Hlavní obsah
Online

Vláda schválila nouzový stav. U stolu v hospodě smí být nejvíce 6 lidí

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Nouzový stav v Česku bude vyhlášen od půlnoci na pondělí 5. října. Trvat bude jeden měsíc. Nouzový stav podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly umožní státu rychleji reagovat na aktuální situaci při vyhlašování nových opatření i distribuování zdravotnického vybavení. Prymula dodal, že opatření budou mírnější než na jaře.

- Od 5. října do 18. října ministr zakázal vnitřní hromadné akce nad 10 lidí, u venkovních je limit 20 lidí. Zároveň ruší operní, muzikálová a jiná představení, u nichž podle něj dochází k velkému šíření koronaviru. V restauraci u jednoho stolu bude moct sedět maximálně 6 lidí. V obchodech žádná nová opatření nejsou.

- Profesionální sport se bude hrát bez diváků, stejně tak nebudou probíhat velké koncerty. Obecně budou zakázány aktivity spojené se zpěvem. Opery, muzikály jsou na 14 dnů zakázány. Stejně tak nesmí děti na základních školách zpívat v hodinách hudební výchovy.

- V rizikových oblastech podle semaforu budou na 14 dnů uzavřeny střední školy a výuka bude probíhat online.

- Dopoledne vláda v Poslanecké sněmovně vysvětlovala, proč je nouzový stav nutné zavést. „Dostáváme se na počty, které začínají omezovat kapacitu našeho systému,“ řekl Prymula poslancům s tím, že současná kapacita je stále dostačující, ale v tuto chvíli už nejsou v nemocnicích neobsazená lůžka a v případě dalšího nárůstu, by se tak musela omezovat další péče na úkor covid pozitivních pacientů.

- U svateb bude limit třicet osob. Omezení ale začne platit od 19. října, aby se na ně svatebčané mohli připravit.

  • MF připravilo na příští rok rozpočet se schodkem 320 miliard Kč

    Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun, uvedla Česká televize. Návrh podle informací ČTK nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Sněmovna schválila v červenci zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun kvůli dopadům šíření koronaviru. Původně ministerstvo naplánovalo pro letošní rok schodek 40 miliard korun.

  • V úterý stoupl v ČR o pětinu počet hospitalizovaných s covidem-19

    V úterý přibylo v Česku oproti pondělku 151 hospitalizovaných s nemocí covid-19, což je nejvyšší nárůst za jediný den od březnového začátku epidemie v zemi. Počet hospitalizovaných tak stoupl téměř o pětinu na 976. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Z nakažených koronavirem, kteří jsou nyní v nemocnicích, jsou více než dvě stovky ve vážném stavu. Nárůst počtu těžkých případů za úterý byl mírnější než celkový přírůstek hospitalizovaných. Množství těžce nemocných vzrostlo asi o desetinu.

  • V Praze přibylo 587 nakažených, podstatně víc než předchozí den

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin 587 případů koronaviru, to je o 181 víc než v úterý. V hlavním městě nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 zrychluje od pondělí, dnes se přiblížil dosud rekordnímu přírůstku 601 z minulého čtvrtka. Vyplývá to z údajů na webu hygienické stanice.

  • Prymula: za několik měsíců jsme ztratili zábrany

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je zvládnutí situace v rukou lidí, kteří by měli dodržovat bezpečnostní opatření. „My jsme několik měsíců zpátky ztratili zábrany a mysleli si, že virus se už nevrátí. To nevyřeší jakýkoliv ministr či premiér, ale my všichni. Mně lidé posílají fotografie, jak se chovají v restauracích v Krkonoších na straně polské a na straně české. V Polsku je obsluha v rouškách, každý stůl dezinfikován a označen. V zařízeních na naší straně, mám to zdokumentované fotografiemi, je půlka obsluhy bez roušky a nikdo neřeší, že by se měly stoly dezinfikovat,“ upozornil.

  • Církevní obřady do 100 osob a bez zpěvu

    Zpívání je nově zakázáno i v kostelích při církevních obřadech. Ty se od 5. října mohou konat jen do 100 osob při dodržení odstupů a roušek. Všichni zároveň musí sedět.

  • Plesová sezona je v ohrožení

    Na následujících 14 dnů jsou zakázány i plesy, jak to s nimi bude dál, ještě ministr zdravotnictví neví. „Budeme ještě dále diskutovat, jak by mohly fungovat,“ uvedl Roman Prymula.

  • Změní se i vyučování ve školách, hudební výchova bude bez zpěvu

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) představil i nová opatření pro školy. Děti na prvním stupni základní školy budou mít nově hudební výchovu bez zpěvu. Druhé stupně si rovněž nezazpívají a zároveň se jim změní i tělesná výchova, místo které jsou nově doporučeny pohybové aktivity venku. Střední školy v oblastech, které jsou na semaforu oranžové či červené, přecházejí na 14 dnů na distanční výuku.

  • V restauraci u stolu jen v šesti lidech

    Nová opatření se podle Romana Prymuly nedotknou obchodů. Změny naopak dozná návštěva restaurace, kde bude moci u jednoho stolu sedět maximálně 6 lidí. „Nechceme, aby se aktivity, které jsou spojeny s oslavami, přesunuly do restauračních zařízení, kde by zase docházelo k přenosu,“ vysvětlil Prymula. Od 19. října rovněž bude platit nový limit pro svatby, a to 30 osob.

  • Sportovní utkání budou jen do 130 osob

    Nové podmínky budou mít i sportovní utkání, limit u nich bude 130 osob. „Do limitu se vejdou celé realizační týmy, zabezpečovací personál, personál televizí a podobně,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

  • Prymula na 14 dní zrušil operu či muzikály

    Od 5. října budou součástí nových opatření i změny v kultuře a hromadných akcích. Tou nejzávažnější asi bude zákaz všech kulturních akcí se zpěvem. Nebudou se tedy konat operní či muzikálová představení. „Zpěv je jednou z rizikových aktivit, dochází jím k šíření,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Divadla budou moci fungovat až do 500 osob, novinkou bude zrušení přestávky na občerstvení. Vnitřní hromadné akce se budou moci konat do 10 lidí, venkovní do 20 lidí. Výjimky budou stejné jako na jaře, tedy podnikatelské aktivity, výkon povolání či zasedání zastupitelstev. Tvrdé podmínky podle Prymuly budou trvat 14 dní, tedy do 18. října.

  • Vláda schválila nouzový stav

    Nouzový stav v České republice bude platit od půlnoci na pondělí 5. října. Trvat bude jeden měsíc. Bližší informace členové vlády představí na tiskové konferenci, kterou očekáváme.

  • Hlasování z auta pro lidi v karanténě skončilo

    Pro lidi, kteří jsou v karanténě kvůli nemoci covid-19, se v 15:00 uzavřela místa, kde mohli přímo z auta volit do krajských a senátních voleb. Tzv. drive-in stanoviště byla otevřena od 07:00 a byla zřízena v každém okrese a v Praze na Letné a na Proseku. Podle zjištění ČTK byly volby z auta bez problémů, vzhledem k nižší účasti bylo hlasování plynulé. Volební účast oznámí Ministerstvo vnitra ve čtvrtek dopoledne.

  • Hradecká nemocnice prodlouží odběrové časy

    Odběrové centrum ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové od 1. října o tři hodiny prodlouží provozní dobu. Lidé budou moci na odběry přijíždět od 7.30 do 18.30, doposud bylo centrum v provozu pouze do 15.30. Důvodem pro rozšíření provozní doby je větší plynulost a také příprava na zvýšený zájem o testování. „V posledních dnech se počet odběrů pohybuje mezi 350 až 400 denně,“ informoval mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

  • Babiš vytkl Prymulovi komunikaci ohledně opatření

    Premiér Andrej Babiš vytkl ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi komunikaci ohledně chystaných opatření či nouzového stavu. Nejdřív by to měl řešit s kolegy ve vládě, řekl v dnešní debatě lídrů sněmovních stran na Blesk.cz. Předpokládá, že komunikace se vylepší. Na chaotické zveřejňování plánovaných opatření ve sněmovní debatě dnes upozorňovali předsedové opozičních stran. „Nejsem spokojený. A já jsem to panu ministru Prymulovi vytknul, protože měl nejdřív komunikovat s kolegy,“ řekl Babiš. „Já jsem jasně řekl panu Prymulovi, aby si zařídil, aby za celý resort komunikoval jenom on. Aby nekomunikoval každý ředitel, imunolog fakultní nemocnice a podobně. Má komunikovat minimálně, ve středu a v pátek, kdy je semafor. A ať komunikuje sám,“ uvedl premiér.

  • V Královéhradeckém kraji budou volby kvůli covidu-19 v domovech seniorů

    V Královéhradeckém kraji budou ve čtvrtek volit lidé ve speciálních okrscích ve třech domovech důchodců, v nichž byla kvůli výskytu koronaviru vyhlášena karanténa. Za voliči přijede mobilní volební tým do krajských domovů seniorů v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku a v Polici nad Metují na Náchodsku a do soukromého domova důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku.

  • Jágrová: Nákazu mimo domov či práci hygienici v Praze nezjistí

    V Praze se nedaří dohledávat místa nákazy novým typem koronaviru, pokud jím není domácnost nebo zaměstnání. Novinářům to dnes řekla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Na obvolávání nakažených se podílí 130 zaměstnanců a 200 až 300 dalších lidí volá kontaktům. Nedaří se nakažené kontaktovat do 48 hodin, dodala. „Aktuálně se v Praze blížíme 15 000 hlášených případů onemocnění, což je velmi vysoké číslo,“ uvedla Jágrová. „Máme asi třetinu pacientů, kteří se nakazili v rodině, třetinu na pracovišti a zbytek přenosů není určený,“ uvedla. V některých dnech se nezjištěná místa nákazy podle ní pohybují až kolem 50 procent. „Mnoho lidí si nevybavuje, kde se mohli nakazit. Neuvádějí nějaké konkrétní místo. A jak je případů velmi mnoho, tak se nedaří na společný zdroj nákazy přijít,“ dodala.

  • Obrazem: Volby z auta začaly

    Krajské a senátní volby začnou až v pátek, lidé v karanténě kvůli koronaviru ale mohou hlasovat už dnes. Využít mohou tzv. drive-in stanovišť, která byla zřízena v každém z okresů.

  • Slovensko vyhlásí nouzový stav ve čtvrtek

    Zatímco v Česku se o nouzovém stavu ještě jedná, Slovensko už o něm rozhodlo. Platit bude od čtvrtka, prozatím byl vyhlášen na dobu 45 dnů. Rozhodla o tom dnes vláda, oznámil na internetu premiér Igor Matovič.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy