Hlavní obsah
Online

V Česku je 106 ohnisek covid-19, dohledat se ale podaří 70 % nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Ministra o tom informoval v pátek.

- V pondělí přibylo v Česku 135 potvrzených případů koronaviru. Od začátku epidemie se dosud v ČR nakazilo 22 056 lidí. Z nemoci se jich vyléčilo 16 342, obětí je 415. V Česku tak nyní je 5299 nakažených. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví.

- Čeští turisté potřebují od pondělí při návratu ze Španělska negativní test na koronavirus, jinak musí jít do karantény. Výjimku mají pouze lidé přilétající z Kanárských ostrovů, lidé, kteří strávili v zemi méně než 12 hodin, a děti do pěti let. Je to v důsledku zařazení Španělska mezi rizikové země s ohledem na šíření nákazy koronavirem.

- V Česku je teď 106 ohnisek nemoci covid-19. Lidé se nejčastěji nakazí v rodině, nákazu si přinesou například z dětského tábora, večírku, ale i chmelové brigády. V poslední době souvisí případy také s fotbalovými kluby nebo svatbami. Podle členů týmu Chytré karantény se daří dohledávat zdroj nákazy u více než 70 procent lidí. Ty je pak možné přiřadit ke konkrétnímu ohnisku nákazy.

Dění doma i ve světě Seznam Zprávy sledovaly i v neděli:

  • Rodiče budou moci zlínské prvňáčky doprovodit první den do školy

    Rodiče prvňáčků budou moci první školní den přes pandemii koronaviru doprovodit své děti do všech zlínských škol. Každá škola si zorganizuje první školní den po svém, někde půjdou například žáci prvních tříd do školy později než ostatní děti. Pokud se situace nezmění, se všemi prvňáčky budou moci rodiče do školy, řekla náměstkyně zlínského primátora Kateřina Francová (STAN), která dnes jednala s řediteli městských základních a mateřských škol.

  • Počet nakažených koronavirem ve Francii za den vzrostl o 1955

    Počet nakažených koronavirem ve Francii za poslední den vzrostl o 1955, uvedlo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. Jak napsala agentura Reuters, jde o menší nárůst než v neděli, kdy úřady informovaly o 4897 nových případech infekce během uplynulých 24 hodin. Kvůli vzrůstajícímu počtu nakažených dnes německá diplomacie vydala varování pro cesty do Paříže a na francouzskou Riviéru, známou také jako Azurové pobřeží.

    Německé ministerstvo zahraničí vydalo dnes večer v reakci na dění ve Francii varování pro své občany. Jak uvedlo, jestliže to není nezbytné, lidé by se měli vyhnout všem cestám do oblasti francouzské metropole a na Azurové pobřeží, které zahrnuje i města Marseille či Nice.

  • Kde budou povinné roušky od 1. září

    Od 1. září se mění povinnost pro nošení roušek. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo přehled, kde bude nutné roušky nosit.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Kde budou povinné roušky od 1. září

  • V Řecku přibývá nakažených

    Řecko dnes oznámilo 170 potvrzených nákaz za den. Je to výrazně méně než o den dříve, kdy hlásilo 284 nově potvrzených případů, což byl nejvyšší denní nárůst od počátku pandemie. Úmrtí spojené s covidem-19 v Řecku za posledních 24 hodin nepřibylo žádné. Od počátku pandemie se v této zemi s téměř 11 miliony obyvatel potvrdilo 8819 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, z toho 242 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.

  • Šíření nákazy zpomaluje v Portugalsku

    Portugalsko zaznamenalo za poslední den 123 případů nákazy koronavirem a pět úmrtí spojených s covidem-19. Po vyšších denních počtech z počátku července se tento měsíc epidemická situace v Portugalsku už výrazně zlepšila. Celkem se v této zemi s 10 miliony obyvatel potvrdilo 55 720 nakažených, z toho 1801 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.

  • Havlíček: Kurzarbeit by měl být univerzální pro mimořádné situace

    Ministerské týmy budou v následujících týdnech připravovat parametry takzvaného kurzarbeitu. Nový zákon by měl být univerzální, aby vláda v případě mimořádné situace mohla rychlým nařízením na takový stav reagovat. Mohl by fungovat odvětvově nebo i regionálně. Sloužit by měl jen firmám, které se dostanou do krátkodobých problémů a budou po této pomoci schopny dále fungovat. Legislativní ukotvení kurzarbeitu je do konce října možné zvládnout. Novinářům to po dnešní schůzce s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

  • V nemocnici Kosmonosy má covid-19 devět lidí

    V kosmonoské psychiatrické nemocnici na Mladoboleslavsku se k dnešku koronavirem nakazilo osm pacientek, z nich jedna s onemocněním zemřela. Nemoc má i jedna sanitářka. Na testy půjde 80 lidí, z toho 32 pacientů, ostatní jsou členové personálu, řekla dnes ČTK mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Na výskyt onemocnění v zařízení upozornila televizní stanice CNN Prima News.

    Covid-19 se objevil na jednom z oddělení. Pacientka, která zemřela, trpěla i dalšími závažnými onemocněními. Ihned po zjištění prvního pozitivního případu hygienici zavedli v zařízení protiepidemická opatření. „Je tam zákaz návštěv,“ uvedla Šalamunová. Podle ní byly vydezinfikovány prostory nemocnice a pracovníci vyčlenili izolované prostory pro nakažené. Lidé, se kterými byli pozitivně testovaní v kontaktu, jsou v karanténě. Podle Šalamunové by do konce týdne měly být výsledky testování kontaktů nakažených.

  • Ve Španělsku se potvrdilo už přes 400 000 nakažených koronavirem

    Ve Španělsku se potvrdilo už 405 437 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, což je ve srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) devátý nejvyšší počet na světě. Celkový počet infikovaných od počátku pandemie ve Španělsku překročil hranici čtyři sta tisíc poté, co ministerstvo zdravotnictví započetlo 19 382 nových nakažených, z toho ale za poslední den přibylo jen 2060 případů. V pátek to bylo 3650 za předchozích 24 hodin, což byl nejvyšší denní nárůst od konce dubna. O víkendu ministerstvo nová čísla neoznamovalo.

    „Počty nakažených výrazně stoupají a musíme být velmi opatrní. Přibylo přes 19 000 případů, ačkoliv mnohé z nich jsou z dřívějších dnů,“ uvedl dnes hlavní španělský epidemiolog Fernando Simón. Informoval také, že v současnosti je ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, přes 5484 hospitalizovaných, z toho 658 na jednotkách intenzivní péče.

  • V Česku je aktuálně 5299 nakažených

    V pondělí přibylo v Česku 135 potvrzených případů koronaviru. Od začátku epidemie se dosud v ČR nakazilo 22 056 lidí. Z nemoci se jich vyléčilo 16 342, obětí je 415. V Česku tak nyní je 5299 nakažených. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví.

  • Babiš s Petříčkem se 31. srpna ve Slovinsku zúčastní konference

    Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se 31. srpna zúčastní Bledského strategického fóra ve Slovinsku. Téma letošního ročníku konference je „Výzvy a příležitosti v postcovid-19 světě: sousedé - regiony - globální svět: partneři, nebo rivalové?“ Vyplývá to z materiálů, které dnes vláda schválila.

  • Prodloužení pracovních víz do 16. listopadu vláda schválila

    Prodloužení víz zahraničním pracovníkům o další dva měsíce do 16. listopadu kvůli koronavirové epidemii vláda na dnešním zasedání schválila. Vyplývá to z výsledků jednání na webu kabinetu. Návrh Ministerstva vnitra podmiňuje prodloužení dokladu tím, že zaměstnavatel uzavře s pracovníkem smlouvu o trvání pracovněprávního vztahu do poloviny listopadu. Platnost víz zahraničních pracovníků kabinet prodloužil už při skončení nouzového stavu 17. května.

  • Vláda odmítla jednorázový příspěvek 500 Kč pro kraje a Prahu

    Vláda dnes odmítla senátní návrh, aby kraje a Praha dostaly od státu jednorázový příspěvek 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru. Novinářům to po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Proti návrhu se vedle jejího resortu postavilo při podávání připomínek i Ministerstvo pro místní rozvoj.

  • Vědci poprvé potvrdili, že se lze koronavirem nakazit dvakrát

    Vědci z Hongkongské univerzity v pondělí zveřejnili první popis případu opětovné nákazy koronavirem. Muž z Hongkongu si druhou nákazu virem SARS-CoV-2 přivezl ze Španělska, poprvé se nakazil v Číně.

  • V Česku je aktuálně 106 ohnisek covid-19

    V Česku je teď 106 ohnisek nemoci covid-19. Novinářům to dnes za tým chytré karantény řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla. Lidé se nejčastěji nakazí v rodině, nákazu si přinesou například z dětského tábora, večírku, ale i chmelové brigády. V poslední době souvisí případy také s fotbalovými kluby nebo svatbami, doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Stále se vyskytují také ve zdravotnických zařízeních nebo zařízeních sociálních služeb. Minulý týden v pátek přesáhl poprvé od začátku epidemie denní přírůstek pozitivně testovaných 500 případů. Podle členů týmu chytré karantény se daří dohledávat zdroj nákazy u více než 70 procent lidí. Ty je pak možné přiřadit ke konkrétnímu ohnisku nákazy.

  • Itálie začala s testy vakcíny proti covid-19 na dobrovolnících

    Itálie dnes začala s testováním možné vakcíny proti covid-19 na dobrovolnících. Pokud se látka prokáže jako účinná, dostupná by mohla být na jaře 2021. Světová zdravotnická organizace (WHO) zároveň vyzvala země světa, aby se spojily v jednom projektu na financování a distribuci vakcín, píše Reuters.

    Římský Ústav Lazzara Spallanzaniho, který se specializuje na infekční nemoci, v následujících týdnech možnou vakcínu otestuje na 90 lidech. Ředitel zdravotnického oddělení nemocnice Francesco Vaia vysvětlil, že první pacient zůstane čtyři hodiny po podání vakcíny na pozorování v nemocnici a pak bude propuštěn do domácí péče; lékaři ho budou sledovat po dobu 12 týdnů.

    „Uvidíme, jestli se projeví nějaké vedlejší účinky a vytvoří se protilátky,“ uvedl Vaia, podle kterého se bude druhá fáze testování konat v místech s vyššími počty nakažených, jako je například Mexiko nebo Brazílie. Vakcínu s názvem GRAd-COV2 vyvinula římská společnost ReiThera. Dosavadní testy, včetně těch na zvířatech, přinesly pozitivní výsledky, oznámil region Lazio, kam hlavní město spadá.

  • V letoviscích sílí covid. V Chorvatsku padl rekord čtyřikrát za týden

    Chorvatsko a Řecko se v posledních dnech potýkají s rekordním nárůstem nakažených koronavirem. Nejvyšší čísla za poslední měsíce zaznamenaly i Francie a Itálie. Švýcarská Ženeva láká turisty na dárkovou kartu.

  • Programy Antivirus A a B se prodlouží do října

  • Odbory žádají při kurzarbeitu vyšší náhradu výdělku

    Odbory nesouhlasí s tím, aby lidé na takzvaném kurzarbeitu dostávali 60 procent svého průměrného výdělku. Požadují stanovení vyšší náhrady. Novinářům to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. O podobě kurzarbeitu, tedy zkrácení pracovní doby při nedostatku práce, mají jednat šéfové koaličních stran. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív oznámila, že by nový kurzarbeit měl začít fungovat od ledna.

  • Češi se podle cestovních kanceláří předčasně z Chorvatska nevracejí

    Češi neukončují předčasně dovolenou v Chorvatsku kvůli tamní epidemiologické situaci. Rostoucí počet případů koronaviru ani příliš nesnižuje zájem o tuto destinaci. Lidé se více dotazují na podmínky cesty k Jadranu, vyplynulo z vyjádření zástupců cestovních kanceláří na dotaz ČTK.

Reklama

Hlavní zprávy