Hlavní obsah

O osudu Jie Ťien-minga nic nevím. Česká CEFC bude do několika dnů oddlužená, slibuje Jaroslav Tvrdík

Co znamenají finanční trable čínské CEFC pro investice v Česku? Jaroslav Tvrdík na Seznamu.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před třemi lety prezident Miloš Zeman oznámil, že čínské investice v Česku dosáhnou do roku 2020 víc než 200 miliard. Proč zůstalo převážně jen u očekávání? A jak se problémy zadlužené CEFC podepíšou na její evropské odnoži vedené Jaroslavem Tvrdíkem?

Článek

Vlajkovou lodí čínských investic měla být firma CEFC, kterou v Evropě zastupuje bývalý politik Jaroslav Tvrdík. Oproti očekávání Hradu ale Čína zůstává na chvostu mezi zahraničními investory. Loňské přímé investice podle ČNB klesly na necelých šest miliard korun, zhruba polovinu z roku 2016.

„Mezi roky 2005–2010 tady nebyly žádné čínské investice. Takže za předchozích vlád ta spolupráce vůbec nefungovala,” komentuje klesající čínské investice místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Jen částka, kterou společnost dala do fotbalové Slavie, se podle něj pohybuje kolem dvou miliard.

Čínská CEFC ale zažívá turbulentní období, které odstartovalo vyšetřování Jie Ťien-minga, bývalého muže číslo jedna ve společnosti. Firma navíc podle agentury Reuters padá na dno a už dva měsíce nevyplácí mzdy. „Krize čínské CEFC je velmi smutná. Čínské ústředí CEFC jsem nenavštívil a o dění v centrále CEFC China nechci spekulovat,” říká ve Výzvě Tvrdík.

Zhruba čtyři tisíce zaměstnanců CEFC v Česku podle něj ale obavy mít nemusejí. „CEFC Europe a další naše aktiva fungují tak, jako před tou krizí,” říká Tvrdík.

„Je logické, že se to českých aktiv dotklo. Změní se přístup k finančním zdrojům, ke strategii firmy. Včerejším dnem ale považuji tu krizi pro česká aktiva za ukončenou. Včera zaslal předseda představenstva společnosti CITIC Group naší financující instituci, společnosti J&T, závaznou bankovní garanci, že je připravený do pěti dnů uhradit částku kolem 450 milionů eur. Předpokládám, že J&T tohoto práva využije,” popisuje Tvrdík, jak by se měla česká část CEFC zbavit dluhů, za které ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo stadionem fotbalové Slavie.

V minulých dnech bylo prezentováno, že čínská státní Citic Group získá podíl 49 % v CEFC Europe a finančně ji tak postaví na nohy. Jaroslav Tvrdík specifikoval, že k vytvoření společného podniku CEFC Shanghai a Citic Group došlo v Hongkongu, a to v uvedených akcionářských poměrech.

Nesouhlasná reakce z J&T Private Investments

Na rozhovor s Jaroslavem Tvrdíkem zareagovala společnost J&T Private Investments, která potvrdila, že obdržela dopis, o němž Tvrdík hovoří. Lze tedy dovodit, že jde o dopis obsahující zmíněnou závaznou bankovní garanci.

„Součástí tohoto dopisu je požadavek Citic Group na jeho důvěrnost. Podle našich informací jej ale mají k dispozici i třetí strany, které nejsou součástí této transakce. Zároveň o něm Jaroslav Tvrdík veřejně hovoří v médiích. Tento krok oficiálního představitele CEFC Europe nás znepokojuje,” uvádí se v prohlášení J&T Private Investments.

A pokračuje: „Informace o bankovní záruce nejsou pravdivé, závazek mlčenlivosti nám ale neumožňuje poskytnout bližší informace.”

Na závěr J&T Private Investments dodává: „Podle našich informací jediným akcionářem CEFC Europe je nadále společnost SHANGHAI HUAXIN GROUP (HONGKONG) LIMITED. S akciemi CEFC Europe není možné disponovat bez vědomí J&T Private Investments.”

Podepíšou se problémy české CEFC na fungování fotbalové Slavie? Hrozí rozprodávání nemovitého majetku a reprezentačních budov? Dotknou se problémy například i strojírenské firmy Žďas?

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované