Hlavní obsah

V ČSSD to vře. Vlivný exposlanec zakládá vlastní hnutí

Foto: Profimedia.cz

„V posledních týdnech situace gradovala tak, že se za ČSSD stydíme,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý vlivný poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Reklama

Bývalý poslanec Richard Dolejš s dalšími 26 straníky prchají z ČSSD a vstupují do nového projektu. Rozčarovalo je vládnutí s hnutím ANO a chování předsedy Jana Hamáčka po sjezdu a kolem kauzy s cestou do Moskvy.

Článek

Za časů Stanislava Grosse a Bohuslava Sobotky platil Richard Dolejš za jednoho z nejvlivnějších politiků ČSSD. Dlouhodobě se vymezoval vůči spolupráci sociální demokracie s hnutím ANO, do Sněmovny už za ČSSD v posledních sněmovních volbách nekandidoval.

Vývoj událostí po posledním sjezdu strany - ať už šlo o odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka či dosud nevyjasněnou kauzu moskevské cesty předsedy Jana Hamáčka - už byl pro něho poslední kapkou.

Seznam Zprávy zjistily, že spolu s dalšími 26 sociálními demokraty ve středočeské organizaci Zdice stranu opouští a zakládá vlastní hnutí Jistota a budoucnost pro Zdice.

„Po těch událostech na sjezdu a po něm jsme si položili otázku, zda má pro nás smysl zůstávat ve straně, kterou nebudeme ve sněmovních volbách volit. V posledních týdnech situace gradovala tak, že se za ČSSD stydíme. Čistší je založit si lokální hnutí se stejným programem, měli jsme tu v posledních volbách 45 procent, jen to nehodláme dál dělat pod hlavičkou ČSSD. Nechceme asistovat tomu, kdy vedení ČSSD svým přístupem a chováním likviduje své názorové oponenty a soupeře ze sjezdu,“ řekl exposlanec Dolejš Seznam Zprávám.

S Babišem ke dnu

Místostarosta Zdic se na odchodu ze strany shodl se svými zdickými kolegy, kteří vládnou zdejšímu městskému úřadu.

„Dlouhodobě jsme byli proti koalici s Andrejem Babišem, upozorňovali jsme, jaké dopady pro ČSSD naše vládnutí s ANO bude mít. Chtěli jsme personální změnu ve vedení sociální demokracie. Vyzývali jsme předsedu Hamáčka, aby přijal zodpovědnost za prohrané krajské volby. To se bohužel nestalo. Situace gradovala v posledních týdnech, což dospělo k našemu včerejšímu rozhodnutí stranu opustit. ČSSD ztratila tvář a vládnutím s Babišem se dostala do tragikomické pozice,“ dodal Dolejš.

Foto: Seznam Zprávy

Richard Dolejš po 31 letech opouští sociální demokracii. Spolu s ním dalších 26 straníků.

V sociální demokracii to po dubnovém sjezdu vře. Šéf Hamáček se dostal pod tlak svou nevyjasněnou rolí kolem naplánované cesty do Moskvy, kde chtěl pořídit vakcíny Sputnik V. Výpravu chtěl podniknout při vědomí útoku ruských agentů na sklady ve Vrběticích. Navzdory mnoha důkazům, které jeho verzi vyvracejí, Hamáček stále tvrdí, že šlo o kamufláž a do Moskvy ve skutečnosti nechtěl.

Hamáček navíc po sjezdu začal odřezávat od moci své názorové soupeře. Odvolal z vlády ministra zahraničí Petříčka a poté, co pardubický hejtman Martin Netolický potvrdil, že Hamáček mu zcela vážně představil plán na pořízení Sputniků v Moskvě, jej odvolal z dozorčí rady České pošty.

V reakci na to Hamáčkovi kritici začali hovořit o spuštění nadstranické debaty o budoucnosti tuzemské levice. S iniciativou přišel bývalý místopředseda strany Michal Šmarda a v úsilí jej podpořili i Petříček a Netolický. Podle Richarda Dolejše však ČSSD šanci na změnu kurzu prováhala a straně podle něho již není pomoci.

„Nevidím cestu v tom, co navrhují. ČSSD se dostala do personálně vyprázdněné situace, ztratila důvěryhodnost a nevěříme tomu, že ji získá nazpět,“ řekl Seznam Zprávám zakladatel nového hnutí Jistota a budoucnost pro Zdice.

On a jeho zdičtí kolegové ČSSD opustí k 30. červnu.

Reklama

Doporučované