Hlavní obsah

V den voleb v Pákistánu došlo k pumovému útoku, zemřelo přes 30 lidí

K pumovému útoku došlo i přes přísná bezpečnostní opatření.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Při pumovém útoku v pákistánském městě Kvéta na západě země zemřelo přes 30 lidí a další čtyři desítky utrpěly zranění. S informací přišla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Článek

Nejméně 31 lidí zemřelo a 40 dalších utrpělo zranění při dnešním sebevražedném útoku ve městě Kvéta na západě Pákistánu. Atentát byl spáchán v blízkosti jedné z hlasovacích místností, před níž se shromáždilo množství voličů, kteří přišli odevzdat svůj hlas v dnešních parlamentních volbách. K útoku se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS), pro své tvrzení ale neposkytla žádný důkaz.

„Sebevražedný atentátník se pokusil vstoupit do volební místnosti. Když ho policisté chtěli zastavit, vyhodil se do vzduchu,” prohlásil místní představitel Haším Ghilzáí. Na televizních záběrech z Kvéty, metropole provincie Balúčistán, bylo vidět shořelé policejní auto a kaluže krve na zemi.

Volí se do parlamentu i do provinčního shromáždění

Útok se stal v den, kdy se v zemi za přísných bezpečnostních opatření konají všeobecné volby. K volebním urnám zamíří 106 milionů voličů, kteří rozhodnou o složení nového parlamentu. Půjde o teprve druhé demokratické předání moci v zemi, kde od získání nezávislosti v roce 1947 vládla více než polovinu času armáda. Kromě obsazení 272 křesel v parlamentu rozhodnou dnes Pákistánci i o složení čtyř provinčních shromáždění.

Podle médií bude hlasování soubojem vládnoucí Pákistánské muslimské ligy (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci, a Hnutí za spravedlnost (PTI) slavného kriketového hráče Imrana Chána. Jejich šance se považují za vyrovnané. Na třetím místě pravděpodobně skončí Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Předvolební kampaň poznamenalo násilí, obvinění z podvodů a nařčení, že se vlivná pákistánská armáda snaží zmanipulovat volby ve prospěch Chánova Hnutí za spravedlnost. V polovině července při sebevražedném útoku na předvolební shromáždění rovněž v provincii Balúčistán zahynulo 149 lidí. Také tehdy se k atentátu přihlásilo hnutí Islámský stát. Kvůli obavám z dalších násilností dohlíží na volby po celé zemi více než 370 000 vojáků.

V Balúčistánu, který hraničí s Afghánistánem a Íránem, působí extremistická organizace Islámský stát i radikální hnutí Tálibán. Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 také dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Doporučované