Hlavní obsah

V ČSSD roste nespokojenost: Vedení je zbabělé, lídra chceme do Vánoc

Foto: vlada.cz

Jana Maláčová zatím oficiálně neřekla, zda ve vedení ČSSD nahradí Jana Hamáčka, který po prohraných volbách ohlásil konec.

Reklama

Nejstarší politickou stranou po fiasku ve volbách dál otřásají spory. Části straníků vadí, že vedení strany od voleb nekomunikuje. „Je to zbabělost,“ reagují někteří.

Článek

Volební propadák vládní ČSSD vzal na sebe lídr Jan Hamáček. Krátce poté, co bylo jasné, že sociální demokracie získala jen 4,7 procenta hlasů a do Sněmovny neprojde, ohlásil její šéf rezignaci.

Zároveň na 25. října svolal předsednictvo a stáhl se do ústraní. Straníkům teď vadí, že odpovědnost za historickou porážku nepřevzalo celé vedení.

Po volbách mlčí také místopředsedkyně strany a končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Omezila se jen na několik krátkých zpráv na Twitteru. Reportérovi Seznam Zpráv v SMS odpověděla, že se vyjádří v dalších dnech.

Další oslovení členové vedení nereagovali. Straníci přešlapování tvrdě kritizují. „Nesvolat 14 dní předsednictvo po takových volbách považuji za zbabělost, je to bezprecedentní situace. Vedení všech stran už se sešla. Porážka se nedá odmlčet, předsednictvo má co nejdřív vytáhnout hlavy z písku,“ kritizoval bývalý místopředseda strany a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Mlčení nechápe ani bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, který chtěl v čele ČSSD na jaře vystřídat Jana Hamáčka, což se mu nepovedlo. Musel tak záhy odejít i z vlády. „Po takovém debaklu české levice bych čekal, že se okamžitě zahájí vnitrostranická debata o dalším směřování. Předsednictvo na konci října je skutečně pozdě. A není to pouze Jan Hamáček, kdo nese zodpovědnost za výsledek v těchto volbách,“ řekl.

Straníkům vadí, že funkce nesložilo celé vedení strany. K rezignaci je v úterý vyzvala vlivná brněnská buňka, ve středu se přidali třeba jejich kolegové ze Žďáru nad Sázavou, k nimž patří i bývalý místopředseda Šmarda. „Je absurdní, že teď mluvím za vedení strany, zatímco jiní nereagují. To samo o sobě pro jejich konec ve vedení stačí. Není normální, že se od sjezdu ani jednou předsednictvo strany nesešlo,“ doplnil Šmarda.

Sociální demokracii přitom čeká jedna z nejdůležitějších debat v její stoleté historii. O tom, kam má směřovat nebo které voliče oslovit.

Zaznívají také hlasy o zemětřesení ve struktuře ČSSD a přímé volbě vedení. „Sociální demokracie se musí od základů radikálně proměnit. Fungování mimo parlament ponese úplně novou metodu práce. Lídry a vedení by měli volit všichni členové a ne aby to bylo předmětem dohod. Přímou volbu prosazuju dlouhodobě na všech stupních. Nový lídr bude potřebovat silný mandát, aby mohl prosadit změny,“ sdělila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Řadu úspěšných komunálních politiků podle ní sžírá frustrace, že se nepodílejí na dalším směřování strany. Právě Valachová jako jedna z mála přiznává, že uvažuje o kandidatuře na šéfku strany. Mluví se také o Maláčové či pardubickém hejtmanovi Martinu Netolickém, zájem však oficiálně nepotvrdili. Nový lídr má vzejít ze sjezdu.

Jeho termín zůstává nejasný, velká část straníků mluví o nutném termínu do konce roku. „Kdyby to bylo na mně, udělejme sjezd co nejdřív. Doufám, že bude do konce listopadu,“ řekl Šmarda.

Vyslovil také názor, že by měl v příštím roce následovat široký sjezd velké části stranické základny na bázi konventu. „Dokážu si představit svolání sjezdu do roka, kam by přijelo klidně pět tisíc lidí, což je asi polovina současných členů,“ dodal.

Sociální demokracii dlouho ubíjejí spory o hodnotovém vymezení strany. „Potřebujeme hlavně nabídnout úplně novou vizi o směřování naší společnosti. Musíme probrat, jak formulovat řešení, která pomůžou lidem. Například je třeba co nejdřív reagovat na zdražování energií,“ zdůraznil Petříček.

Znovu apeluje na bližší spolupráci se Stranou zelených, menšími levicovými hnutími či odboráři. „Po radikálních změnách bychom mohli pozvednout prapor levice a vzít těch milion hlasů, které v tuto chvíli leží na ulici mimo Sněmovnu,“ doplnila Valachová.

Třeba Michal Hašek, reprezentující „zemanovské křídlo“, sice také volá po širokém spojení české levice, ale přizval by i komunistickou stranu. „Sociální demokracie může být hegemonem integrace české levice a řekněme té progresvinější části KSČM. Nestojím samozřejmě o to, abychom se slučovali s paní Semelovou a dalšími, kteří na Olšanských hřbitovech uctívají památku Klementa Gottwalda,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle něj nelze zapomenout zločiny komunistů po roce 1948, kteří pronásledovali i sociální demokraty. Mluví o příklonu k jejich umírněnějším představitelům.

I to je však pro liberálnější část neakceptovatelné. „Doufám, že postkomunistických názorů bude v sociální demokracii menšina. Jde o to říct, na které straně mříží stáli naši straničtí předchůdci. Jestli to byli ti věznění, anebo ti, kteří je do toho vězení poslali,“ odmítl Šmarda Haškovy myšlenky.

Podle Petříčka Haškovy návrhy snad nikdo nemyslí vážně. „Máme spíš spor s představiteli něčeho, co bych označil za nacionální socialismus. To bychom v řadách sociální demokracie neměli vidět. Spolupráci na levici samozřejmě potřebujeme. Pojďme se vrátit k debatám se Stranou zelených a dalšími menšími subjekty,“ dodal Petříček, který kandidovat na předsedu strany nechce.

Reklama

Doporučované