsah

V Číně zrušili za měsíc premiéru čtyř velkofilmů. Cenzura i nejistota filmařů sílí

Foto: Youtube.com

Scéna z čínského válečného filmu Osm set.

Reklama

Čtyři čínské velkofilmy byly na poslední chvíli a bez uspokojivého vysvětlení staženy z kin během jediného měsíce. Na případ na svém webu upozornila americká televize CNN, podle které jde velmi pravděpodobně o práci čínské cenzury.

Článek

Že veškeré filmy v Číně kontroluje cenzura, není tajemstvím. Zrušení premiér čtyř velkorozpočtových filmů, které se navíc podle všeho nedotýkají typicky kontroverzních témat, během jednoho měsíce ale podle CNN naznačuje, že cenzura v Číně přitvrzuje. Nově stažené filmy Osm set a Ukrytý meč jsou válečné, snímek Poslední přání je temnou komedií o umírajícím muži a jeho touze po zbavení se panictví a drama Lepší dny se točí kolem studentky střední školy, která se spřátelí s drobným zlodějíčkem.

Cenzura čínských filmů a televizí se v posledních letech skutečně vystupňovala. Některé filmy byly například zakázány kvůli tomu, že obsahovaly homosexualitu, hip hop nebo také tetování.

Zrušení plánovaných premiér filmaři oznámili fanouškům přes oficiální stránky filmů na sociálních sítích většinou s žádným nebo jen s velmi neurčitým a podezřelým vysvětlením. Zaznívaly fráze o zrušení z produkčních a tržních důvodů s tím, že se jedná jen o posunutí termínu. Náhradní termín uvedení ale zatím ani v jednom případě nebyl oznámen.

Důležité výročí

Podle zdroje z čínské filmařské společnosti, který si z obav před politickou dohrou přál zůstat v anonymitě, by za přísnou cenzurou mohlo stát blížící se 70. výročí založení Čínské lidové republiky. To Čína oslaví 1. října a podle zdroje CNN jde o důležitou událost, která může cenzory komunistické strany znervózňovat. Například film Osm set oslavuje boj čínských vojáků proti Japoncům, což se cenzorům mohlo znelíbit proto, že šlo nacionalisty, kteří později v občanské válce bojovali proti komunistům.

Pokud se nakonec filmy do kin vůbec nedostanou a nevydělají žádné peníze, může to pro produkce, které se na nich podílely, znamenat finanční katastrofu. Oficiální údaje o rozpočtech jednotlivých filmů nejsou k dispozici. Snímek Osm set ale podle odhadů stál asi 80 milionů dolarů. Ušlý zisk však může být mnohem vyšší.

Čínský filmový průmysl je totiž podle CNN druhý největší na světě, hned po tom americkém. Stejně jako v USA může úspěšný letní trhák vydělat miliony i v Číně. Například nejvýdělečnější čínský film současnosti Wolf Warrior 2 vydělal od léta 2017 jednu miliardu amerických dolarů.

Současný stav podle CNN šíří filmovým průmyslem v Číně nejistotu. Cenzura se v zemi zpřísňuje už roky. V roce 2018 čínská vláda zrušila úřad pro kontrolu publikací, filmů, televizí a rádií a cenzura se přesunula plně pod správu vládnoucí komunistické strany. Ta oficiálně dohlíží na scénáře všech čínských filmů.

Podle nejmenovaného zdroje CNN není pravděpodobné, že se v budoucnu situace změní k lepšímu „Samozřejmě že tento rok je 70. výročím založení ČLR, ale v předvídatelné budoucnosti tady bude každý rok něco velkého. Prostředí se tady v budoucnu bude jen zhoršovat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované