Hlavní obsah

V ČSOB propustí stovky zaměstnanců, podle odborů začnou výpovědi padat i v dalších bankách

Hlavním důvodem chystaného propouštění je, že bance rostou mzdové náklady.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výpověď mohou dostat pracovníci na centrálách i v regionech. Banka navyšovala mzdy, chce proto škrtat. Jinde se mají rušit pobočky.

Článek

Do konce roku chce ČSOB propustit  zhruba čtyři stovky lidí. Hlavním důvodem je, že bance rostou mzdové náklady. V letošním roce se podle pololetních výsledků investice do mezd a odměn pro zaměstnance zvedla o sedm procent.

Redakci Seznamu to potvrdily tři zdroje s tím, že banka by zároveň měla nabrat přes sto nových lidí.

Podle mluvčího ČSOB Patrika Madleho musí nejdříve proběhnout interní analýza. Nechtěl proto komentovat ani počty propuštěných, ani jejich pozice.

„Aktivně hledáme řešení, které nám pomůže dosáhnout našeho cíle bez nutnosti hromadného propouštění. Nelze však vyloučit, že některé pozice mohou zcela zaniknout. Jelikož se zaměřujeme na nabízení nových a inovativních digitálních řešení našim klientům, vznikne celá řada nových pozic, které chceme nejdříve nabídnout interním kandidátům,“ uvedl pro Seznam Zprávy Patrik Madle.

V květnu přitom jeden ze dvou odborových svazů v ČSOB vyhlásil stávkovou pohotovost, jež stále platí. Moderní odbory požadovaly navýšení mezd, vzhledem k tomu, že se bance v minulém roce dařilo - vykázala zisk 17,5 miliardy.

Podle odborů není ČSOB jedinou bankou, která se chystá propouštět.

„Nerozumíme tomu, banky hledají každý den dohromady mezi třemi sty, čtyřmi sty až tisícovkou pracovníků a přitom se chystají propouštět,“ říká František Hupka, předseda Odborových svazů pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví. 

Podle Hupky si chtějí odbory pohlídat, aby se neopakoval scénář z minulosti, kdy banky sice propustily zaměstnance, ale po čase jich nabraly ještě více.

Reklama

Související témata:

Doporučované