Hlavní obsah

V demokratických primárkách vítězí Joe Biden

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden.

Reklama

aktualizováno •

Po úterním pokračování demokratických primárek je nejblíže vítězství bývalý viceprezident Joe Biden. Senátora Bernieho Sanderse porazil ve čtyřech ze šesti států, včetně důležitého Michiganu.

Článek

Vítěz primárek se v listopadu postaví republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Kandidát si pro nominaci potřebuje zajistit nejméně 1 991 delegátských hlasů. Biden zatím v počtu delegátů vede.

V současném souboji jde o 352 delegátů – a podle prvních částečných výsledků Edison Research získal Biden nejméně 83 delegátů a Sanders 29. Sanders tak zřejmě přišel o šanci na vítězství v primárkách.

Po volebním superúterý v minulém týdnu se boj o demokratickou nominaci zúžil na Bidena a Sanderse, neboť ostatní hlavní uchazeči z klání odstoupili. V noci z úterý na středu se primárky konaly v Idahu, Michiganu, Mississippi, Missouri, Severní Dakotě a Washingtonu a ve hře byla zhruba desetina delegátů pro letní nominační sjezd strany. V úterý také po týdnu skončilo hlasování demokratů v zahraničí.

Primárky pořádají v Idahu, Michiganu, Mississippi, Missouri a Washingtonu také republikáni. Ty jsou ale spíše formální, protože prezidentský úřad obhajuje současný šéf Bílého domu Donald Trump.

Reklama

Doporučované